Andronescu: Vom analiza situaţia de la evaluarea naţională, inclusiv datele privind absenteismul

Noul ministrul al Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a anunţat, marţi, că instituţia pe care o conduce va analiza problemele de la evaluarea naţională, inclusiv cea privind absenteismul mare înregistrat la acest examen, mai ales că "unele date pot fi diferite faţă de ceea ce s-a transmis".

Urmărește
403 afișări
Imaginea articolului Andronescu: Vom analiza situaţia de la evaluarea naţională, inclusiv datele privind absenteismul

Andronescu: Vom analiza situaţia de la evaluarea naţională, inclusiv datele privind absenteismul (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

"Problemele sunt cele la care mă aşteptam şi pentru care va trebui să lucrăm în continuare, pentru a finaliza şi pentru a găsi soluţii la problemele acestea destul de stringente. (...) Să nu uităm că suntem în cea mai condensată de evenimente perioadă a anului şcolar. Trebuie să finalizăm azi, mâine, evaluarea, rezultatele evaluării să plece către cei interesaţi, (...) apoi să finalizăm trecerea spre clasa a IX-a şi spre şcoala profesională, prin repartizarea computerizată", a spus Andronescu, la preluarea mandatului de la Liviu Pop.

Potrivit noului ministru al Educaţiei, cifrele de şcolarizare sunt repartizate către unităţile de învăţământ, inclusiv către şcolile profesionale, unde sunt aproximativ 11.000 de locuri. "Aceste şcoli au reuşit să încheie contracte de colaborare cu agenţii economici, astfel încât să avem asigurate locurile de practică şi să sperăm că vom reuşi, pentru cei care vor opta pentru şcolile profesionale, la aceşti agenţi economici sau la alţii din domeniu, să avem pentru ei locuri de muncă la sfârşitul şcolilor profesionale, aceasta fiind, după părerea mea, cea mai serioasă problemă pe care şi cu care se confruntă absolvenţii şcolilor profesionale: găsirea unui loc de muncă", a subliniat Andronescu.

Potrivit ministrului urmează o perioadă fierbinte cum ar fi transferările, pretransferările, toate aceste proceduri implică participarea corpului profesoral şi sigur, întotdeauna, când este vorba de oameni, trebuie să fim foarte atenţi ca lucrurile să se desfăşoare corect în aşa fel încât nimeni să nu se considere favorizat, nu ne dorim acest lucru, sau nedreptăţit, dacă dovedeşte că se implică şi că merită postul pentru care optează.

Ecaterina Andronescu a mai spus că sunt, de asemenea, de pregătit şi de finalizat toate documentele care să permită deschiderea concursurilor pentru directori şi stabilizarea acestora pe funcţii. "Se pare că acest moment este foarte important pentru că, iată, legea există din 9 februarie 2011 şi nu avem consiliile de administraţie şi concursurile de directori. Trebuie organizate aceste evenimente în conformitate cu ceea ce stabileşte Legea educaţiei. Sunt întârzieri mari, s-au recuperat o parte dintre ele, sperăm să le recuperăm aşa încât să intrăm în normalitate, să încheiem situaţia aceasta de provizorat în şcoli cu directori interimari care se pot schimba de la o zi la alta", a declarat demnitarul.

Andronescu a subliniat, cu acelaşi prilej, că îşi doreşte ca autonomia şcolilor să crească, prin elaborarea de regulamente de organizare şi de funcţionare proprii, în baza unui cadru general. "Doresc acest pas pentru că orice grad de autonomie câştigat cred că înseamnă un plus la eficienţa sistemului de învăţământ. Mi-aş dori, în mod special, ca în acest regulament pe care şcolile să-l elaboreze să stabilească criterii, principii, cadrul general prin care şcoala comunică cu părinţii şi cu comunitatea. Şcoala nu este într-un turn de fildeş, şcoala este o instituţie din comunitate, este o instituţie a comunităţii", a explicat ministrul Educaţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici