Anchete interne în SRI şi Poliţie şi un dosar penal. Autorităţile, puse în alertă de Sebastian Ghiţă

Suspendarea adjunctului SRI, Florian Coldea, anchetă internă în Poliţia Română şi verificarea, pentru a doua oară, a doctoratului Laurei Codruţa Kovesi. Sunt doar câteva dintre rezultatele dezvăluirilor făcute de Sebastian Ghiţă, cel care este căutat acum de procurori din două parchete.

Urmărește
16606 afișări
Imaginea articolului Anchete interne în SRI şi Poliţie şi un dosar penal. Autorităţile, puse în alertă de Sebastian Ghiţă

Anchete interne în SRI şi Poliţie şi un dosar penal. Autorităţile, puse în alertă de Sebastian Ghiţă (Imagine: ANDREEA ALEXANDRU/ MEDIAFAX FOTO)

În ultimele luni, Sebastian Ghiţă, cercetat în mai multe dosare, a reuşit să alerteze autorităţile din România, făcând dezvăluiri despre persoane cu funcţii importante în stat. Principalele ţinte ale lui Ghiţă au fost Florian Coldea, prim-adjunct suspendat al directorului SRI, şi Laura Codruţa Kovesi, procuror şef al DNA.

Primul scandal, în care au fost angrenate mai multe instituţii ale statului, a avut-o în centru pe Laura Codruţa Kovesi, procurorul şef al DNA. Direcţia Naţională Anticorupţie este parchetul care are în instrumentare două cauze în care Ghiţă este vizat, în alte două dosar fiind trimis în judecată.

În data de 27 septembrie, Sebastian Ghiţă a depus la Parchetul General un autodenunţ în care susţinea că, împreună cu mai mulţi demnitari ai statului român, a participat la falsificarea raportului tehnic de expertiză a tezei de doctorat a procurorului-şef DNA, Laura Codruţa Kovesi. Ulterior, procurorii au deschis un dosar, fiind audiate mai multe persoane. Pe parcursul anchetei, fostul deputat nu a putut să îşi probeze spusele, astfel că dosarul a fost clasat. Tot în acel context, Ghiţă susţinea că a avut o relaţie de prietenie cu Kovesi şi a vorbit pentru prima dată de mailul cucuveaua mov. "Nu am fost, nu sunt şi nu voi fi prietenă cu inculpatul Ghiţă Sebastian", a replicat procurorul şef al DNA.

Ulterior, a fost sesizat şi Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) pentru verificări. Consiliul a concluzionat, pe 8 decembrie, că procurorul şef al DNA nu a plagiat în lucrarea "Combaterea crimei organizate prin dispoziţii de drept penal", propunerea fiind de menţinere a titlului de doctor. Reprezentanţii comisiei de specialitate au recomandat totuşi ca lucrarea să nu fie publicată în forma actuală deoarece patru procente din doctorat, care reprezentau generalităţi, erau fraze copiate.

Sebastian Ghiţă a candidat la alegerile parlamentar din decembrie însă nu a mai obţinut un mandat de deputat. Astfel, la câteva luni de la scandal, Ghiţă a rămas fără imunitate. După expirarea mandatului, chiar dacă fostul deputat era cercetat sub control judiciar, neavând permisiunea de a părăsi ţara, procurorii DNA Ploieşti au cerut măsuri de supraveghere.

Ghiţă a fost pierdut, în noaptea de 19 spre 20 decembrie 2016, de poliţiştii care îl filau pe DN1, în timp ce se îndrepta către casă de la un eveniment al SRI, au declarat surse judiciare pentru MEDIAFAX. Potrivit surselor citate, poliţiştii care îl supravegheau ar fi spus că acesta conducea cu peste 200 km/h şi că un alt autoturism i-ar fi blocat pe poliţişti. Ulterior, maşina în care se afla Sebastian Ghiţă a fost găsită la locuinţa sa, astfel că cei care efectuau filajul ar fi crezut că doarme. Pe numele lui Sebastian Ghiţă a fost emis un mandat de arestare în lipsă, după ce a încălcat măsura controlului judiciar, fiind dat în urmărire naţională şi internaţională.

Poliţia Română a demarat o anchetă internă pentru a stabili cum a fost pierdut Ghiţă. În urma verificărilor s-a constatat că nu au existat încălcări ale procedurii de filaj.

După dispariţia sa, fostul parlamentar a transmis postului România TV mai multe casete în care vorbea despre relaţia strânsă pe care a avut-o cu Florian Coldea şi Laura Codruţa Kovesi, despre presiuni ale procurorilor, cum se fac dosare penale şi cum participa la discuţii în care se luau decizii importante pentru ţară.

Prima înregistrare a apărut în data de 28 decembrie. Atunci, fostul parlamentar declara că a cunoscut-o pe Laura Codruţa Kovesi, procurorul-şef DNA, în sediile SRI, la K2, K4 şi T14, şi că s-ar fi întâlnit cu aceasta de "minim 2 ori pe săptămână încă din 2010 până în 2014", la unele discuţii fiind prezent şi Florian Coldea şi un şef al staţiei CIA din România. La doar o zi distanţă a apărut a doua înregistrare cu Sebastian Ghiţă. Şi de această dată vorbea despre Florian Coldea şi Laura Codruţa Kovesi şi despre dosarele din media. A treia înregistrare a apărut la scurt timp după Revelion. Ghiţă încerca să dea detalii despre "planul Laurei Codruţa Kovesi de a supune Realitatea TV". Tot atunci, Ghiţă a declarat că Nicolae Popa, fost director FNI, a fost adus din Indonezia cu un avion plătit de o firmă privată din Ploieşti.

În data de 3 ianuarie, postul România Tv oferă o înregistrare audio cu Sebastian Ghiţă în care acesta spune că fostul preşedinte Traian Băsescu are înregistrări cu Florian Coldea, Laura Codruţa Kovesi şi Cameliei Bogdan. Mai mult, postul prezintă o înregistrare cu Traian Băsescu în care acesta susţine că ştie cum a fost condamnat Dan Voiculescu şi cum era aranjată mutarea Cameliei Bogdan în locul magistratului Mustaţă. Iar de toate acestea avea cunoştinţă şi Florian Coldea, adjunctul şefului SRI. Tot Coldea ar fi implicat şi în fabricarea dosarului lui Adrian Sârbu, susţine Ghiţă, dosar care s-a făcut pe "adresa secretă a lui Florian Coldea".

Ulterior acestei înregistrări, procurorii de la Parchetul General s-au autosesizat şi au deschis un dosar de abuz în serviciu. În cadrul anchetei, procurorii verifică toate aspectele semnalate de fostul deputat, modul în ajung casetele cu înregistrări la România TV şi dacă a fost ajutat să se sustragă anchetelor. Referitor la declaraţiile acestuia, privind modalitatea în care a fost adus în ţară Nicolae Popa, procurorii au precizat că transportul a fost realizat de Poliţia Română, prin procedura de achiziţii publice. IGPR a anunţat că un operator economic de transport cu oferta cea mai mică a câştigat contractul.

În data de 5 ianuarie, Sebastian Ghiţă spune că Victor Ponta ar fi fost şantajat de Florian Coldea pentru a o propune pe Laura Codruţa Kovesi în funcţia de procuror şef al DNA, în numele reprezentanţilor Statelor Unite ale Americii. Fostul deputat a povestit cum i-a cunoscut pe prim-adjunctul directorului SRI, Florian Coldea, şi pe procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi şi cum au petrecut mai multe vacanţe împreună. Tot despre ameninţările lui Florian Coldea la adresa lui Victor Ponta a fost vorba şi în înregistrarea din 9 ianuarie. De această dată, Ghiţă susţinea că adjunctul SRI se opunea construirii autostrăzii Braşov-Comarnic. Mai importantă decât declaraţiile era însă caseta prezentată şi care îl arăta pe Florian Coldea la vila lui Sebastian Ghiţă de la Cheia. Pentru a demonstra relaţia strânsă pe care o avea cu familia Coldea, Ghiţă a revenit miercuri într-o nouă înregistrare în care a vorbit despre vacanţele cu familia Coldea. Tot atunci a publicat şi o fotografie în care ar apărea soţia lui Florian Coldea, şi ea angajată a SRI, şi soţia lui Sebastian Ghiţă, într-o vacanţa la Disneyland.

Singura reacţie a SRI pe tema informaţiilor transmise de Sebastian Ghiţă a fost joi, după difuzarea imaginilor, când instituţia a anunţat că se fac verificări pe tema celor semnalate de fostul deputat, pe parcursul anchetei Florian Coldea fiind suspendat din funcţia de prim-adjunct al directorului SRI. Atribuţiile lui Coldea au fost preluate de Eduard Hellvig.

Laura Codruţa Kovesi s-a limitat în a declara că a făcut sesizări la CNA pentru 12 emisiuni şi a reluat dialogul instituţional cu CSM şi cu privire la afirmaţiile care au apărut în cursul lunii decembrie. Cât priveşte acuzaţiile lui Sebastian Ghiţă, Kovesi a afirmat că nu comentează declaraţiile "unui inculpat fugar", care "de la tribuna Parlamentului a acuzat DNA prin afirmaţii denigratoare şi tendenţioase".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici