Ancheta DIICOT privind înşelăciunile imobiliare a început de la un teren cu două acte de proprietate

Ancheta DIICOT în cazul înşelăciunilor imobiliare a început de la o sesizare în care a fost reclamat faptul că un teren avea două titluri de proprietate, procurorii solicitând informaţii de la Poliţia Capitalei în legătură cu plângeri similare, au declarat, joi, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Urmărește
466 afișări
Imaginea articolului Ancheta DIICOT privind înşelăciunile imobiliare a început de la un teren cu două acte de proprietate

Ancheta DIICOT privind înşelăciunile imobiliare a început de la un teren cu două acte de proprietate (Imagine: Diana Iurkiewicz/Mediafax Foto)

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Structura Bucureşti au fost sesizaţi în legătura cu existenţa a două titluri de proprietate pentru acelaşi teren şi au extins cercetările, solicitând secţiilor de poliţie din Capitală să comunice dacă au cazuri similare, au precizat sursele citate.

Poliţia a transmis către DIICOT mai multe sesizări de acest fel, care au fost toate conexate la acest dosar, începând astfel cercetările.

Ancheta a constat în numeroase filaje şi interceptări telefonice, "pe fir intrând şi DGIPI întrucât pe parcursul cercetărilor s-ar fi constatat că în afacerea ilegată era implicat şi un poliţist", potrivit surselor citate.

În acest dosar sunt implicaţi patru avocaţi, un notar public, doi funcţionari de la Cadastru şi Carte Funciară Sector 1, un poliţist şi un director coordonator al unei unităţi bancare, au mai spus sursele citate.

Anchetatorii au făcut, joi, 47 de percheziţii domiciliare în Bucureşti pentru prinderea membrilor unei grupări de înşelăciuni imobiliare, în urma cărora au dus la sediul DIICOT - Serviciul Teritorial Bucureşti, pentru audieri, 45 de persoane.

Potrivit procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Serviciul Teritorial Bucureşti, 25 de persoane sunt acuzate de constituire a unui grup infracţional organizat, înşelăciune, fals şi uz de fals.

Procurorii au precizat că dintre învinuiţi, trei sunt avocaţi în cadrul Baroului Bucureşti, unul este arhivar şef la Serviciul de Carte Funciară al Sectorului 1 Bucureşti, iar unul este director coordonator al unei unităţi bancare.

Membrii grupului infracţional întocmeau acte false de proprietate pentru terenuri şi clădiri nelocuite sau aflate în degradare, apoi identificau "potenţiali clienţi", cărora le vindeau, fără să fie de fapt adevăraţii proprietari ai imobilelor.

"În fapt, se reţine că membrii grupului infracţional organizat au indus în eroare, prin utilizarea de mijloace frauduloase, mai multe părţi vătămate, cu prilejul înstrăinării unor imobile care nu le aparţineau. Modalitatea de acţionare a grupării consta în identificarea de imobile situate în Bucureşti - terenuri cu/fără construcţie aferentă, nelocuite şi aflate în stare de conservare ori aflate în paragină şi întocmirea în fals de înscrisuri - titluri de proprietate, certificate de moştenitor sau diverse alte acte notariale precum şi acte de identitate, cu complicitatea unor funcţionari din cadrul instituţiilor statului cu atribuţii în domeniul cadastrului şi publicităţii imobiliare precum şi a unor persoane care aveau cunoştinţe de specialitate în domeniul confecţionării de ştampile şi alte însemne", potrivit procurorilor.

Învinuiţii foloseau înscrisurile falsificate pentru inducerea în eroare a persoanelor interesate de investiţii imobiliare, precum şi a reprezentanţilor birourilor notariale, prin vânzarea terenurilor sau pentru ipotecarea acestora în vederea obţinerii unor credite bancare, fără ca proprietarii de drept să aibă cunoştinţă despre acest fapt, au precizat procurorii.

Membrii grupării infracţionale au înşelat zece persoane, cărora le-au vândut, cu acte false, terenuri şi imobile pentru sume între 100.000 şi 400.000 de euro, prejudiciul fiind estimat până în prezent la aproape un milion de euro.

Procurorii îi audiază pe suspecţii de înşelăciuni imobiliare şi martori. Anchetatorii urmează să stabilească dacă cei care au cumpărat imobilele le-au luat cu bună credinţă de la falşii proprietari.

Printre persoanele audiate de procurorii DIICOT-Bucureşti sunt şi avocaţii Sever Teodorescu şi Alecu Sichitiu, a declarat apărătorul lui Sichitiu.

Avocatul Sever Teodorescu, care i-a apărat în mai multe rânduri pe membrii clanului "Gemenii", a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie în decembrie 2009, într-un dosar în care este acuzat de trafic de influenţă, după ce ar fi cerut bani pentru a interveni pe lângă judecători într-un dosar penal, el fiind prins în flagrant delict în timp ce primea 5.000 de euro.

Alecu Sichitiu l-a apărat pe Cătălin Mavriche, condamnat la 25 de ani de închisoare pentru uciderea lui Mihai Pârvu, zis Caiac, un cunoscut interlop craiovean. În 2008 acesta şi-a depus candidatura pentru funcţia de decan al Baroului Bucureşti, însă i-a fost respinsă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici