- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (18.10.2012, 16:58)
- Elvira Gheorghita , Valentin Anghel ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Andronescu: Diplomele universităţilor acreditate din România vor fi recunoscute în Franţa
Diplomele univeristăţior acreditate din România vor fi recunoscute în Franţa şi invers, după ce Parlamentul va ratifica tratatul semnat joi, la Bucureşti, de ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, şi ambasadorul Franţei în România, Philippe Gustin.
Urmărește
1918 afișări
Andronescu: Diplomele universităţilor acreditate din România vor fi recunoscute în Franţa (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)
"Există o Convenţie internaţională de la Lisabona care, în principiu, pune în lege posibilitatea recunoaşterii diplomelor, dar recunoaşterea efectivă revine celor două state. Statele decid prin semnarea unui tratat, de genul celui semnat de noi astăzi, care va fi ratificat de Parlament şi prin care, apoi, devine lege obligatorie pentru cele două state recunoaşterea diplomei univeristare", a explicat ministrul Educaţiei.
Andronescu a mai spus că Universitatea Politehnica Bucureşti (UPB) recunoştea fără probleme stagiile făcute în Franţa de studenţi români.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Rusia înarmează trupele nord-coreene cu arme de infanterie la frontiera cu Ucraina
-
Deputat PSD: Propunem zero impozit pe venit pentru tinerii sub 26 de ani
-
Alegeri SUA 2024. Ce plan au democraţii dacă Donald Trump îşi va declara prematur victoria
-
Noi percheziţii în R. Moldova: Gruparea „ŞOR” oferă oamenilor bani pentru a-l vota pe Stoianoglo
Prin acest tratat, recunoaştere diplomelor devine valabilă fără acordul dintre universităţi, cum se practică atunci când nu există un astfel de acord.
"Recunoaşterea diplomelor devine obligatorie după ratificarea tratatului, pentru orice program de studiu acreditat. Sigur, până la sfârşitul acestui an, tratatul va fi ratificat de Parlament", a mai spus ministrul Educaţiei, care a precizat că România a mai avut un acord similar cu Republica Moldova, dar au fost unele probleme legate de acesta.
"Cred că mai avem un tratat similar cu Italia", a adăugat ministrul.
Potrivit Ecaterinei Andronescu, Franţa primeşte la studii, în învăţământul superior, cei mai mulţi studenţi.
"Avem, în România, cele mai multe teze realizate în co-tutelă cu universităţi franceze, avem foarte multe acorduri directe între universităţi. Există foarte multe lucrări de cercetare pe proiecte europene care se derulează cu participarea cercetătorilor români şi francezi, precum şi programe de masterat în co-tutelă cu univeristăţi franceze şi visiting profesori veniţi din Franţa. Mobilitatea pe care o gândim la nivelul studenţilor şi profesorilor are cea mai mare anvergură spre Franţa. Vorbim despre internaţionalizarea învăţământuluui. Acesta este şi un criteriu de ranking pentru universitate - numărul studenţilor străini", a mai spus Andronescu.
În universităţile din România sunt mulţi studenţi francezi, iar în ultimii ani, numai la Medicină au venit peste 1.500 de de tineri. "Cred că valoarea şcolii de medicină din România este un atu pentru tinerii francezi care vin să înveţe la noi", a mai spus Andronescu.
Rectroul Universităţii Bucureşti, Mircea Dumitru, crede că tratatul încheiat cu Franţa va reduce birocraţia. "După ştiinţa mea, nu au fost probleme cu studenţii care au studiat în Franţa. În toate cazurile, le-au fost recunoscute stagiile de pregătire, iar asta, cu certitudine, în baza propriilor acorduri bilaterale", a mai spus rectorul UB.
Tot joi, Universitatea din Bucureşti a primit de la Ambasada Franţei cheile Vilei Noël, unde va funcţiona Centrul Regional Francofon de Studii Avansate în Ştiinţe Sociale (CeReFREA - Centre Régional Francophone d’Études Avancées en Sciences Sociales).
Astfel, proiectul care a câştigat prestigiosul premiu Louis D. al Academiei Franceze, în valoare de 750.000 de euro, va transforma Vila Noël, fost sediu al Serviciului de Cooperare al Ambasadei Republicii Franceze în România, într-un pol de excelenţă pentru studiul ştiinţelor sociale francofone: Centrul Regional Francofon de Studii Avansate în Ştiinţe Sociale (CeReFREA).
Misiunea CeReFREA este aceea de a dezvolta programe autonome de cercetare, de a primi profesori, cercetători, doctoranzi şi post-doctoranzi în mobilitate şi de a susţine reţele de cercetare în domeniul ştiinţelor sociale prin conferinţe, evenimente ştiinţifice, seminarii şi programe, a explicat ambasadorul Franţei, Philippe Gustin.
Vila Noël beneficiază de o suprafaţă utilă de aproximativ 800 de metri pătraţi şi are săli de conferinţe şi de seminarii, o bibliotecă şi birouri individuale.
Clădirea permite şi amenajarea unor camere pentru cinci-opt rezidenţi, precum şi a unei cafenele.
Partenerii în activităţile CeReFREA sunt Universitatea Bucureşti (prin Facultatea de Ştiinţe Politice, Noua Şcoală Doctorală Francofonă în Ştiinţe Sociale-EDSS, Colegiul Juridic Franco-Român al Facultăţii de Drept-CJFR şi Catedra Senghor), New Europe College-NEC, Institutul de Studii Avansate în Ştiinţe Sociale şi Noua Universitate Bulgară (prin Departamentul de Ştiinţe Politice, Sofia-SPNUB).
Înfiinţată în 1864, Universitatea din Bucureşti este considerată cea mai importantă instituţie de învăţământ superior din România.
În facultăţile Universităţii Bucureşti sunt 2.700 de studenţi francofoni la ştiinţe sociale, iar 600 dintre ei vor primi diplomă franco-română. De asemenea, la masterul francofon sunt aproape 200 de studenţi.
Prin CeReFREA, instituţia îşi propune să devină un pol de excelenţă francofonă pentru cercetare în Europa Centrală şi de Sud-Est.
Citește pe alephnews.ro: Statele Unite își întăresc prezența militară în Orientul Mijlociu. Pentagonul anunță că mai multe bombardiere și nave de război americane sunt pe drum
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Satul strămoșesc al Kamalei Harris urmărește cu mândrie alegerile SUA. Cum o numesc localnicii pe candidată
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru antrenorul personal
PROSPORT.RO
Calvar nesfârșit pentru românca întemnițată în China din 2017. ”Dacă nu ai spălat bine podeaua, nu mai ai dreptul la hrană suplimentară din banii tăi”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe