ANCOM şi SpaceX, test pentru revizuirea unor reglementări vechi privind comunicaţiile prin satelit

ANCOM, Ministerul Apărării Naţionale şi SpaceX/Starlink au făcut, în premieră, un test pentru revizuirea unor reglementări mai vechi de 25 de ani privind comunicaţiile prin satelit.

Urmărește
43 afișări
Imaginea articolului ANCOM şi SpaceX, test pentru revizuirea unor reglementări vechi privind comunicaţiile prin satelit

ANCOM şi SpaceX, test pentru revizuirea unor reglementări vechi privind comunicaţiile prin satelit

ANCOM, Ministerul Apărării Naţionale şi SpaceX au efectuat primul test în condiţii reale pentru a demonstra că sistemele de sateliţi non-geostaţionari (NGSO) ai reţelei Starlink pot funcţiona fără a interfera cu reţelele de sateliţi geostaţionari (GSO), chiar şi cu limite relaxate de densitate a fluxului de putere (epfd).

Potrivit unui comunicat al ANCOM, datele colectate în urma testului vor fi transmise organismelor europene şi internaţionale relevante pentru a contribui la studiile în curs de desfăşurare şi care vor putea îmbunătăţi ulterior reglementările actuale privind spectrul alocat comunicaţiilor satelitare.

„Limitele de densitate agregată a fluxului de putere echivalentă individuală (epfd) au fost elaborate şi convenite în urmă cu 25 de ani. Sistemele NGSO FSS care funcţionează în anumite benzi de frecvenţe trebuie să îndeplinească limitele epfd pentru a se asigura că nu provoacă interferenţe inacceptabile reţelelor GSO FSS şi BSS”, transmite ANCOM.

În urma invitaţiei Conferinţei Mondiale a Radiocomunicaţiilor, Uniunea Internaţională a Telecomunicaţiilor desfăşoară în prezent studii privind epfd, iar România a decis să se implice în aceste demersuri.

Astfel, ANCOM, în colaborare cu Ministerul Apărării Naţionale şi SpaceX, a decis să-şi ofere contribuţia la studiile epfd în curs de desfăşurare prin intermediul unei campanii de testare în condiţii reale, pentru a demonstra protecţia reţelelor GSO în condiţiile unor limite mai relaxate pentru NGSO.

„ANCOM a instalat în România, în perioada 23 - 24 iulie 2024, echipamente pentru un „test epfd" în condiţii reale, primul de acest fel din lume. Ministerul Apărării Naţionale a furnizat caracteristicile legăturilor de link-buget şi pragul de indisponibilitate C/N al unora dintre cele mai sensibile legături de comunicaţii din ţară în banda Ku. Criteriul de protecţie selectat pentru a asigura protecţia este cel convenit în urmă cu 25 de ani, şi anume o creştere agregată de 10% a indisponibilităţii serviciului. În plus, va fi testată şi o creştere de 3% a indisponibilităţii serviciului individual. SpaceX a efectuat simulări computerizate precise pentru a extrage parametrii operaţionali necesari atingerii marjelor de protecţie de 10% şi 3%. (...) Cu acordul ANCOM şi al Ministerului Apărării Naţionale, SpaceX, prin reţeaua de sateliţi Starlink, a fost autorizat să depăşească limitele actuale de densitate a fluxului de putere (epfd) şi să atingă parametrii operaţionali conveniţi pe o zonă restrânsă ca suprafaţă în jurul locului de testare, pentru o durată de cel puţin şase luni. Datele privind nivelul semnalului, al interferenţelor şi/sau al zgomotului sunt colectate prin intermediul unui analizor de spectru şi vor fi partajate într-o manieră transparentă între părţile implicate, ANCOM, SpaceX şi Ministerul Apărării Naţionale. Scopul este de a demonstra că reţeaua de sateliţi NGSO Starlink poate îndeplini criteriile de protecţie de 10% şi 3% pentru legăturile satelitare furnizate de Ministerul Apărării Naţionale prin intermediul reţelelor de sateliţi geostaţionari şi, prin urmare, le poate proteja în timp ce depăşeşte supravegheat limitele actuale de epfd”, se arată în comunicatul ANCOM.

Conform acestuia, testul va simula o creştere potenţială a capacităţii reţelei Starlink în zona de testare de aproximativ 8 ori mai mult decât limitele actuale: „Cu limite mai eficiente, toate sistemele NGSO vor putea oferi un serviciu mai bun cetăţenilor români în viitor, protejând în acelaşi timp serviciile GSO importante”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici