ANCOM: Utilizatorii trebuie informaţi la atingerea unei limite de consum suplimentare abonamentului

Utilizatorii de servicii de comunicaţii electronice au dreptul de a fi informaţi cu privire la atingerea unei limite de consum suplimentare valorii lunare a abonamentului, susţine Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).

Urmărește
206 afișări
Imaginea articolului ANCOM: Utilizatorii trebuie informaţi la atingerea unei limite de consum suplimentare abonamentului

ANCOM informează utilizatorii de servicii de telefonie şi de acces la internet din România despre obligaţia furnizorilor de a oferi posibilitatea monitorizării, în timp util, a nivelului consumului acestor servicii, respectiv obligaţia furnizorilor de a informa consumatorii la atingerea limitei de consum în valoare de 50 euro/250 lei (fără TVA), care depăşeşte valoarea abonamentului, potrivit unui comunicat al Autorităţii.

„Pentru a spori transparenţa şi pentru a le permite consumatorilor să îşi controleze mai bine costurile rezultate din utilizarea serviciilor de comunicaţii electronice, furnizorii de servicii de acces la internet şi de servicii de telefonie oferă acestora facilitatea de a urmări, în timp util, nivelul consumului pentru fiecare serviciu inclus în planul tarifar şi îi informează atunci când volumul unui serviciu inclus în planul tarifar este consumat în întregime, respectiv la atingerea limitei de consum (financiară sau de volum)”, se arată în document.

ANCOM a stabilit ca limita de consum la atingerea căreia furnizorii sunt obligaţi să informeze consumatorii este reprezentată de realizarea unui cost în cuantum de 50 de euro/250 lei (fără TVA), peste valoarea abonamentului. Informarea are în vedere doar consumul serviciilor a căror plată se realizează ulterior furnizării acestora (pe bază de abonament), ţinând cont de specificul cartelelor preplătite, în cazul cărora plata pentru serviciile oferite se face în avans, astfel încât consumatorul să fie permanent în control în ceea ce priveşte sumele utilizate pentru serviciile solicitate. În funcţie de politica comercială a furnizorilor, acest cost suplimentar poate include şi costurile înregistrate la accesarea serviciilor cu valoare adăugată. Aşadar, furnizorii au responsabilitatea de a avertiza consumatorii în momentul atingerii acestui cost, contribuind la gestionarea mai eficientă a consumului de servicii de comunicaţii electronice.

ANCOM arată că, în acelaşi timp, consumatorii au posibilitatea de a renunţa, în mod expres, la această informare.

Utilizatorii finali microîntreprinderi, întreprinderi economice fără personalitate juridică, întreprinderi mici sau organizaţii non-profit beneficiază de aceleaşi drepturi pe care le au şi consumatorii, în măsura în care nu au convenit în mod explicit să renunţe, în tot sau în parte, la aceste drepturi.

„În cazul unor probleme/neclarităţi cu privire la această facilitate, ANCOM recomandă consumatorilor, respectiv utilizatorilor finali indicaţi anterior, să se adreseze mai întâi furnizorului. În situaţia în care furnizorul nu a rezolvat aspectul semnalat, aceştia se pot adresa ANCOM”, mai spun reprezentanţii Autorităţii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici