Angajaţii din penitenciare răniţi în timpul serviciului pot primi despăgubiri de până în 10.000 euro

Ofiţerii şi agenţii de penitenciare răniţi în timpul serviciului vor beneficia de despăgubiri de până în 10.000 de euro, iar în cazul decesului, familiile acestora vor primi 20.000 de euro, banii urmând să fie acordaţi din bugetul Administraţiei Penitenciarelor, potrivit unui proiect al MJ.

Urmărește
52 afișări
Imaginea articolului Angajaţii din penitenciare răniţi în timpul serviciului pot primi despăgubiri de până în 10.000 euro

Angajaţii din penitenciare răniţi în timpul serviciului pot primi despăgubiri de până în 10.000 euro (Imagine: Mediafax Foto)

Prevederile sunt cuprinse în proiectul de Hotărâre privind condiţiile de acordare a despăgubirilor de viaţă, sănătate şi bunuri pentru funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, supus, miercuri, dezbaterii publice de către Ministerul Justiţiei (MJ).

Potrivit proiectului de act normativ, Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi unităţile subordonate acesteia acordă despăgubiri funcţionarilor publici cu statut special sau membrilor de familie ai acestora, în caz de vătămare, invaliditate de gradele I-III, deces sau prejudicii aduse bunurilor lor.

"Despăgubirea se acordă dacă faptul prejudiciabil s-a produs din motive independente de voinţa funcţionarului public cu statut special şi în condiţiile în care acesta a acţionat cu respectarea normelor legale, a regulilor de conduită ori de protecţie a muncii de la locul de desfăşurare a activităţii", se arată în proiectul de hotărâre.

Dacă ofiţerii şi agenţii de penitenciare sunt răniţi în timpul serviciului, au dreptul la despăgubiri între 1.000 de euro şi 10.000 de euro, echivalentul în lei la data plăţii. Valoarea despăgubirii se stabileşte în funcţie de gravitatea faptei săvârşite împotriva funcţionarului public cu statut special, de numărul de zile de îngrijiri medicale necesare pentru vindecare, de urmările fizice şi psihologice ale faptei şi de împrejurările concrete în care aceasta s-a produs.

De asemenea, aceştia vor primi despăgubiri pentru serviciile medicale, medicamentele, materialel sanitare şi protezele pe care a fost nevoit să le plătească în urma vătămărilor suferite în timpul serviciului.

În cazul în care în urma faptelor petrecute în timpul serviciului ofiţerii şi agenţii de penitenciare rămân cu o invaliditate, aceştia pot beneficia de despăgubiri între 7.000 şi 12.000 de euro. Astfel, pentru invaliditate de gradul I despăgubirea va fi de 12.000 euro (echivalent în lei la data plăţii), pentru invaliditate de gradul al II-lea - 10.000 de euro, iar pentru invaliditate de gradul al III-lea - 7.000 de euro.

Proiectul de act normativ prevede şi că, în situaţia decesului funcţionarului public cu statut special în exercitarea atribuţiilor de serviciu, se acordă despăgubiri în valoare de 20.000 euro (echivalent în lei la data plăţii), soţului sau soţiei supravieţuitoare şi copiilor, în cote egale, sau părinţilor acestuia, dacă nu era căsătorie şi nu avea copii.

Totodată, proiectul prevede şi acordarea unor despăgubiri pentru situaţia în care bunurile funcţionarului public cu statut special sunt avariate sau distruse în exercitarea atribuţiilor de serviciu. Despăgubirea va acoperi suma necesară pentru aducerea bunului în starea iniţială sau pentru înlocuirea acestuia, fără a putea depăşi valoarea de piaţă a bunului.

Despăgubirea nu se mai acordă în cazul în care prejudiciul este acoperit în totalitate printr-o asigurare în sistemul privat. Dacă prejudiciul este acoperit parţial de o asigurare privată, despăgubirea va fi acordată doar pentru ceea ce nu este cuprins în asigurare.

În cazul în care din aceeaşi împrejurare au rezultat succesiv două sau mai multe consecinţele, despăgubirea se acordă pentru cazul mai grav.

Potrivit proiectului de lege, despăgubirile pentru ofiţerii sau agenţii de penitenciare răniţi sau pentru familiile acestora vor fi plătite din bugetul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor. În legea aflată în vigoare, despăgubirile sunt acordate din fondurile bugetare ale Ministerului Justiţiei.

Constatarea evenimentului care dă dreptul la despăgubiri se face de către parchet, poliţie şi unităţi medico-legale.

Verificarea îndeplinirii condiţiilor pentru acordarea despăgubirilor va fi făcută de o comisie alcătuită din cinci membri. Cererile pentru acordarea despăgubirilor vor fi analizate de comisie în termen de 60 de zile lucrătoare de la data înregistrării.

Dacă în urma analizării cererii şi a documentelor justificative comisia constată că nu sunt îndeplinite condiţiile legale pentru acordarea despăgubirii, aceasta propune conducătorului instituţiei, prin raport motivat, semnat de toţi membrii, respingerea cererii. După aprobarea propunerii de respingere, cererea se restituie solicitantului împreună cu documentele justificative, prezentând acestuia, în scris, motivele care au stat la baza deciziei.

"Dacă după respingerea cererii de acordare a despăgubirilor se stabileşte legătura dintre evenimentul prejudiciabil şi îndeplinirea atribuţiilor de serviciu prin hotărâre irevocabilă a instanţei judecătoreşti, prin ordonanţă a procurorului, în situaţia în care punerea în mişcare a acţiunii penale este împiedicată ori pe baza altor înscrisuri judiciare, funcţionarul public cu statut special sau, după caz, familia acestuia, pot face o nouă cerere de acordare a despăgubirilor, în termen de 90 de zile de la data la care au luat cunoştinţă de hotărârea judecătorească, de ordonanţa procurorului ori de înscrisurile respective", se mai arată în proiectul de hotărâre.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici