- Home
- Social
- BISTRIŢA, (26.07.2012, 12:50)
- Szasz Jutka , Cristiana Sabau ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Andronescu: Legea învăţământului trebuie modificată în sensul rămânerii clasei a IX-a la liceu
Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, spune că Legea educaţiei trebuie schimbată în sensul rămânerii clasei a IX-a la liceu întrucât şcolile gimnaziale sunt majoritatea la ţară, iar rezultatele la evaluarea naţională indică faptul că în mediul rural şcoala "s-a degradat nepermis de mult".
Urmărește
945 afișări
Ecaterina Andronescu (Imagine: Dragos Bota/Mediafax Foto)
"Dacă vom face modificări în lege (a educaţiei - n.r.), fiindcă eu cred că este nevoie să facem, una dintre modificări pe care o văd ca fiind absolut necesară se leagă de clasa a IX-a. Noi nu am scos clasa a IX-a de la licee, dar, aşa cum ştiţi, legea o prevede, iar în anii următori ne vom afla într-o astfel de situaţie. Eu cred că, într-un fel, preluând clasa a IX-a de acolo şi trimiţând-o la şcolile generale care sunt majoritatea în mediul rural, iar elevii de acolo au rezultate mai slabe, ar însemna să aruncăm pe tobogan şi învăţământul liceal", a declarat, joi, la Bistriţa, la o întâlnire cu directorii de şcoli din judeţ, ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Crin Antonescu este candidatul comun al coaliției PSD-PNL-UDMR la alegerile prezidențiale
-
Crin Antonescu va fi candidatul comun pentru alegerile prezidenţiale. Propunerea va fi aprobată de fiecare partid al alianţei
-
FT: Echipa de tranziţie a lui Donald Trump vrea să retragă SUA din OMS „în prima zi” de mandat
-
Bolojan: Am semnat acest protocol pentru ca România să aibă un guvern stabil într-o perioadă dificilă
Andronescu le-a spus directorilor de şcoli că nu ar avea "curajul" să facă acest lucru.
"Eu vă mărturisesc că nu aş avea curajul să fac acest lucru. Dacă şi dumneavoastră veţi considera, şi vom face dezbatere publică pe această temă, că liceul trebuie să rămână aşa cum este el de patru ani fiindcă avem acoperirea cu cadre didactice calificate, avem ce este necesar acolo, atunci va trebui să facem modificarea în lege şi să rămânem cu liceul de patru ani şi trimitem clasa a IX-a în învăţămâtul liceal", a spus ministrul.
Andronescu a declarat că, în opinia sa, trimiterea clasei a IX-a la gimnaziu ar pune în dificultate învăţământul românesc.
"Cred că ne-am pune într-o mare dificultate dacă am lăsa legea nemodificată cu clasa IX-a pentru că anul acesta şcolile gimnaziale au avut mari dificultăţi să asimileze clasa pregătitoare, ori dacă infrastructura şcolară cu dificultate a asimiliat clasa pregătitoare, iar în multe spaţii s-au făcut improvizaţii, atunci şi mai mare ar fi dificultatea pe care am aşeza-o pe umerii şcolilor gimnaziale trimiţând şi clasa a IX-a în aceste şcoli. Şi aceasta va fi una din importantele modificări pe care trebuie să le aducem legii", a spus Andronescu.
Ea a prezentat, tot joi, în faţa directorilor de şcoli din Bistriţa-Năsăud, o situaţie comparativă a rezultatelor obţinute de elevi la evaluarea naţională în 2011 şi în 2012.
"Ne atrage atenţia faptul că aproape cu 50.000 de copii are mai puţin promoţia de clasa a VIII-a din acest an faţă de anul precedent cu consecinţele de rigoare", a declarat ministrul.
Andronescu a prezentat apoi o comparaţie a situaţiei mediilor obţinute de elevi în 2011 şi în 2012.
"Ponderea cea mai mare o deţin notele mici ceea ce reprezintă un fenomen îngrijorător pentru procesul de intrare în clasa a IX-a. Aceştia sunt copiii cu care intrăm în clasa a IX-a. Dacă nu vom face ceva pentru ei pentru remedierea pregătirii, atunci îi vom avea la absolvirea liceului la fel cum îi avem la intrare. De asemenea, ne mai atrage atenţia ponderea foarte mare a celor care au luat note mai mici de cinci. În procente reprezintă 34, iar numeric vorbind, 56.000. Dintre aceştia care nu au luat nici măcar cinci la evaluare, 37.000 provin din mediul rural. Deci atenţie! S-a degradat nepermis de mult şcoala generală din mediul rural şi adresez rugămintea ISJ şi tuturor directorilor de şcoli să ne îndreptăm atenţia spre acest lucru ca să vedem de ce s-a întâmplat aşa. Poate comasarea excesivă a şcolilor. S-au închis, anul trecut, la nivel naţional, 2.000 de şcoli, s-a îndepărtat şcoala de domiciliu şi, din păcate, a scăzut foarte mult randamentul elevilor. Variaţia faţă de 18 la sută cât a fost anul trecut sub cinci la 34 la sută cât a fost anul acesta este foarte greu de explicat. Vă rog să găsiţi explicaţii şi să încercăm să luăm măsuri remediale", a spus Ecaterina Andronescu.
Ministrul a spus că în mediul rural se constată o pondere foarte mică a notelor mari şi o pondere mare a notelor mici.
"Dacă comparăm ruralul de anul trecut cu cel de anul acesta, o să constatăm că în rural lucrurile s-au degradat mai mult anul acesta şi a crescut foarte mult ponderea celor cu medii sub cinci la evaluarea naţională. E important să ne concentrăm pe ce este deficitar la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ", a declarat Andronescu.
Citește pe alephnews.ro: Atacatorul de la Târgul de Crăciun din Germania are o istorie de amenințări legate de acte violente. Medicul a spus că „va efectua acțiuni care atrag atenția și de care oamenii își vor aminti”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
STUDIU. Starea de bine se îmbunătățește atunci când cânți. Care sunt beneficiile muzicii asupra sănătății
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:07
-
astăzi, 10:01
Victor Negrescu: Am securizat pentru 2024 un buget UE record, cu 6% mai mare decât anul acesta