Angajaţii de la ICA Ghimbav refuză în continuare să se întoarcă la muncă

Angajaţii societăţii Construcţii Aeronautice Ghimbav, judeţul Braşov, au refuzat şi miercuri să reia lucrul, după ce timp de patru zile au pichetat Prefectura, fiind nemulţumiţi că AVAS nu le dă soluţii viabile pentru salvarea uzinei şi că nu şi-au primit salariile la zi.

Urmărește
221 afișări
Imaginea articolului Angajaţii de la ICA Ghimbav refuză în continuare să se întoarcă la muncă

Angajaţii de la ICA Ghimbav refuză în continuare să se întoarcă la muncă (Imagine: Mediafax Foto)

Liderul de sindicat al Sindicatului Liber Independent ICA Ghimbav, Şuba Arpad, a declarat, că o comisie a Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a venit, miercuri, la Braşov, pentru a discuta cu sindicaliştii şi cu conducerea uzinei.

Rezultatul discuţiilor însă nu i-a mulţumit pe sindicalişti care nu au reluat lucrul nici miercuri.

"Rezultatul discuţiilor de astăzi (n.r. - miercuri) este acela că până ce AVAS nu ne prezintă un program de salvare al societăţii, nu ne apucăm de treabă. Conducerea uzinei şi reprezentanţii AVAS au rămas să discute şi să întocmească acel plan de salvare. Dacă mâine dimineaţă (joi - n.r.) nu o să ne placă ce vedem pe planul întocmit de AVAS o să rămânem în grevă", a declarat Şuba.

Şuba a precizat că reprezentantul AVAS, Emil Haţegan, l-a acuzat de inflexibilitate pentru că nu acceptă ca "angajaţii să muncească pe gratis".

Cei 155 de salariaţi nu şi-au primit salariile restante pentru luna august. Ei au intrat în grevă de protest la data de 15 septembrie, din 18 septembrie au intrat în grevă generală, iar după o săptămână, între 25 şi 30 septembrie, au pichetat sediul Prefecturii Braşov.

Sindicaliştii au solicitat AVAS ca angajaţii să fie disponibilizaţi cît mai urgent astfel încît să beneficieze de prevederile Legii 116 privind acordarea de salarii compensatorii, lege ce expiră în 31 decembrie, aşa cum s-a întîmplat la Tractorul şi Rulmentul Braşov.

Conducerea sindicatului a propus AVAS încă din 4 septembrie soluţia lichidării voluntare, însă aceasta nu a acceptat alternativa, considerînd că "soluţiile aplicabile la situaţia actuală a societăţilor comerciale, aflate în analiza AVAS, implică reluarea şi continuarea activităţii, aceasta fiind singura sursă pentru plata obligaţiilor", se precizează într-un comunicat al AVAS.

Totodată, iniţierea procedurilor de dizolvare - lichidare sau insolvenţă are printre consecinţe şi pierderea dreptului de utilizare a licenţelor specifice industriei "aero" situaţie care ar determina imposibilitatea continuării activităţii.

ICA Ghimbav a fost parte a IAR Ghimbav până în 2004, când a devenit societate de sine stătătoare controlată de AVAS, care deţine 64% din acţiuni. Societatea se află pe lista AVAS a societăţilor ce urmează să fie privatizate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici