Andronescu: Până la ieşirea din mandatul de ministru nu am luat niciun leu din proiectul POSDRU
Senatorul PSD Ecaterina Andronescu a declarat, joi, că va ataca în instanţă decizia ANI, pentru că până la ieşirea din mandatul de ministru al Educaţiei nu a luat niciun leu din proiectul cu fonduri structurale, iar în 2010 a primit de la Agenţie un verdict din care rezultă că nu este incompatibilă.
Andronescu: Până la ieşirea din mandatul de ministru nu am luat niciun leu din proiectul POSDRU (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)
Ecaterina Andronescu a spus că Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a fost sesizată în cazul său de către ministrul Educaţiei.
Senatorul PSD a precizat că în mai 2008 a depus, în calitate de rector al Universităţii Politehnica din Bucureşti, proiectul pe fonduri structurale. Ecaterina Andronescu a adăugat că avea obligaţia să semneze acest document pentru că proiectul este asumat de reprezentantul legal al instituţiei care face solicitarea.
În ce priveşte numirea ei în funcţia manager de proiect, Ecaterina Andronescu a spus că aceasta a fost decisă de Senatul Universităţii Politehnica din Bucureşti.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Sindicaliştii au încheiat protestul din Piaţa Victoriei, din cauza sosirii susţinătorilor lui Călin Georgescu
-
Protest de amploare în Bucureşti: silvicultori, militari în rezervă, poliţişti, angajaţi ai metrolului, mineri, siderurgişti. Una din revendicări este abrogarea ”ordonanţei austerităţii”
-
Peste 1.000 de oameni au participat la Hora Unirii organizată de Călin Georgescu în parcul Tineretului din Capitală. A fost prezent şi George Simion
Ecaterina Andronescu a subliniat că de la aprobarea acestui proiect, în 1 octombrie 2008, şi până la ieşirea din mandatul de ministru al Educaţiei, în septembrie 2009, nu a luat niciun leu din acest proiect, precizând că poate dovedi cu acte acest lucru.
În ce priveşte incompatibilitatea funcţiei de rector cu cea de senator, Ecaterina Andronescu a spus că ANI a dat un verdict în 2010 atât în cazul său, cât şi în cazul celorlalţi trei rectori care sunt şi parlamentari, din care rezultă că nu sunt incompatibili.
Ecaterina Andronescu a precizat că atât ea cât şi ceilalţi trei rectori parlamentari s-au adresat comisiilor juridice de la Senat şi Camera Deputaţilor, care au emis documente oficiale din care rezultă că nu sunt în incompatibilitate.
"Voi dovedi cu documente, pentru că eu consider că nimeni nu este mai presus de lege", a spus senatorul PSD Ecaterina Andronescu, precizând că se va adresa justiţiei în cazul deciziei ANI.
Inspectorii ANI au sesizat Parchetul instanţei supreme în cazul Ecaterinei Andronescu pentru conflict de interese, deoarece în timpul mandatului de ministru al Educaţiei a fost şi manager în cadrul unui proiect POSDRU, funcţie în baza căreia a încasat aproape 40.000 de lei.
Agenţia Naţională de Integritate precizează, într-un comunicat, că s-a sesizat din oficiu, în 11 martie 2011, cu privire la nerespectarea de către Ecaterina Andronescu, rector al Universităţii Politehnica din Bucureşti, a regimului juridic al conflictului de interese.
Inspectorii ANI susţin că, în perioada 12 februarie 2009 - 30 septembrie 2009, mandatul Ecaterinei Andronescu de rector şi ordonator de credite al Universităţii Politehnica din Bucureşti a fost întrerupt pentru îndeplinirea funcţiei de ministru al Educaţiei.
În 8 septembrie 2008, Andronescu a semnat Decizia nr. 302 prin care a fost desemnată manager al proiectului "Pregătirea competitivă a doctoranzilor în domenii prioritare ale societăţii bazate pe cunoaştere", funcţie în baza căreia a încasat, în perioada octombrie 2009 - aprilie 2011, suma de 39.843 lei, arată ANI.
Potrivit inspectorilor de integritate, în perioada îndeplinirii funcţiei de ministru, Andronescu nu s-a suspendat din funcţia de manager de proiect.
În aceste condiţii, ANI susţine că Ecaterina Andronescu a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese în materie administrativă, ca urmare a obţinerii unui beneficiu patrimonial şi a semnării documentelor din cadrul proiectului.
Contractul de finanţare POSDRU datat 25 septembrie 200, a avut o finanţare iniţială nerambursabilă în valoare de 18.130.000 lei, fiind încheiat între Ministerul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse, Direcţia Generală Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane şi Universitatea Politehnica din Bucureşti. Suma iniţială de finanţare a fost redusă printr-un act adiţional până la valoarea de 14.350.688,16 lei (fără TVA), reprezentând 98% din valoarea eligibilă a proiectului, diferenţa de 2%, respectiv 292.871,19 lei, având ca sursă de finanţare contribuţia beneficiarului, Universitatea Politehnica din Bucureşti, potrivit comunicatului ANI.
ANI precizează că au fost făcute demersuri pentru anularea contractelor încheiate "cu încălcarea prevederilor legale privind conflictul de interese".
Totodată, ANI arată că nerespectarea regimului juridic al conflictului de interese de către Ecaterina Andronescu constituie temei pentru eliberarea din funcţie, precum şi interdicţia de a mai ocupa o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de trei ani de la data rămânerii definitive a raportului, ori, după caz, constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementărilor aplicabile demnităţii şi funcţiei respective.
Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a sesizat Agenţia Naţională de Integritate în legătură cu incompatibilitatea unor rectori care deţin funcţii de conducere în partid sau de demnitate publică.
Ministrul Educaţiei a trimis, în 12 aprilie, o scrisoare preşedintelui ANI prin care cere să fie luate măsurile ce se impun în cazul rectorilor aflaţi în incompatibilitate, întrucât termenul de 60 de zile în care aceştia ar fi trebuit să opteze, conform Legii eduacţiei, pentru una din cele două funcţii a expirat.
Cei care ar fi trebuit să opteze pentru funcţia în care vor să rămână sunt Nicolae Robu, rectorul Universităţii Politehnica din Timişoara, Ecaterina Andronescu, rectorul Universităţii Politehnica din Bucureşti, Şefan Drăgulescu, rectorul UMF Timişoara şi Florian Popa, rectorul UMF "Carol Davila" Bucureşti, aceştia fiind şi parlamentari.
Senatorul Nicolae Robu (PNL), care este şi rector al Universităţii Politehnica din Timişoara, declara, în aprilie, că Legea educaţiei nu poate să îi impună să renunţe la una dintre funcţii şi că nu se va lăsa "intimidat" şi va recurge la instanţă pentru a da un verdict privind incompatibilitatea.
În 16 martie, conducerea Senatului a luat act de faptul că senatorul PSD Ecaterina Andronescu, rector al Universităţii Politehnica din Bucureşti, şi senatorul PNL Nicolae Robu, rector al Universităţii Politehnica din Timişoara, nu se află într-o situaţie de incompatibilitate.
Şi deputaţii jurişti au elaborat, în 22 februarie, un punct de vedere potrivit căruia nu există incompatibilitate între funcţia de deputat şi cea de rector. Argumentul folosit de mai mulţi membri ai Comisiei a constat în faptul că deputaţii care deţin şi funcţiile de rectori nu pot fi declaraţi incompatibili, deoarece la momentul în care au fost aleşi legislaţia nu interzicea cumulul de funcţii.
Noua Lege a educaţiei a intrat în vigoare în 9 februarie. "Persoanele care ocupă o funcţie de conducere sau de demnitate publică nu pot exercita funcţia de rector pe perioada îndeplinirii mandatului. Funcţia de rector este incompatibilă cu deţinerea de funcţii de conducere în cadrul unui partid politic, pe perioada exercitării mandatului", potrivit Legii educaţiei. Persoanele care ocupă funcţii de conducere sau de demnitate publică le pot însă cumula cu funcţiile didactice sau de cercetare.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.