- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (20.02.2014, 22:03)
- Laura Mitran
Andronie (CMV): Proiectul privind sterilizarea câinilor este pentru un act medical de calitate
Preşedintele Colegiului Medicilor Veterinari (CMV) Viorel Andronie a declarat pentru MEDIAFAX că proiectul privind sterilizarea câinilor, aflat în dezbatere în rândul medicilor veterinari, are ca scop creşterea calităţii actului medical şi apărarea medicilor faţă de eventuale acuzaţii de malpraxis.
Urmărește
216 afișări
Andronie (CMV): Proiectul privind sterilizarea câinilor este pentru un act medical de calitate (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
"Este o iniţiativă a Colegiului Medicilor Veterinari şi este în dezbatere, conform procedurii noastre interne. E posibil să treacă sau nu", a spus Andronie, în contextul în care Răzvan Băncescu, coordoantor de proiect la Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) din Primăria Capitalei, a făcut joi public proiectul CMV privind aprobarea procedurilor de sterilizare chirurgicală la câini şi a declarat că acesta creşte de trei ori costurile pentru sterilizare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Vicepremierul Poloniei anunţă că a identificat un grup rus care ar fi urmărit să influenţeze alegerile prezidenţiale
-
Jandarmeria: protest ilegal în zona CCR. Traficul e blocat pe Calea 13 Septembrie
Întrebat care este motivul pentru care preţurile pentru sterilizarea unui animal cresc de aproximativ trei ori, Răzvan Băncescu a spus că, potrivit proiectului, trebuie făcute mai multe analize animalelor înainte de operaţia de sterilizare propriu-zisă.
Citeşte şi:
Băncescu: Colegiul Medicilor Veterinari vrea mai multe proceduri pentru sterilizare, costurile ar putea creşte de trei ori
Preşedintele CMV a declarat în schimb că scopul proiectului nu este să încarce nota de plată, ci să garanteze un act medical de calitate şi să apere medicii veterinari. El a explicat că se va stabili astfel "un minim necesar" în ceea ce priveşte efectuarea sterilizării, iar proprietarul animalului care nu poate plăti pentru toate procedurile cuprinse în acesta va trebui să îşi dea consimţământul pentru efectuarea operaţiei în alte condiţii, fără a-l putea acuza apoi pe medic de malpraxis.
Întrebat dacă au existat probleme care să facă necesare analize în plus la sterilizare, acesta a răspuns: "E clar că dacă am ajuns să elaborăm un astfel de proiect există nişte necesităţi".
Andronie a mai arătat că sunt clinici care şi în prezent lucrează la aceste standarde şi că nu i se pare normal să se facă "actul medical în funcţie de câţi bani are clientul", întrucât nicio persoană nu cee să fie operată de o anumită sumă de bani.
"Am transmis proiectul la medicii veterinari să-şi spună opinia", a mai spus Andronie.
El a precizat că proiectul, iniţiat la începutul lunii februarie, este consultat de medicii veterinari, care fac observaţii asupra sa, şi, după ce acestea vor fi analizate, va putea fi făcut un draft final, nu mai devreme de aprilie - mai.
Proiectul a fost pus la dispoziţia jurnaliştilor de reprezentanţii ASPA.
"Înainte de orice anestezie şi intervenţie chirurgicală, pacientul trebuie evaluat pentru a se stabili procolul anestezic şi chirurgical adecvat. Se vor urmări (...) examene de laborator - minimum hemoleucogramă şi examen biochimic sangvin (glicemie, proteine totale, uree, creatinină, ALT, ASP, timp de coagulare) - în funcţie de examenul clinic şi de anamneză se mai pot realiza examen biochimic sangvin (lipază pancreatică, amilază pancreatică, GGP, fosfatază alcalină, bilirubina totală, determinarea electroliţilor şi a gazelor sangvine, ionogramă); examen cardiologic (EKG şi ecocardiografie); examene serologice specifice, examinare radiologică a toracelui şi examen ecografic abdominal", potrivit proiectului CMV.
"Ce face, de fapt, acest proiect, complică şi suplimentează prin diverse manopere şi proceduri procesul sterilizării câinilor, ducând costurile de trei ori mai mult faţă de cele actuale. Noi plătim aproximativ 150 de lei pe animal pentru sterilizare, iar cu acest proiect costurile vor deveni cel puţin 450 de lei, aproape de 500 de lei", a spus Răzvan Băncescu.
ASPA gestionează prinderea câinilor fără stăpân din Capitală, care sunt duşi în adăposturile primăriei şi sterilizaţi dacă sunt adoptaţi.
Un număr de 6.756 de câini fără stăpân au fost prinşi în Capitală, în perioada septembrie 2013 - ianuarie 2014, dintre aceştia fiind adoptaţi 4.920, potrivit datelor prezentate joi de ASPA.
Citeşte şi:
ASPA: 6.756 de câini fără stăpân au fost prinşi în perioada septembrie 2013 - ianuarie 2014
Citește pe alephnews.ro: Călătorești în SUA fără viză. Kavalec: „Aprobările pentru călătoriile fără viză vor fi procesate online, în mai puțin de 3 zile”
Citește pe www.zf.ro: Cartierul din Bucureşti unde preţurile la apartamente au explodat cu 12.000 de euro de la o lună la alta
Citește pe www.zf.ro: Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
PROSPORT.RO
Corina Ungureanu a ajuns de nerecunoscut. Cum s-a transformat trupul ei, la 15 ani de când s-a retras din gimnastică
CANCAN.RO
Dr. Vlad Ciurea avertizează: Care este ELECTROCASNICUL care ne distruge creierul, fără să ne dăm seama
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe