ANCHETĂ LA ZOO GALAŢI: Animalele sunt condamnate să trăiască în plin şantier de construcţii, în condiţii greu de suportat - FOTO

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a dispus joi începerea unei anchete la Grădina Zoologică din Galaţi, unde animalele trăiesc în condiţii improprii, mai ales în condiţiile în care grădina s-a transformat în şantier, acolo având lucrări de reabilitare.

Urmărește
1050 afișări
Imaginea articolului ANCHETĂ LA ZOO GALAŢI: Animalele sunt condamnate să trăiască în plin şantier de construcţii, în condiţii greu de suportat - FOTO

ANCHETĂ LA ZOO GALAŢI: Animalele sunt condamnate să trăiască în plin şantier de construcţii, în condiţii greu de suportat (Imagine: www.viata-libera.ro)

"Ca urmare a semnalărilor din presă, cu privire la încălcări ale prevederilor legislative referitoare la protecţia animalelor, la Grădina Zoologică din Gărbovele, judetul Galaţi, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a dispus declanşarea unei anchete", se arată într-un comunicat al ANSVSA.

Parcul Zoo situat în pădurea Gârboavele de lângă Galaţi se află în plin proces de renovare, utilizându-se fonduri din bugetul Consiliului Judeţului Galaţi - 7,2 milioane de lei şi de la de la Ministerul Mediului - 6,82 milioane de lei.

Proiectul, întocmit de către societatea gălăţeană Consproiect SA, are ca ţintă refacerea spaţiilor pentru animale, iar lucrările sunt realizate de societatea gălăţeană Tancrad şi Garden Center Bucureşti.

Pe parcursul lucrărilor au fost semnalate de către beneficiar - Consiliul Judeţului Galaţi - mai multe nereguli în legătură cu modul de proiectare, dar şi cu felul în care sunt efectuate lucrările propriu-zise.

"Sunt probleme legate de proiect, mă refer la clădirile care se ridică şi la felul în care va arăta Grădina Zoologică. E o investiţie foarte mare, se vor face şi lucruri bune, dar mai trebuie verificate o serie de aspecte. La noua clădire a leilor, scurgerea nu s-a făcut cum trebuia, trebuia făcută în interiorul cuştii, iar ea este făcută pe trecere", a explicat Paraschiva Vintilă din cadrul biroului preşedintelui CJ Galaţi, instituţie care este beneficiarul lucrării.

Ea a precizat că nereguli au fost sesizate şi în incinta unde urmează să fie amplasaţi urşii, întrucât nu există alimentare cu apă.

Au apărut însă şi probleme de sănătate ale animalelor din cauza lucrărilor de şantier.

"Apar şi situaţii grave, ca atunci când o bucată de material de pe şantier a ajuns să fie mestecată de unul dintre lei, iar bucata a ajuns să i se înţepenească animalului în gură. A fost nevoie de o operaţie sub anestezie pentru ca leul să scape de corpul străin care îi punea viaţa în pericol", a mai spus Vintilă.

Conducerea Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii din subordinea Consiliului Judeţului Galaţi, care administrează parcul Zoo, a explicat că mutarea animalelor înainte de începerea lucrărilor ar fi fost riscantă în condiţiile în care majoritatea animalelor sunt bătrâne şi ar fi trebuit să fie făcută o anesteziere a acestora.

"Multe dintre animale sunt prea bătrâne pentru a fi mutate şi nu pot suporta acest stres", a susţinut Camelia Burluc, directorul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii, care a precizat că deficienţele apărute pe şantier sunt problemele proiectantului, ale executanţilor şi ale beneficiarului, care este Consiliul Judeţelui, complexul muzeal urmând să preia noile obiective abia după ce vor fi finalizate.

Reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Galaţi se află în control la parcul Zoo la ora transmiterii acestei ştiri.

Urmează ca rezultatele verificărilor să fie făcute publice la finalul anchetei, după cum au precizat reprezentanţii DSVSA Galaţi.

Presa locală a relatat, în ultima perioadă, că animalele de la Grădina Zoologică din Galaţi sunt condamnate să trăiască în plin şantier de construcţii, în condiţii greu de suportat, ilustrând cu imagini în care un cerb apare cu sârmă înfăşurată pe coarne.

Presa locală mai susţine că proiectul de reabilitare are mai multe probleme, una dintre ele fiind că spaţiile care vor adăposti animalele nu sunt prevăzute cu scurgeri în interiorul cuştilor, singurele scurgeri fiind în exteriorul cuştilor pe alee. De asemenea, în zona în care se vor afla urşii nu va exista alimentare cu apă, astfel încât curăţarea padocurilor va fi foarte dificilă.

Grădina Zoologică Galaţi este situată în Pădurea Gârboavele, pe o suprafaţă de 7 hectare, la 17 kilometri de Galaţi.

Grădina Zoologică Gârboavele adăposteşte circa 30 de specii de mamifere, păsări şi reptile, printre care lei, tigri siberieni, urşi, lupi, vulpi, cerbi lopătari, cerbi carpatini, porci mistreţi, maimuţe Rhesus, fazani, bufnite, broaşte ţestoase, ponei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici