- Home
- Social
- SUCEAVA, (24.09.2012, 20:05)
- , Tibi Bujdei ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Angajaţii de la mina de uraniu Crucea, din judeţul Suceava, au reluat lucrul în subteran
Angajaţii din schimbul doi al Exploatării Miniere de Uraniu Crucea au intrat în subteran luni după-amiază, după ce minerii din primul schimb au refuzat să coboare în mină solicitând ca majorarea cu 15 la sută a salariilor să fie inclusă în salariul de bază.
Urmărește
498 afișări
Angajaţii de la mina de uraniu Crucea, din judeţul Suceava, au reluat lucrul în subteran (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)
Prefectul de Suceava, Florin Sinescu, a declarat că minerii din schimbul doi al EM Crucea au intrat în subteran şi că toţi angajaţii au înţeles că situaţia se va soluţiona prin noul contract colectiv de muncă.
"Din câte am înţeles, mâine (n.r. - marţi) şi schimbul unu va intra în subteran", a spus Sinescu.
Aproximativ 250 de mineri din schimbul întâi de la punctele de lucru Crucea şi Botuşanu ale Exploatării Miniere de Uraniu Crucea au intrat luni în grevă spontană, refuzând să coboare în subteran şi cerând ca majorarea cu 15 la sută a veniturilor, obţinută recent, să fie inclusă în salariul de bază.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Prefectul Florin Sinescu a declarat că în urma protestelor declanşate în luna august minerilor le-au fost majorate salariile cu 15 la sută, însă această creştere nu a fost inclusă în salariul de bază.
El a spus că angajaţii Exploatării Miniere de Uraniu Crucea au primit tot ceea ce li s-a promis în urma protestelor din august, iar creşterea cu 15 la sută a fost achitată, dar nu a fost inclusă în salariul de bază întrucât pentru aceasta ar trebui modificat contractul colectiv de muncă.
Prefectul a susţinut că modificarea contractului colectiv de muncă se va face în 2013, în noul buget al Companiei Naţionale a Uraniului (CNU).
Protestatarii au negociat cu Anton Filipuc, director în cadrul CNU, şi cu Ioan Moraru, directorul Exploatării Miniere Crucea care le-au explicat modul în care se poate soluţiona solicitarea lor.
La începutul lunii august, aproximativ 300 de mineri de la Crucea s-au blocat în subteran, în semn de protest faţă de condiţiile de muncă şi de salariile mici.
Minerii s-au plâns că salariile lor nu au mai crescut din 2009, ei câştigând, după aproximativ 15 ani de muncă, în jur de 1.500 de lei pe lună, sumă în care intră şi sporurile, în condiţiile în care mina Crucea este singura mină de uraniu din România, precum şi furnizorul de materie primă pentru centrala nucleară de la Cernavodă.
Citeşte şi:
Proteste la mina de uraniu Crucea din judeţul Suceava. Angajaţii refuză să intre în subteran
Reprezentanţii Companiei Naţionale a Uraniului CNU spuneau că "înţeleg pe deplin revendicările şi nevoile minerilor privind creşterile salariale, însă au în vedere condiţiile economice actuale şi limitările bugetare". Reprezentanţii companiei precizau, totodată, că CNU este la zi cu plata salariilor faţă de angajaţii săi şi a făcut permanent investiţii pentru îmbunătăţirea securităţii şi sănătăţii la locul de muncă.
Totodată, CNU arăta că au fost făcute demersuri pentru deschiderea unui nou zăcământ în Carpaţii Orientali, având în vedere faptul că zăcământul Crucea Botuşanu se află "în epuizare".
Minerii au renunţat la protest după o zi, după ce li s-a promis că salariile vor fi majorate cu 15 sută.
La Exploatarea Minieră Crucea lucrează aproximativ 700 de angajaţi - 250 în primul schimb şi 100 în schimbul al doilea, restul lucrând la suprafaţă.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe