ANCHETĂ în cazul celor 19 ore VITALE. Poliţiştii din Caracal ar fi aşteptat dimineaţa să intervină, deşi ştiau de noaptea locaţia unde este Alexandra/ Principalul suspect era deja vizat de un dosar privind dispariţia unei fete

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că poliţiştii din Caracal ştiau locaţia în care se afla Gheorghe Dincă încă de noaptea, dar nu au organizat un flagrant, aşa cum le permitea legea, ci au preferat să aştepte autorizaţie de percheziţie pentru dimineaţa. Procurorul general Bogdan Licu a anunţat, vineri, că la DIICOT a fost declinat un dosar constituit ca urmare a dispariţiei primei fete şi că există posibilitatea ca dosarul în care este cercetată moartea Alexandrei să fie preluat de către Direcţie.

Urmărește
24101 afișări
Imaginea articolului ANCHETĂ în cazul celor 19 ore VITALE. Poliţiştii din Caracal ar fi aşteptat dimineaţa să intervină, deşi ştiau de noaptea locaţia unde este Alexandra/ Principalul suspect era deja vizat de un dosar privind dispariţia unei fete

ANCHETĂ în cazul celor 19 ore VITALE. Poliţiştii din Caracal ar fi aşteptat dimineaţa să intervină, deşi ştiau de noaptea locaţia unde este Alexandra/ Principalul suspect era deja vizat de un dosar privind dispariţia unei fete

Potrivit unor surse apropiate anchetei, aria furnizată de STS avea circa 2 km pătraţi.

Aceleaşi surse spun că lucrurile au decurs în felul următor:

- ora 11 dimineaţa (data de 25 iulie), Alexandra a sunat de 3 ori la 112

- căutările au început fără mandat, deoarece legislaţia în vigoare nu presupune nişte date clare privind mandatele de căutare în cazul dispăruţilor

- primul mandat a fost obţinut la ora 18, pe baza locaţiilor STS, iar percheziţia a avut loc la ora 20.00

- un nou mandat de localizare a fost cerut la ora 2 noaptea

- la ora 6 dimineaţa, poliţiştii au primit mandatul şi au intrat în casa lui Gheorghe Dinca.

Conform oficialilor IGPR, STS a transmis însă trei locaţii eronate, iar echipajele au reuşit să ajungă la imobilul în care era victima abia după 19 ore. Cu alte cuvinte, poliţiştii s-au învârtit pe străzi în Caracal, în timp ce fata era ucisă.

Alexandra a apucat să sune la 112 de trei ori, oferind chiar detalii, după cum a anunţat Serviciul de Telecomunicaţii Speciale.

"Al doilea apel a fost preluat de operatorul 112, la ora 11:06:25
- 11:06:55: operatorul 112 a apelat dispeceratul Poliţiei
- 11:07:53: dispecerul Poliţiei a preluat apelul, fiind în legătură directă cu apelanta;
Pe timpul discuţiei cu dispecerul de la Poliţie, apelanta nu a reuşit să furnizeze date privind adresa/locaţia în care se află, dar a furnizat o adresă de pe o carte de vizită pe care o găsise în locaţia în care se afla. Apelanta a menţionat că nu ştie dacă adresa de pe cartea de vizită este cea în care se află la momentul apelului.

Al treilea apel a fost preluat de operatorul 112 la ora 11:12:36
- 11:12:43: operatorul 112 a apelat dispeceratul Poliţiei
- 11:12:51: dispecerul Poliţiei a preluat apelul, fiind în legătură directă cu apelanta;
Ulterior, pentru a obţine informaţii suplimentare referitor la locul în care se afla apelanta, operatorul 112 a încercat de nouă ori să reapeleze numărul de pe care s-a efectuat apelul, la toate aceste apeluri intrând mesageria vocală", a transmis STS.

STS a anunţat că nu identifică locul telefonului şi nici celula operatorului de telefonie prin care se efectuează apelul.

"Toate aceste informaţii sunt furnizate de către furnizorul reţelei publice mobile de telefonie la iniţierea apelului, sub forma unor sectoare de cerc şi sunt disponibile la nivelul operatorilor şi dispecerilor implicaţi în gestionarea cazului", se arată în comunicatul STS.

Conform unui comunicat al ANCOM din noiembrie 2016, sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă poate stabili cu o mai bună acurateţe poziţia celor care solicită ajutor la numărul de urgenţă 112, inclusiv prin aflarea latitudinii şi longitudinii la care e apelantul.

Principalul suspect se numeşte Gheorge Dincă, are 57 de ani şi este tată a 3 copii. Fiica bărbatului trăieşte în Timişoara, iar băieţii sunt plecaţi la muncă în străinătate. Gheorghe Dincă nu a recunoscut nicio faptă în faţa procurorilor.

Procurorul general: Am luat legătura cu DIICOT şi nu exista o listă cu suspecţi în cazul precedentei dispariţii

Procurorul general, Bogdan Licu, a revenit cu informaţii, vineri, despre dosarul de la DIICOT în cazul dispariţiei precedentei fete, precizând că a vorbit cu cei din Direcţie şi că nu există o listă cu suspecţi în acea cauză.

"La intervenţia precedentă, în toată această nebunie informaţională, s-a înţeles faptul că acest ucigaş era o listă de suspecţi în dosarul DIICOT. Am luat legătura cu procurorii de la DIICOT, nu exista o listă cu suspecţi în cazul precedentei dispariţii. Ulterior a apărut cealaltă speţă de ieri. În timp ce cercetările erau în derulare şi a fost cunoscut în media acest incident, procurorii de la Craiova au aflat de această speţă care părea similară ca mod de operare cu speţa lor şi de aici s-au autosesizat cu privire la această speţă. În cursul după-amiezii de ieri, dosarul privind victima a fost înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal de către Poliţie, undeva în jurul orelor 15, cam la trei ore după apelul la 112. S-a descoperit un Renault gri, s-a văzut şi numărul de înmatriculare şi azi-noapte, în jurul orelor 1, s-a stabilit locaţia ucigaşului. Între timp, în cursul după-amiezii, poliţiştii şi procurorul au mai fost la alte trei locaţii pentru că informaţiile furnizate de STS nu au fost foarte exacte", a declarat procurorul general, la Antena 3.

Iniţial, Bogdan Licu spunea că în cazul primei dispariţii, respectiv a Mihaelei, de 19 ani, din Dolj, era la DIICOT un cerc de suspecţi şi în acest cerc apărea şi Gheorghe Dincă.

"Da, am constatat că este un dosar la DIICOT constituit nu de luni de zile, ci urmare a dispariţiei de zilele trecute a unei alte fete (cea dispărută în aprilie -n.r.). În acest moment, analizăm posiblitatea ca prezentul dosar unde se face cerctarea la faţa locului să fie preluat de către DIICOT şi instrumentat. Da, dar nu am în acest moment datele exacte. Nu s-a constituit dosarul atunci (aprilie -n.r.) la DIICOT, ci la altă structură de parchet, după care a fost declinat la DIICOT. Era un cerc mai mare de suspecţi şi în acest cerc apărea acest om", a declarat iniţial procurorul general.

Bogdan Licu a reiterat ideea potrivit căreia poliţiştii puteau interveni în momentul în care au aflat locaţia exactă, fără să aştepte autorizaţia de percheziţie.

Inspecţia Judiciară va face verificări pentru a stabili dacă există abateri disciplinare în cazul de la Caracal

Inspectorii judiciari din cadrul Inspecţiei Judiciare vor efectua verificări pentru a stabili dacă există indicii privind săvârşirea vreunei abateri disciplinare în instrumentarea cauzei din Caracal, au precizat, pentru MEDIAFAX, reprezentanţii instituţiei.

Reprezentanţii Inspecţiei Judiciare au confirmat, pentru MEDIAFAX, că inspectorii judiciari vor efectua verificări pentru a stabili dacă există indicii privind săvârşirea vreunei abateri disciplinare în instrumentarea cauzei din Caracal.

Reacţia Inspecţiei Judiciare vine după ce preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Lia Savonea, a cerut Inspecţiei Judiciare (IJ) şi Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) să verifice modul în care procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Caracal a supervizat percheziţia domiciliară din Caracal.

STS revine cu explicaţii în cazul crimelor de la Caracal: Victima, găsită în zona indicată de STS în urma a două apeluri din trei | DOCUMENT

Serviciul Special de Telecomunicaţii (STS) a revenit, vineri, cu detalii despre localizarea apelului victimei din cazul Caracal, Serviciul transmiţând că fata de 15 ani a fost localizată de anchetatori în zona indicată de STS în urma a două din cele trei apeluri la Serviciul de Urgenţă 112.

eprezentanţii Serviciului Special de Telecomunicaţii au revenit, vineri, cu precizări despre localizarea Alexandrei, fata care a sunat de trei ori la 112, precizând că victima a fost găsit în zona indicată de STS în urma a doua dintre cele trei apeluri.

În plus, la al doilea apel, spun reprezentanţii STS, telefonul victimei a comutat pe o altă celulă a operatorului de comunicaţii mobile.

"Prin apelarea numărului de urgenţă 112 este furnizată şi disponibilă în mod automat informaţia de localizare transmisă de operatorul reţelei publice mobile. Zona primară de localizare este reprezentată sub forma unui unui cerc sau sector de cerc.În cazul de faţă, victima a fost găsită în zona afişată, la limita inferioară a acesteia. Pe durata celui de al doilea apel informaţia de localizare este cea reprezentată în figura nr. 2, de unde se poate deduce că telefonul victimei a comutat pe o altă celulă a operatorului de comunicaţii mobile. Pe durata celui de al treilea apel informaţia de localizare a fost identică cu cea primită în cazul primului apel efectuat de victimă", arată STS în comunicatul de presă remis MEDIAFAX.

Oficialii Serviciului de Telecomunicaţii Speciale au ataşat şi grafice cu imagini ale zonelor care au fost indicate de STS anchetatorilor, imagini în care au introdus şi ca punct de reper locaţia Alexandrei.

"Singura posibilitate legală şi fezabilă pentru o localizare mai precisă a unui apel 112 este utilizarea aplicaţiei dezvoltată şi lansată de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, în data de 15 februarie 2019, denumită „Apel 112”. Aplicaţia „Apel 112” permite transmiterea coordonatelor geografice ale terminalului telefonic mobil, tocmai pentru îmbunătăţirea poziţiei de localizare a apelantului la 112. De la data lansării acestei aplicaţii şi până în prezent au fost iniţiate către Serviciul 112, prin intermediul aplicaţiei, un număr de 409 apeluri. Aplicaţia şi-a dovedit utilitatea în toate cazurile în care persoanele aflate în pericol au folosit-o. Aplicaţia este disponibilă gratuit şi poate fi descărcată din Google Play şi Apple Store. De la data lansării şi până în prezent s-au realizat 32.186 descărcări", susţine STS.

Procurorul general a anunţat că DIICOT era un dosar după a dispariţiei primei fete

"Da, am constatat că este un dosar la DIICOT constituit nu de luni de zile, ci urmare a dispariţiei de zilele trecute a unei alte fete (cea dispărută în aprilie -n.r.). În acest moment, analizăm posiblitatea ca prezentul dosar unde se face cerctarea la faţa locului să fie preluat de către DIICOT şi instrumentat. Da, dar nu am în acest moment datele exacte. Nu s-a constituit dosarul atunci (aprilie -n.r.) la DIICOT, ci la altă structură de parchet, după care a fost declinat la DIICOT. Era un cerc mai mare de suspecţi şi în acest cerc apărea acest om", a declarat Bogdan Licu, la Antena 3.

Procurorul general a reiterat ideea potrivit căreia poliţiştii puteau interveni în momentul în care au aflat locaţia exactă, fără să aştepte autorizaţia de percheziţie.

"Eu cred că dacă se ştiau aceste lucruri se intervenea. Din momentul înc are a fost identificată acea locaţie şi s-a intervenit au trecut ore multe. Organele de poliţie, în cazuri flagrante pot să intervină fără a aştepta autorizaţia procurorului. (...) E absolut incredibil ce s-a întâmplat şi dacă aşa s-a întâmplat e de nepermis. Eu nu pot să îl preiau eu acest caz. În acest moment noi analizăm oportunitatea preluării cauzei de către DIICOT. Vom vedea dacă au fost erori şi ce erori au fost. Cineva trebuie să instrumenteze acest caz (...) Ei trebuiau să intervină exact în momentul în care au identificat locaţia şi aici trebuie să vedem ce s-a întâmplat. Nu ştiu dacă se ştia sau nu se ştia. Eu refuz să cred că procurorii DIICOT ştiau", a completat Bogdan Licu.

Procurorul general Bogdan Licu a dispus, vineri, efectuarea de verificări la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal, pentru a fi analizat modul în care procurorii din structură au supravegheat cercetarea în cazul fetei din Olt.

Surse judiciare au declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că autorizaţia de percheziţie a locuinţei lui Gheorghe Dincă, suspectul în cazul crimei din Caracal, s-ar fi dat vineri dimineaţa, în jurul orei 3.00 – 3.30. Cu toate acestea, percheziţia domiciliară a început doar la ora 6.00 dimineaţa, au precizat sursele citate.

CSM cere Inspecţiei Judiciare şi Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie să verifice cum a intervenit procurorul Parchetului Judecătoriei Caracal 

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) cere Inspecţiei Judiciare (IJ) şi Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) să verifice modul în care procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Caracal a supervizat percheziţia domiciliară din Caracal.

"Faţă de informaţiile semnalate de mass-media cu privire la cauza penală privind decesul unei tinere din judeţul Olt, Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii solicită Inspecţiei Judiciare şi Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie efectuarea tuturor verificărilor necesare cu privire la împrejurările şi modalitatea în care procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Caracal a exercitat supravegherea activităţii de cercetare penală în cauză şi a coordonat activitatea de efectuare a percheziţiei domiciliare, precum şi cu privire la modul de soluţionare a cererilor înregistrate pe rolul Judecătoriei Caracal în această cauză", transmite CSM, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii a solicitat "efectuarea cu celeritate a tuturor verificărilor prevăzute de lege pentru clarificarea în cel mai scurt timp a împrejurărilor de fapt şi de drept incidente în cauză".

Procurorul general Bogdan Licu a dispus, vineri, efectuarea de verificări la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal, pentru a fi analizat modul în care procurorii din structură au supravegheat cercetarea în cazul fetei din Olt.

CITEŞTE ŞI: Percheziţia domiciliară în Caracal a început după trei ore de la primirea autorizaţiei

CITEŞTE ŞI: Dosar penal pentru omor, deschis de procurorii din Olt, în cazul Alexandrei: „Nu avem indicii la acest moment că ar fi două victime”

Surse judiciare au precizat pentru MEDIAFAX că există indicii că poliţiştii şi procurorii din Caracal nu au gestionat aşa cum trebuia cazul crimei fetei din Olt, în sensul în care, dacă anchetatorii ar fi avut indicii că fata este acolo, ar fi putut interveni direct, organizând un flagrant.

Potrivit surselor citate, poliţiştii ştiau încă de noaptea, din jurul orei 11-12 locaţia exactă unde se află Gheogrhe Dincă, însă nu au intervenit cu flagrant, ci au preferat să aştepte şi să ceară autorizaţie pentru o percheziţie dimineaţa.

CITEŞTE ŞI: APEL disperat al Alexandrei la 112, fata care a căzut victimă criminalului din Caracal: Sunt într-o casă părăsită/ STS arată spre operatorul de telefonie: Victima a sunat de trei ori / STS nu a localizat apelul

Potrivit articolului 150 din Codul de Procedură Penală, percheziţiile pot să aibă loc fără mandat în următoarele condiţii:

"(14) În mod excepţional, percheziţia poate începe fără înmânarea copiei mandatului de percheziţie, fără solicitarea prealabilă de predare a persoanei sau a obiectelor, precum şi fără informarea prealabilă privind posibilitatea solicitării prezenţei unui avocat ori a unei persoane de încredere, în următoarele cazuri:

a) când este evident faptul că se fac pregătiri pentru acoperirea urmelor sau distrugerea probelor ori a elementelor ce prezintă importanţă pentru cauză;

b) dacă există suspiciunea că în spaţiul în care urmează a se efectua percheziţia se află o persoană a cărei viaţă sau integritate fizică este pusă în pericol;

c) dacă există suspiciunea că persoana căutată s-ar putea sustrage procedurii", se arată în textul de lege.

CITEŞTE ŞI: Cazul fetelor dispărute în Olt: Principalul suspect nu recunoaşte nimic în faţa anchetatorilor

Alexandra, în vârstă de 15 ani, a fost dată dispărută miercuri, iar, joi, fata a sunat la ora 11.00 de trei ori la Serviciul de Urgenţă 112, anunţând că este sechestrată. Cu toate datele furnizate, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale nu a reuşit o locaţie exactă, ci o arie de căutare, poliţiştii având nevoie de 19 ore pentru a intra în imobilul principalului suspect.

Suspect este un bărbat de 57 de ani, pe numele său Gheorghe Dincă, tată a trei copii. În casa lui a fost găsit un bidon cu resturi umane şi bijuterii în special inele, care i-ar fi aparţinut Alexandrei.

Totodată, anchetatorii încearcă să identifice o a doua victimă, care se pare că a dispărut în urmă cu mai bine de o lună şi care era din judeţul Dolj.

 

 

Taguri:
poliţişti,
crime,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici