Andrei Hrebenciuc şi-ar fi ajutat tatăl să ascundă provenienţa terenului forestier primit

Andrei Hrebenciuc l-ar fi ajutat pe Viorel Hrebenciuc să ascundă provenienţa terenului primit pentru intervenţiile deputatului, firma care trebuia să cumpere cele 43.000 de hectare de pădure de la Sturdza având ca asociat unic o societate cu sediul în Cipru la care asociat este fiul parlamentarului.

Urmărește
1311 afișări
Imaginea articolului Andrei Hrebenciuc şi-ar fi ajutat tatăl să ascundă provenienţa terenului forestier primit

Andrei Hrebenciuc şi-ar fi ajutat tatăl să ascundă provenienţa terenului forestier primit (Imagine: Robert Frunzescu/Mediafax Foto)

Fiul deputatului Viorel Hrebenciuc a fost reţinut de procurorii DNA Braşov, care cer joi instanţei supreme arestarea lui prenventivă, pentru constituirea unui grup infracţional organizat, complicitate la trafic de influenţă şi spălare de bani.

Procurorii arată, în ordonanţa de reţinere, că Andrei Hrebenciuc l-a ajutat pe tatăl său să comită infracţiunea de trafic de influenţă.

Anchetatorii susţin că Andrei Hrebenciuc, în baza unei înţelegeri cu Dan Costin Bengescu, Viorel Hrebenciu şi cu avocaţii Victor Adrian Prodan şi Nicolae Mergeani, ar fi determinat-o pe Carmen Elisabeta Drăgoi, administrator al SC Reşedinţa Vârstnicilor SRL, să încheie un contract cu Paltin Gheorghe Sturdza, prin care societatea a dobândit calitatea de promitent cumpărător, alături de Bengescu, pentru suprafaţa de 43.277 de hectare de teren forestier, dobândită prin decizia din 2012 a Tribunalului Covasna.

Preţul tranzacţiei a fost stabilit la 2.500 de euro pe hectar, acesta fiind de aproximativ trei ori mai mic decât valoarea de piaţă, "întrucât contractul masca, în cuprinsul său, şi cumpărarea de influenţă de la autorităţile din judeţul Bacău", a arătat DNA.

Procurorii au stabilit că SC Reşedinţa Vârstnicilor SRL are ca asociat unic Majura Limited (cu sediu social în Cipru), persoană juridică cipriotă al cărei asociat real este Andrei Hrebenciuc.

"Prin disimularea adevăratei naturi a provenienţei folosului primit de Viorel Hrebenciuc (dobândirea anumitor drepturi), Andrei Hrebenciuc l-a ajutat pe acesta din urmă să comită infracţiunea de trafic de influenţă", au scris procurorii în ordonanţa de reţinere.

Potrivit anchetatorilor, toate persoanele implicate, respectiv Andrei Hrebenciuc, Viorel Hrebenciuc, Paltin Gheorghe Sturdza, Dan Costin Bengescu şi Ioan Adam, cunoşteau faptul că s-a stabilit un preţ mult mai mic decât cel real, deoarece diferenţa de preţ ce urma să fie obţinută din vânzarea pădurii reprezenta folosul lui Hrebenciuc Viorel şi al lui Bengescu Dan Costin în schimbul exercitării de influenţe faţă de funcţionarii cu atribuţii privind punerea în executare a deciziei din 2012 a Tribunalului Covasna.

Procurorii DNA Braşov au început urmărirea penală şi faţă de Carmen Elisabeta Drăgoi şi avocaţii Nicolae Mergeani şi Victor Adrian Prodan, toţi fiind acuzaţi de spălare de bani.

Andrei Hrebenciuc este acuzat de procurori că, începând din 24 iunie 2013, împreună cu tatăl său, Viorel Hrebenciuc, cu deputatul Ioan Adam, cu Paltin Gheorghe Sturdza şi cu Dan Costin Bengescu, a constituit un grup (care a fost sprijinit ulterior şi de alte persoane) ce urmărea să obţină venituri prin oferire de mită, cumpărare de influenţă sau folosirea nelegală a influenţei "cu scopul de a urgenta punerea în posesie şi eliberarea titlului de proprietate, precum şi o cât mai rapidă vânzare a terenului forestier în suprafaţă de 43.227 ha dobândit prin hotărârea judecătorească nr. 231/R/2012 a Tribunalului Covasna, emisă în mod presupus fraudulos".

DNA a cerut aviz de la Camera Deputaţilor pentru arestarea preventivă a lui Viorel Hrebenciuc în două dosare. Viorel Hrebenciuc a demisionat marţi din Parlament.

Într-unul dintre aceste dosare, privind retrocedări ilegale de păduri, Viorel Hrebenciuc este cercetat alături de deputatul PSD Ioan Adam, pentru constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă şi instigare la folosirea influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Procurorii susţin că Viorel Hrebenciuc ar fi fost "cointeresat" să intervină la autorităţi locale din judeţul Bacău, dar şi la autorităţi centrale, în cazul retrocedării ilegale a celor 43.000 de hectare de pădure, din care ar fi trebuit să primească 12.000 de hectare.

În cel de-al doilea dosar, care are legătură cu prima cauză, Viorel Hrebenciuc este urmărit penal pentru instigare la infracţiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, trafic de influenţă, folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite şi cumpărare de influenţă. În acest al doilea dosar este urmărit penal şi senatorul PSD Dan Şova, pentru trafic de influenţă.

Şi fostul şef al SPP Dumitru Iliescu, prin intermediul căruia Viorel Hrebenciuc ar fi aflat că este interceptat, este urmărit penal pentru folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii şi cumpărare de influenţă. Iliescu a fost audiat miercuri noapte la DNA central, el fiind lăsat să plece după ce a dat declaraţii aproximativ două ore şi jumătate şi i-au fost comunicate acuzaţiile.

Potrivit procurorilor, fostul şef al SPP Dumitru Iliescu l-ar fi asigurat pe Viorel Hrebenciuc că, prin intermediul unui angajat al DNA, poate să obţină în continuare informaţii cu privire la evoluţia dosarelor în care acesta este cercetat, dar şi alte dosare penale de interes, astfel că deputatul i-ar fi propus intensificarea contactelor pentru transmiterea acestor date nedestinate publicităţii.

În schimbul acestor servicii, Iliescu i-ar fi cerut lui Hrebenciuc sprijinul pentru angajarea fiicei sale, de profesie arhitect, sens în care deputatul i-a promis că, prin intermediul fiului său, Andrei Hrebenciuc, va determina funcţionari publici să o angajeze într-o instituţie publică, mai spun procurorii anticorupţie.

În documente din dosar obţinute de MEDIAFAX, anchetatorii redau discuţii interceptate dintre deputatul PSD şi Dumitru Iliescu. Fostul şef al SPP îi spunea lui Viorel Hrebenciuc, despre angajatul DNA care a aflat că deputatul este interceptat, că "ştia şi de Ponta, şi de toţi", "ştia cine are dosare, ştia de cei special urmăriţi", "ştia de Băsescu, de 27 de milioane". Iliescu i-a mai spus lui Hrebenciuc că respectivul angajat al DNA lucrează la "sectorul de poliţie judiciară".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici