Andrei Năstase, despre condamnarea tatălui său: Nu ne-am revenit, e ca un vis urât

Adrian Năstase este vizitat, joi, la Penitenciarul Rahova, de soţie şi cei doi fii ai săi, Andrei Năstase spunând că nu şi-au revenit după condamnarea tatălui său la patru ani de închisoare şi că este ca un vis urât din care nu ştiu dacă s-au trezit sau nu.

Urmărește
769 afișări
Imaginea articolului Andrei Năstase, despre condamnarea tatălui său: Nu ne-am revenit, e ca un vis urât

Andrei Năstase, despre condamnarea tatălui său: Nu ne-am revenit, e ca un vis urât (Imagine: Liviu Adascalitei/Mediafax Foto)

Fiul cel mare al lui Adrian Năstase, Andrei, a spus că deocamdată este greu, dar trebuie să îşi revină şi să se obişnuiască, să fie puternici şi să meargă înainte.

"Eu mă bucur să suntem sănătoşi, că suntem împreună, suntem o familie unită. Dacă reuşim să rămânem aşa, vom trece peste absolut orice", a spus Andrei Năstase.

Întrebat dacă se aşteptau la o decizie de condamnare a tatălui său, Andrei Năstase a spus că au încercat să fie pregătiţi şi pentru varianta aceasta. "Ne aşteptam să fie bine, cum fiecare şi-ar fi dorit. Asta este", a adăugat Andrei Năstase.

El a spus că pe drumul spre penitenciar a discutat în maşină cu mama şi cu fratele lui, Mihnea despre această situaţie. "Este greu, nici nu ne-am revenit. Este ca şi cum e un vis urât şi nici nu ştim dacă ne-am trezit, dacă nu. O să ne revenim, o să ne obişnuim cu situaţia", a mai spus Andrei Năstase.

Întrebat ce a spus Adrian Năstase atunci când a hotărât să se predea, după decizia de condamnare la patru ani de închisoare, Andrei a spus: "A fost un moment greu. Poate cu altă ocazie o să discutăm despre asta".

Întrebat despre postările de pe blogul lui Adrian Năstase, Andrei a spus: "Le scriem noi, le dactilografiem, sunt lucruri care doreşte să le exprime".

Avocatul Ion Cazacu declara marţi, după ce l-a vizitat pe Adrian Năstase, că acesta nu a avut nicio cerinţă specială, are acelaşi regim cu al oricărei persoane aflate în perioada de carantină, poate fi vizitat de familie de patru ori pe lună şi are dreptul să vorbească la telefon.

Cazacu a spus că aşteaptă să vadă motivarea deciziei instanţei, apoi va decide, împreună cu familia lui Adrian Năstase, ce măsuri vor fi luate în continuare. Avocatul a precizat că mai aşteaptă până în februarie, când vor intra în vigoare noile coduri penale, pentru că sunt o serie întreagă de dispoziţii noi, mai favorabile, apoi, în acest context, va analiza soluţia şi se vor stabili măsurile viitoare.

Avocatul a mai arătat că în acest dosar cu siguranţă se va face o nouă plângere la CEDO.

"Avem timp şase luni de la pronunţare. V-am spus, nu ne grăbim, pentru că singurul nostru element la ora actuală este acesta: să încercăm să punem lucrurile în ordine, în conformitate cu legea, ca domnul Adrian Năstase să beneficieze de dispoziţii legale privind liberarea condiţionată şi doi, ne gândim la aspectele de natura financiară, pentru că s-a dispus confiscarea unei sume", a precizat Cazacu.

Avocatul a spus că a stat de vorbă cu soţia şi cu fiul cel mare al lui Adrian Năstase.

"Toată lumea este conştientă de faptul că este o perioadă extrem, extrem de grea. Totuşi, sunt nişte oameni puternici, au reacţionat absolut cu mare demnitate la acest moment greu, inclusiv Adrian Năstase era foarte calm astăzi, în afară că este puţin frig, se concentrează, pentru că veţi avea ocazia să citiţi multe lucruri", a adăugat Cazacu.

Instanţa supremă i-a condamnat luni, în dosarul Zambaccian, pe Adrian Năstase la patru ani de închisoare cu executare, pe soţia acestuia, Dana Năstase, la trei ani cu suspendare, iar pe Irina Jianu, fost inspector general al Inspectoratului de Stat în Construcţii, la patru ani cu executare.

Adrian Năstase a fost încarcerat luni seară la Penitenciarul Rahova, unde va sta 21 de zile în carantină, urmând ca, în cel mult o lună, Administraţia Penitenciarelor să îi stabilească regimul şi locul de detenţie.

Fostul premier a fost acuzat în acest caz că, în perioada 2002 - 2004, în calitate de premier, ar fi primit, în mod direct şi prin intermediul soţiei sale, Dana Năstase, foloase necuvenite în valoare de aproximativ 630.000 de euro la cursul de schimb 2002/2004. Aceste foloase constau în contravaloarea unor bunuri importate din China şi cheltuielile aferente acestor importuri, precum şi contravalorea unor lucrări efectuate la imobilele lui Năstase din localitatea Cornu şi din Bucureşti.

În 20 iunie 2012, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, tot de instanţa supremă, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul "Trofeul calităţii". El a fost încarcerat în 26 iunie 2012 şi pus în libertate la 18 martie 2013, după ce Tribunalul Bucureşti a admis cererea lui de eliberare condiţionată.

Potrivit avocaţilor lui Năstase, urmează să fie introdusă la Tribunalul Bucureşti o cerere de contopire a pedepselor primite de fostul premier în dosarele Zambaccian şi Trofeul calităţii.

Ar rezulta astfel patru ani de închisoare, cu posibilitatea ca judecătorul care va analiza cererea de contopire a pedepselor să aplice, dacă apreciază că este necesar, un spor de pedeapsă.

Dacă pedeapsa în urma contopirii va fi de patru ani (48 de luni), Năstase ar putea cere liberarea condiţionată după 16 luni. El are dreptul să ceară liberarea condiţionată după ispăşirea unei treimi din pedeapsă dat fiind că are peste 60 de ani, a precizat pentru MEDIAFAX unul din avocaţii săi, Viorel Roş.

Ţinând cont că a executat deja opt luni de închisoare din pedeapsa de doi ani în dosarul "Trofeul calităţii", Năstase ar putea cere liberarea condiţionată după opt luni.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici