ANCOM va verifica dacă echipamentele telecom respectă normele privind câmpurile electrice

Autoritatea de reglementare în comunicaţii (ANCOM) vrea să cumpere prin licitaţie un sistem de monitorizare pentru a verifica dacă echipamentele telecom şi de radiocomunicaţii se încadrează în limitele legale privind intensitatea câmpurilor electrice, contractul fiind estimat la 1 milion de euro.

Urmărește
433 afișări
Imaginea articolului ANCOM va verifica dacă echipamentele telecom respectă normele privind câmpurile electrice

ANCOM va verifica dacă echipamentele telecom respectă normele privind câmpurile electrice (Imagine: Shutterstock)

"Sistemul de monitorizare pe termen lung a valorilor de câmp electric a fost gândit de autoritate pentru a aduna şi a pune în timp real la dispoziţia celor interesaţi, prin intermediul unei platforme web, informaţii referitoare la câmpurile electrice generate de echipamentele de radiocomunicaţii aflate în funcţiune, în anumite puncte de interes general. În plus, sistemul va permite autorităţii să monitorizeze mai eficient, în mod continuu, încadrarea în limitele legale a intensităţii câmpurilor electrice generate de sursele de frecvenţă joasă sau înaltă, precum echipamentele radio/TV, echipamentele GSM, UMTS, WiFi, WiMax sau liniile electrice de înaltă tensiune, în banda de frecvenţe 100KHz - 7 GHz", se arată într-un răspuns la ANCOM remis la solicitarea MEDIAFAX.

Cele 50 de staţii de monitorizare de bandă largă care vor alcătui sistemul şi care vor fi autonome din punct de vedere al funcţionării, fiind dotate cu un panou solar, un acumulator intern, un modem GSM/GPRS şi cu sistem de prindere şi montare, vor fi instalate în zone de aglomerare urbană.

Staţiile de monitorizare vor transmite în timp real către o platformă web informaţiile culese din teren, acestea fiind publicate de autoritate pentru consultarea de către public.

"Conform cerinţelor ANCOM, dacă una dintre staţii înregistrează valori peste limita maximă stabilită, aceasta va trebui să emită o alarmă către autoritate, atât prin platforma web, cât şi printr-un mesaj SMS. Astfel, specialiştii autorităţii vor putea să intervină eficient în teritoriu pentru remedierea situaţiei, fiind diminuat timpul necesar pentru detectarea şi îndepărtarea sursei care emite cu densitate de putere peste limita legală", se mai spune în răspunsul ANCOM.

Sistemul de monitorizare este preconizat a fi instalat şi testat în ultima parte a anului 2015.

Termenul limită pentru depunerea ofertelor expiră la 3 noiembrie.

Contractul presupune livrarea de echipamente şi aplicaţii software aferente, inclusiv prestarea de servicii privind configurarea echipamentelor şi aplicaţiilor software şi efectuarea testelor de acceptanţă pentru întreg sistemul de monitorizare, precum şi instruirea utilizatorilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici