Andronescu: N-am nicio legătură cu faptul că au apărut variante diferite ale legii educaţiei asumate
Întrebată în legătură cu faptul că varianta de pe site-ul Guvernului este diferită de cea primită la Parlament, marţi, într-una dintre variante lipsind articolul care face referire exact la incompatibilitatea dintre un demnitar şi o funcţie de conducere în universitar, Andronescu declară, la Realitatea FM, că nu are nicio legătură cu acest lucru.
„În primul rând, Ministerul a propus Guvernului o variantă. Această variantă pe care am transmis-o pentru prima dezbatere în Guvern a fost o variantă care a fost asumată de Minister şi ştampilată pe fiecare pagină, aşa cum cere legislaţia în vigoare. În Guvern, legea a suferit mai multe amendări pentru că a fost într-o primă lectură, a fost apoi în a doua lectură amendată, aşa cum se întâmplă în mod natural, după care ea a fost trimisă la Parlament, urmând ca parlamentarii să propună amendamente pentru această legislaţie. S-au propus circa 1500 de amendamente şi aceste amendamente au fost apoi preluate de guvern şi, sigur, accesate acelea care nu modificau, să spunem, viziunea pe care legea o dădea sistemului naţional de învăţământ. Ultima aprobare, pe ultima variantă, a fost dată de Guvern în şedinţa de duminică, înainte de asumarea răspunderii în Parlament. Pe această variantă au rămas s-o corecteze cu amendamentele propuse în şedinţa de Guvern, trei reprezentanţi – unul de la Ministerul Educaţiei, un reprezentant al premierului şi o reprezentantă a Secretariatului general. A rezultat o variantă pe care Secretariatul general a trimis-o la Parlament. Dacă vă uitaţi în această variantă, apropo de articolul pe care l-aţi invocat, o să vedeţi că în penultimul capitol există un articol care spune: problemele de incompatibilitate nu se pun pe parcursul actualului mandat. Deci existenţa acestui articol în lege – să spunem aşa – mă scoate din culpă„, a declarat ministrul Educaţiei.
Ea a precizat că prevederea se referă la mandatul de conducere în universităţi, nu la mandatul de ministru.
„De ce nu mai există în acel articol, de ce n-a rămas în proiectul de lege care a fost trimis în Parlament, eu cred că este o greşeală. A fost o scăpare. Nu-mi explic de ce n-a rămas acolo.. El a fost citit în Guvern, deci a fost asumat de Guvern, cred că dintr-o greşeală nu se regăseşte acolo”, a spus Ecaterina Andronescu.
PNL a acuzat, joi, faptul că varianta legii educaţiei primită de parlamentari diferă de cea postată pe site-ul Guvernului şi că a fost modificată ulterior asumării răspunderii Guvernului pe această lege. Ulterior, varianta de pe site-ul Guvernului nu a mai putut fi accesată.
Joi seară, pe site-ul Parlamentului a apărut „forma asumată corectată” a legii educaţiei, fără a fi evidenţiate articolele corectate.
Guvernul şi-a angajat răspunderea pentru legea educaţiei în forma aprobată de Executiv şi trimisă la Parlament, iar problemele tehnice privind necorelări de articole sunt rezolvate de către personalul administrativ, a afirmat premierul Emil Boc, adăugând că nu există forme diferite ale legii.