ANCOM: Numărul abonaţilor TV a crescut cu 5,4% în primele şase luni, la 6,6 milioane

Numărul total de abonaţi la servicii de retransmisie a programelor audiovizuale furnizate contra cost a înregistrat o creştere de 5,4% în primele şase luni ale acestui an, la 6,6 milioane, faţă de 6,3 milioane pe 30 iunie 2013, a anunţat autoritatea de reglementare în comunicaţii (ANCOM).

Urmărește
183 afișări
Imaginea articolului ANCOM: Numărul abonaţilor TV a crescut cu 5,4% în primele şase luni, la 6,6 milioane

ANCOM: Numărul abonaţilor TV a crescut cu 5,4% în primele şase luni, la 6,6 milioane (Imagine: Shutterstock)

"La data de 30 iunie 2014, numărul total de abonaţi la servicii de retransmisie a programelor audiovizuale furnizate contra-cost a înregistrat o creştere de 5,4%, atingând valoarea de 6,6 milioane, faţă de 6,3 milioane la 30 iunie 2013. Rata de penetrare la nivel de gospodării a ajuns astfel la 89%, conform datelor raportate de furnizori, prelucrate şi publicate de ANCOM în Raportul integrat de date statistice privind piaţa de comunicaţii electronice din România pentru prima jumătate a anului 2014", se arată într-un comunicat al ANCOM.

Cei mai mulţi abonaţi continuă să utilizeze serviciile oferite prin intermediul cablului, 4,21 milioane (în creştere cu aproape 6% faţă de perioada similară a anului 2013), pe locul secund clasându-se reţelele satelit de tip DTH prin intermediul cărora recepţionau servicii de programe TV 2,37 milioane de abonaţi (în creştere cu 4% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2013).

Deşi numărul abonaţilor prin tehnologia IP este mic, acesta înregistrează constant creşteri semnificative: 42% faţă de jumătatea anului 2013, adică de la 46 de mii de abonaţi la 65 de mii de abonaţi.

În ceea ce priveşte distribuţia abonaţilor între mediul rural şi urban, proporţiile păstrează aceleaşi tendinţe ca şi în anii precedenţi, 61% din totalul abonaţilor fiind din mediul urban, cei mai mulţi dintre ei, aproape 80%, având abonament la cablu.

În mediul rural, proporţia majoritară revine abonaţilor la servicii prin reţele satelit de tip DTH, 62,3% dintre utilizatori fiind abonaţi la acest tip de suport de retransmisie.

"Este de remarcat că serviciile de retransmisie a programelor în format digital îşi continuă creşterea observată în ultimele perioade, astfel că, la 30 iunie 2014, din totalul abonaţilor la serviciile de retransmisie, peste 4 milioane recepţionau programele media audiovizuale în format digital, în creştere cu aproape 9% faţă de perioada similară a anului 2013. Din numărul de abonaţi la servicii în format digital, cea mai mare pondere, de 59%, o deţin în continuare abonaţii prin intermediul reţelelor satelit (DTH), urmaţi de abonaţii la cablu, cu 39%, abonaţii la IP TV înregistrând o cotă de 2%", se mai spune în comunicat.

Din cei peste 4,2 milioane de abonaţi la servicii de retransmisie prin reţele de cablu, aproape 1,6 milioane beneficiau de servicii în format digital (în creştere cu aproape 16% faţă de jumătatea anului 2013), ceea ce înseamnă o rată de penetrare, la nivel de gospodării, a acestor servicii, de 21,3%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici