Angajaţii din Australia au dreptul de a ignora e-mailurile şefilor în afara programului

O nouă lege intrată în vigoare în Australia le oferă angajaţilor dreptul de a-şi deconecta telefoanele şi de a ignora e-mailurile şefilor în afara programului de lucru.

Urmărește
191 afișări
Imaginea articolului Angajaţii din Australia au dreptul de a ignora e-mailurile şefilor în afara programului

Angajaţii din Australia au dreptul de a ignora e-mailurile şefilor în afara programului

Noua lege le permite angajaţilor să ignore comunicările în afara orelor de program, dacă doresc, fără teama de a fi pedepsiţi de şefi.

Un studiu publicat în 2023 a estimat că australienii lucrau în medie 281 de ore suplimentare neplătite pe an.

Mai mult de 20 de ţări, în special din Europa şi America Latină, au norme similare.

Legea nu interzice angajatorilor să contacteze angajaţii după orele de program, însă angajaţii au dreptul de a nu răspunde. Conform noilor norme, angajatorii şi angajaţii trebuie să încerce să rezolve disputele dintre ei. Dacă nu se poate găsi o soluţie, poate interveni Comisia australiană pentru muncă echitabilă - FWC.

FWC poate ordona şefilor să înceteze contactul cu angajaţii după program. În cazul în care consideră că refuzul angajatului de a răspunde este nerezonabil, aceştia pot, în schimb, să îi ordone angajatului să răspundă.

Nerespectarea ordinelor FWC poate duce la amenzi de până la 19.000 de dolari pentru un angajat şi de până la 94.000 de dolari pentru o companie.

Organizaţiile care reprezintă angajaţii au salutat legea. Aceasta va permite angajaţilor „un echilibru mai bun între viaţa profesională şi cea privată”, a declarat Consiliul Australian al Sindicatelor.

Cu toate acestea, reacţia angajaţilor la noua lege a fost mixtă. „Cred că este foarte important să avem astfel de legi”, a declarat pentru Reuters Rachel Abdelnour, o angajată din publicitate.

Alţii nu cred că noile reguli vor face o mare diferenţă pentru ei. „Cred că este o idee excelentă, dar mă îndoiesc că poate fi aplicată în industria noastră”, a declarat agenţiei de ştiri David Brennan, un angajat din sectorul financiar. „Suntem bine plătiţi”, a continuat el, „se aşteaptă de la noi să rămânem productivi 24 de ore pe zi”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici