Ancheta în cazul furturilor din casete de valori la Ploieşti, fără niciun rezultat după patru luni

Ancheta privind furturile din casete de valori de la o sucursală a Raiffeisen Bank din Ploieşti nu are niciun rezultat la patru luni de la reclamaţiile primite de la un om de afaceri şi un primar, care susţin că din cutiile de valori le-au dispărut bani şi bunuri de aproape un milion de euro.

Urmărește
379 afișări
Imaginea articolului Ancheta în cazul furturilor din casete de valori la Ploieşti, fără niciun rezultat după patru luni

Ancheta în cazul furturilor din casete de valori la Ploieşti, fără niciun rezultat după patru luni (Imagine: Andrei Pungovschi/ Arhiva Mediafax Foto)

Omul de afaceri prahovean Nicolae Cantemir şi primarul comunei prahovene Plopu, Adrian Bălănescu, cei care la începutul lunii iulie au reclamat la Poliţie dispariţia unor sume de bani şi bunuri din casete de valori pe care le închiriaseră în incinta celei mai mari sucursale a Raiffeisen Bank din Ploieşti încă aşteaptă un rezultat din partea anchetatorilor, la aproape patru luni de la data la care au depus reclamaţiile la Poliţie, transmite corespondentul MEDIAFAX.

De la momentul la care Inspectoratul de Poliţie Judeţean Prahova a primit cele două reclamaţii privind furturi de bani şi valori din casetele de la Raiffeisen Bank, reprezentanţii Poliţiei au făcut foarte puţine declaraţii pe acest subiect.

La scurt timp de la primirea celei de-a doua reclamaţii, şeful Serviciului Investigaţii Criminale din cadrul IPJ Prahova, comisarul şef Nicolae Zecheru, spunea că "se pare" că în incinta băncii există "nişte vulnerabilităţi" şi că "dacă la nivelul băncii, la nivelul funcţionarilor băncii se respectau exact procedurile reglementate prin protocoalele dânşilor de acces în aceste casete nu s-ar fi ajuns la această situaţie".

Marţi, comisarul şef Nicolae Zecheru a declarat pentru MEDIAFAX că dosarul a fost preluat de către procurorii de la Parchetul Curţii de Apel Ploieşti, în urmă cu aproximativ două luni.

Zecheru a refuzat să dea orice altă informaţie în legătură cu acest dosar.

Între timp, cei doi păgubiţi aşteaptă un rezultat din partea anchetatorilor, în speranţa că îşi vor recupera în instanţă bunurile dispărute din cutiile de valori.

Unul dintre reclamanţi, Adrian Bălănescu, primar al comunei Plopu, spune că marţi a cerut oficial anchetatorilor un rezultat al investigaţiei în cazul reclamaţiei pe care a depus-o, pentru a putea merge "mai departe", mai exact pentru a deschide un proces împotriva Raiffeisen Bank.

"Împreună cu domnul avocat am solicitat astăzi (n.r. - marţi) să ne dea un răspuns pentru a deschide, în viitorul apropiat, un proces împotriva băncii. Aşteptăm întâi rezultatul anchetei, pentru că e important. Eu nu mai am de unde să scot bani să plătesc taxele de timbru. O să vedem care va fi decizia anchetei şi atunci vom şti dacă va fi un proces civil sau penal", a declarat Adrian Bălănescu corespondentului MEDIAFAX.

La începutul lunii iulie, Adrian Bălănescu a reclamat la Poliţie că din caseta de valori închiriată în incinta agenţiei Raiffeisen Bank din centrul municipiului Ploieşti i-au dispărut 410.000 dolari americani, 100.000 de lire sterline, 30.000 franci elveţieni, 8.000 dolari canadieni şi aproape un kilogram de aur, sub formă de lingouri şi bijuterii.

Cu doar câteva zile înainte, Poliţia Prahova primise o reclamaţie similară, din partea omului de afaceri Nicolae Cantemir, care susţine că dintr-o casetă de valori din incinta aceleiaşi sucursale i-au dispărut aproximativ 200.000 de euro, bani şi bunuri de valoare.

Nicolae Cantemir încă mai aşteaptă rezultatul anchetei, omul de afaceri declarând corespondentului MEDIAFAX că a aflat, neoficial, că "o persoană cu acte de Spania" ar fi furat banii de acolo.

"Un singur lucru ştiu: că ancheta este în desfăşurare. (…) Din ce mi-a spus domnul avocat pe care l-am avut am înţeles că oamenii (anchetatorii - n.r.) îşi fac treaba. Nu am ce să le reproşez, vă daţi seama că e un caz greu. Mă gândesc că nu au niciun interes să nu-şi facă treaba. Dacă rezolvă cazul acesta, pentru ei e o chestie importantă", a spus Nicolae Cantemir.

Niciunul dintre cei doi reclamanţi nu a avut ocazia ca nici imediat după ce au constatat dispariţia bunurilor, şi nici în cele aproape patru luni de anchetă să discute cu un reprezentant al băncii.

Adrian Bălănescu a spus că nimeni de la Raiffeisen Bank nu l-a contactat.

Nicolae Cantemir povesteşte că, la un moment dat, după ce a depus reclamaţia, l-a contactat telefonic o persoană care s-a recomandat ca fiind reprezentant al filialei centrale a Raiffeisen Bank şi i-a cerut să stea de vorbă. Cantemir spune că a fost de acord cu dialogul, dar numai în faţa anchetatorilor. După această discuţie, respectiva persoană nu a revenit cu alt telefon pentru a stabili o întâlnire.

"M-a sunat mai demult cineva, care a zis că e de la Raiffeisen Bank de la Bucureşti, nu ştiu dacă a fost sau nu de acolo, şi mi-a spus că vrea să se întâlnească cu mine. I-am spus că, dacă vrea să ne întâlnim, ne întâlnim la Poliţie sau la Procuratură. Pe urmă nu a mai sunat, dacă i-am spus aşa. Eu nu am cum să mă întâlnesc cu cei care mi-au furat banii mei, ce să vorbesc cu ei? Eu nu am nevoie să fac nicio înţelegere cu nimeni. Mie-mi trebuie banii mei care i-am avut, nu-mi trebuie un leu de la nimeni", a mai spus Nicolae Cantemir.

În ultimele cinci zile, opt persoane au reclamat, până marţi la prânz, că le-au dispărut bani şi bunuri din casete de valori de la sucursala BCR din centrul Piteştiului, cu valori cuprinse între 40.000 de euro şi 130.000 de euro, surse judiciare afirmând că există doi suspecţi în acest caz.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici