Angajaţii CNADNR pichetează sediul companiei, nemulţumiţi de neaplicarea contractului colectiv
Aproximativ 400 de salariaţi de la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) pichetează, joi, sediul instituţiei, deoarece conducerea refuză să aplice contractul colectiv de muncă din cauză că sindicaliştii au contestat în instanţă procedura de concediere colectivă.
Sindicaliştii susţin că, începând cu 1 mai, CNADNR ar fi trebuit să aplice contractul colectiv de muncă încheiat în 28 aprilie, ceea ce ar fi însemnat încheierea de acte adiţionale pentru toţi salariaţii companiei, prin care aceştia ar fi avut introduse în salariul de bază anumite sporuri şi bonusuri.
Reprezentanta Sindicatului Profesional al Drumarilor din România, Maria Mare, a precizat că încheierea actelor adiţionale nu ar fi însemnat o modificare a bugetului pentru fondul de salarii, care a rămas acelaşi din 2008, ci faptul că fiecare salariat ar fi primit în medie 155 de lei în plus la salariu, bani care până acum se acordau o dată sau de două ori pe an, reprezentând anumite sporuri sau bonusuri.
Reprezentanta Federaţiei Generale a Sindicatelor "Familia", Ramona Veleanu, a declarat că CNADNR refuză să aplice hotărârea de majorare a salariilor începând cu 1 mai din cauza faptului că sindicaliştii au chemat în judecată conducerea companiei pentru anularea procedurii de concediere colectivă începută în luna martie.
Sindicaliştii susţin că decizia de concediere colectivă ar fi ilegală, explicând că nu există motive reale şi serioase şi nici un audit de personal, iar compania ar trebui să aibă aproximativ 8.000 de angajaţi, dar în prezent sunt doar 6.200.
CNADNR a decis să concedieze colectiv 622 de persoane, peste 300 dintre acestea primind preavize.
Sindicaliştii susţin că angajaţii CNADNR au în administrare 13.500 de kilometri de drumuri naţionale şi europene şi toate lucrările de abilitare sunt făcute de firme private, pentru că multe servicii au fost externalizate, deşi dacă nu s-ar fi luat această decizie s-ar fi făcut o economie de 3,5 milioane de euro la bugetul de stat.
Maria Mare a mai precizat că peste 50 la sută dintre salariaţii CNADNR sunt remuneraţi cu salariul minim pe economie de 650 de lei.
Vicepreşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale "Cartel Alfa" Liviu Apostoiu a precizat că problemele de la CNADNR sunt de fapt legate de modificarea legislaţiei muncii din România.
"Colegii de la CNADNR vor să aplice politica Guvernului, adică dialog social fără dialog social, urmările fiind cele impuse de conducerea companiei, adică de fapt cele care vin de mai sus, de la minister sau şi mai de sus, de la Guvern", a declarat Liviu Apostoiu.
"Cartel Alfa" susţine revendicările salariaţilor din CNADNR precum şi toate acţiunile prin care aceştia solicită respectarea drepturilor pe care le au şi care au fost stabilite prin negocieri colective, a adăugat Liviu Apostoiu.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO