Anchete într-o comună din Bistriţa-Năsăud după ce numărul îmbolnăvirilor psihice a crescut suspect de mult

Peste 100 de persoane din comuna Rodna, judeţul Bistriţa-Năsăud, au fost încadrate, în ultimele luni, în diferite grade de handicap, majoritatea având acte că suferă de boli psihice. Poliţiştii din Bistriţa-Năsăud şi autorităţile locale au demarat anchete, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
324 afișări
Imaginea articolului Anchete într-o comună din Bistriţa-Năsăud după ce numărul îmbolnăvirilor psihice a crescut suspect de mult

Anchete într-o comună din Bistriţa-Năsăud după ce numărul îmbolnăvirilor psihice a crescut suspect de mult

Potrivit reprezentanţilor IPJ Bistriţa-Năsăud, poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice au declanşat o anchetă în comuna Rodna, în cazul mai multor persoane cu dizabilităţi, pentru a stabili cum au primit acestea prestaţiile sociale.

„Politiştii din cadrul SICE s-au sesizat din oficiu şi efectuează cercetări în cadrul unui dosar penal pentru stabilirea modalităţii şi împrejurărilor în care au fost acordate prestaţii sociale unor persoane cu dizabilităţi”, a declarat, miercuri, pentru corespondentul MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al IPJ Bistriţa-Năsăud, Crina Sârb.

Ancheta poliţiştilor a demarat după ce autorităţile locale au sesizat în ultimele luni o creştere semnificativă a numărului de persoane cu afecţiuni psihice, multe dintre ele având şi drept de însoţitor permanent.

În medie, în ultimele luni, câte cinci persoane au ajuns la Primăria Rodna pentru a solicita indemnizaţia de handicap, în baza unui certificat medical care atestă că ar suferi de o afecţiune psihică, potrivit sursei citate.

Reprezentanţii primăriei spun că, în 2017, de exemplu numărul celor care treceau pe la primărie cu astfel de boli era de 2, maxim 3 pe lună, însă, în ultima perioadă, după ce au fost reduse semnificativ ajutoarele sociale, numărul a crescut foarte mult.

„Ne nelinişteşte apariţia acestor cazuri şi credem că vor fi din ce în ce mai multe. Vin la noi cu acte medicale – întârzâiere mintală, schizofrenie. Sunt acum 104 de persoane cu certificate de handicap, mulţi au şi însoţitor. 10 la sută din banii pe care îi primesc aceste persoane sunt din bugetul comunei. Un însoţitor primeşte, după ce a crescut salariul minim, 1.800 de lei şi 500 de lei e pensia handicap. Am primit solicitare de la poliţie care au deschis o anchetă şi am trimis toate datele care ne-au fost solicitate”, a declarat asistentul social al Primăriei comunei Rodna, Florin Frunză.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici