ANES, după cazul Bulai: Numărul apelurilor la helpline a crescut, în ultimii ani, de cinci ori

  • Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi (ANES) îşi exprimă profunda îngrijorare şi condamnă ferm comportamentul inacceptabil al profesorului Alfred Bulai.
  • Numărul apelurilor la helpline a crescut, în ultimii ani, de cinci ori, mai menţionează agenţia.
Urmărește
207 afișări
Imaginea articolului ANES, după cazul Bulai: Numărul apelurilor la helpline a crescut, în ultimii ani, de cinci ori

Imagine cu caracter ilustrativ

Hărţuirea de orice natură este inacceptabilă şi contravine principiilor de egalitate şi respect pentru demnitatea umană. Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi (ANES) îşi exprimă solidaritatea cu victimele care au găsit puterea de a-şi împărtăşi poveştile şi experienţele trăite. Astfel de acte de curaj sunt esenţiale pentru schimbarea percepţiei sociale asupra abuzurilor.

„Încurajăm victimele şi martorii unor astfel de cazuri să apeleze linia telefonică gratuită, 0800.500.333, dedicată victimelor violenţei domestice, discriminării pe criteriul de sex şi traficului de persoane, serviciu asigurat 24/7. Aici vor primi informaţii cu privire la demersurile pe care victima le poate iniţia pentru a ieşi din situaţia de criză, consiliere primară de natură psihologică şi juridică, dar şi îndrumarea către instituţiile abilitate din proximitate. Menţionăm că numărul apelurilor la helpline a crescut, în ultimii ani, de cinci ori. În anul 2023 s-au înregistrat 9.490 de apeluri (8 apeluri au fost în domeniul egalităţii de şanse şi 9 apeluri în domeniul violenţei sexuale, alt context decât violenţa domestică), iar în primele 7 luni din 2024, 5.667 de apeluri (9 apeluri au fost în domeniul egalităţii de şanse şi 14 apeluri în domeniul violenţei sexuale, alt context decât violenţa domestică)”, transmite ANES.

Conform agenţiei, cazul lui Bulai scoate în evidenţă, încă o dată, prevalenţa violenţei împotriva femeilor în toate mediile, inclusiv cel academic, şi subliniază relaţiile de putere inegale dintre femei şi bărbaţi, care stau la baza acestor abuzuri: „Este esenţial să înţelegem dificultatea cu care victimele reuşesc să se elibereze din ciclul abuzurilor şi să creăm un mediu în care se simt încurajate şi susţinute să raporteze astfel de incidente, fără teamă de repercusiuni. Susţinerea victimelor hărţuirii sexuale nu se opreşte la încurajarea raportării, ci trebuie oferit sprijin continuu, pe tot parcursul procesului de raportare, dar şi ulterior”.

„Recomandăm victimelor hărţuirii sexuale şi violenţei sub toate formele să apeleze la instituţiile statului pentru consiliere şi suport, inclusiv, Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi (ANES), Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) din fiecare judeţ şi Poliţia Română. Mai mult decât atât, în toate judeţele ţării, există pentru victimele violenţei şi ale discriminării pe criteriul de sex: Locuinţe Protejate, Centre de primire în regim de urgenţă, Centre de recuperare, Centre de consiliere, Centre de informare şi sensibilizare a populaţiei, Centre de intervenţie pentru victimele violenţei sexuale, create atât de organisme publice, cât şi private. În cadrul acestor servicii sociale, victimele pot beneficia de servicii complementare: terapie prin grupuri de suport psihologic, consiliere individuală psihologică şi juridică. Incidentul de la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative trebuie să servească drept un moment de reflecţie profundă pentru toţi, urmat de acţiuni concrete. Universităţile dispun de multiple instrumente menite să asigure un mediu sigur – Codul de etică şi deontologie universitară, Comisii de etică, Carta universitară, Planurile de acţiune privind implementarea principiului egalităţii de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi – însă acestea trebuie implementate efectiv. Facem apel la instituţiile de învăţământ să îşi revizuiască politicile şi procedurile pentru a preveni şi a răspunde eficient la cazurile de hărţuire. O cultură instituţională solidă, bazată pe respect, egalitate şi toleranţă zero faţă de comportamente abuzive, asigură un mediu în care angajaţii, studenţii şi elevii se simt în siguranţă şi sunt încurajaţi să vorbească, fără teama de repercusiuni”, mai adaugă ANES.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici