- Home
- Social
- CONSTANŢA, (15.05.2014, 23:29)
- Cosmin Vaideanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Angajaţii din Portul Constanţa vor protesta faţă de un transfer de acţiuni la Primărie
Angajaţii din Portul Constanţa vor protesta săptămâna viitoare, de luni până miercuri, faţă de procedura de transfer a acţiunilor de la Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime către Primăria Constanţa, anunţă lideri de sindicat, urmând ca protestele să fie reluate după europarlamentare.
Urmărește
226 afișări
Angajaţii din Portul Constanţa vor protesta faţă de un transfer de acţiuni la Primărie - sindicat (Imagine: Adrian Pogingeanu/Mediafax Foto)
Preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Portuare, Mircea Burlacu, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că protestele vor începe luni şi se vor încheia miercuri, urmând să fie reluate după alegerile europarlamentare.
El a precizat că aceste acţiuni vor dura până când se va renunţa la procedura de transfer a 13 la sută din acţiunile portului către Consiliul Local Constanţa.
"În ceea ce priveşte Federaţia am iniţiat demararea acţiunilor de protest în faţa Administraţiei Porturilor Maritime Constanţa, începând de luni, timp de trei zile. Le suspendăm apoi până la finalizarea procesului de alegeri ca să nu fim acuzaţi că încercăm să boicotăm într-un fel procesul de alegeri europarlamentare, după care reluăm acţiunile de protest până când vom reuşi să sensibilizăm sau să determinăm factorul politic să ia o hotărâre normală în spiritul interesului naţional şi nu al unui interes retrâns, local. Protestele vor dura două ore, între 7.00 şi 9.00 dimineaţa, se vor desfăşura paşnic şi la acestea vor fi prezente cel puţin 100 de persoane", a declarat Mircea Burlacu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Începe depunerea jurământului de înstituire a noului Guvern al României
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
-
Drulă: Vom lupta cu minciuna. Începem cu un vot împotriva acestui guvern
-
Bolojan: Că ne place, că nu ne place, una din primele decizii bune este să votăm acest guvern
El a precizat că în cazul în care acţiunile de protest nu vor avea succes, nu exclude luarea unei măsuri radicale, respectiv oprirea lucrului în Portul Constanţa.
Burlacu a mai spus că operatorii portuari au avut recent o întâlnire cu ministrul Transporturilor, Dan Şova, căruia i-au solicitat să le explice motivul acestui transfer de acţiuni, răspunsul lui Şova fiind că decizia este una politică.
Liderul de sindicat a precizat că majoritatea porturilor din Europa sunt deţinute de stat, cu două excepţii, Rotterdam şi Hamburg.
Mircea Burlacu a afirmat că operatorii portuari au solicitat o întâlnire cu premierul Victor Ponta pe această temă, dar au fost refuzaţi.
De asemenea, el a spus că există o Hotărâre de Guvern prin care se va face acest transfer, dar că notele de fundamentare care o însoţesc o contrazic.
"Am aflat despre o Hotărâre de Guvern mai nouă, discutată şi fundamentată de către direcţiile din cadrul Ministerului Transporturilor. Este pentru prima dată după 1990 când un act normativ este contrazis de notele de fundamentare care îl însoţesc, care ar fi trebuit să justifice hotărârea luată. Direcţiile de specialitate o contrazic şi nu o asumă. Am aflat din spaţiul public că acea hotărâre a fost semnată, dar nu am găsit-o", a menţionat Mircea Burlacu.
Pe de altă parte, omul de afaceri Gabriel Comănescu, prezent la conferinţa de presă,a declarat că primarul Radu Mazăre încearcă să creeze o confuzie în rândul cetăţenilor, spunând că locuitorii municipiului vor continua să plătească un preţ mare la gigacalorie dacă nu trec aceste acţiuni la autoritatea locală.
"În discursurile sale vădit calomnioase, primarul municipiului Constanţa creează intenţionat o confuzie generală în rândul opiniei publice, încercând să deturneze atenţia de la incapacitatea autorităţii locale de a asigura dezvoltarea municipiului şi de a realiza minimele măsuri de protecţie socială către o pseudo-problemă - justificarea neîntemeiată a intenţiei de preluare a unor participaţii suplimentare la APMC. Prin discursurile sale manipulatoare se creează aparenţa că locuitorii Constanţei vor continuat să plătească un preţ mare la gigacalorie din cauza opoziţiei membrilor «Organizaţiei Patronale» pe care îi numeşte peiorativ «milionarii din port». Se induce astfel şi ideea că locuitorii Constanţei nu vor putea beneficia de subvenţie tocmai pentru că aceşti «milionarii din port» se opun transferului de acţiuni", a afirmat Gabriel Comănescu.
El a mai spus că nu sunt adevărate afirmaţiile lui Radu Mazăre potrivit cărora operatorii portuari beneficiază de chirii de 0,02 euro/mp şi că aceste chirii nu au mai fost majorate de 20 de ani.
El a precizat că o majorare a tarifelor portuare ar duce la majorarea costurilor de operare şi prin urmare la diminuarea traficului de mărfuri, care reprezintă principala sursă venituri a Administraţiei Porturilor Maritime Constanţa.
"Considerăm că suntem îndreptăţiţi să credem că vehemenţa nejustificată a primarului Mazăre de a dobândi controlul asupra Portului Constanţa se poate explica prin faptul că acesta are un interes direct şi personal pe care noi nu-l cunoaştem", a menţionat Gabriel Comănescu.
Operatorii portuari solicită Guvernului ca structura acţionariatului Portului Constanţa să rămână neschimbată, portul fiind un obiectiv strategic de interes naţional, motiv pentru care nu poate ieşi de sub autoritatea statului. De asemenea, dacă statul pierde pachetul majoritar nu va mai putea fi garantul implementării politicilor portuare şi îndeplinirii obligaţiilor ce îi revin conform acordurilor şi convenţiilor internaţionale în care România este semnatară, susţin operatorii portuari.
Conferinţa de presă de a fost organizată de către Organizaţia patronală "Operatorul portuar" Constanţa, care reuneşte 33 de companii unde îşi desfăşoară activitatea peste 6.000 de angajaţi, reprezentând un procent de peste 50 la sută din numărul total de persoane angajate pe domeniul portuar.
Companiile membre ale "Operatorului portuar" contribuie cu peste 85 la sută la veniturile Adminstraţiei Porturilor Maritime Constanţa, iar contribuţia acestora la bugetul de stat în ultimii trei ani a fost de 45 de milioane de euro.
Primarul Constanţei, Radu Mazăre, declara, marţi, că foarte mulţi operatori din Portul Constanţa doresc transferul de acţiuni de la Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime către Primărie, iar cei care se opun vor ca monopolul să fie păstrat şi "să plătească aproape nimic la stat".
Citeşte şi:
Mazăre: Mulţi operatori din Portul Constanţa doresc transferul de acţiuni către Primărie
"Sunt anumite sindicate ai oamenilor care lucrează la firmele milionarilor din port şi sigur care se împotrivesc. Aţi văzut că se împotrivesc pe absolut toate căile. Însă portul este mare, în port lucrează 30.000 de oameni, sunt foarte mulţi operatori care nu au nicio problemă şi care chiar doresc acest transfer şi o transparentizare a portului. (...) Pe mine mă interesează să crească locurile de muncă şi să crească traficul, pe dumnealor, cei care sunt apropiaţi de Băsescu, îi interesează să-şi păstreze monopolul şi să plătească aproape nimic la stat. Şi ştiţi că a învăţat deja toată România, ştiu cât plătesc aceşti operatori la stat, ştiu că a fost dată o Ordonanţă de Guvern specială pentru ei ca să menţină preţurile de acum 20 de ani şi se bat pe toate căile", explica Radu Mazăre.
Preşedintele Traian Băsescu declara, săptămâna trecută, că "ultima aventură pe care se pregăteşte să o livreze premierul Ponta" este o hotărâre de Guvern de transfer al unui pachet de acţiuni ale Portului Constanţa către Primăria condusă de Radu Mazăre, calificând demersul drept o "o ilegalitate majoră".
Citeşte şi:
Băsescu: Ponta vrea să transfere un pachet de acţiuni de la Portul Constanţa lui Mazăre, ilegalitate
El se referea la "transferul unui pachet de acţiuni către Primăria Constanţa, în aşa fel încât statul să piardă pachetul majoritar", în condiţiile în care în momentul de faţă statul deţine 60% din aceste acţiuni, Consiliul Local 20%, iar Fondul Proprietatea alte 20%.
El mai spunea că Portul Constanţa este declarat de mai multe acte nomative ca fiind infrastructură strategică, iar în legislaţia care reglementează activitatea regiilor se specifică faptul că nu există transfer gratuit de acţiuni şi nu se poate pierde pachetul majoritar de 51%.
Ulterior, luni, premierul Victor Ponta declara că preşedintele Traian Băsescu este cel care are interese personale legate de Portul Constanţa şi nu doreşte eliminarea actelor de corupţie din acea zonă, pentru a proteja firmele care l-au ajutat în prezent şi a nu răspunde pentru neregulile săvârşite ca ministru.
În 1 mai, în cadrul vizitei făcute în judeţul Constanţa, premierul Victor Ponta spunea că procedura de transfer a acţiunilor Portului Constanţa către Consiliul Local va continua, chiar dacă există riscul "să se supere" anumite persoane, el susţinând că portul se va dezvolta mai bine după ce o parte din acţiuni vor fi listate la bursă.
În 17 aprilie, Consiliul Local Constanţa l-a desemnat pe reprezentantul său în AGA Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime să verifice nivelul chiriilor în port pentru a vedea dacă sunt operatori care plătesc mai puţin decât alţii.
În cadrul şedinţei Consiliului Local de atunci a fost votat un proiect de hotărâre prin care CLM solicită Ministerului Transporturilor transferul unui pachet de 13 la sută din acţiunile APMC.
Citește pe alephnews.ro: Protest AUR în plenul reunit al Parlamentului. George Simion: „Simulacru de audieri”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Mazăre: Mulţi operatori din Portul Constanţa doresc transferul de acţiuni către Primărie
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Când a descoperit Mircea Diaconu că suferă de cancer. A ținut totul... Fiica lui rupe tăcerea
CANCAN.RO
Care este orașul din România care oferă 50% reducere la impozitele locale pentru donatorii de sânge
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe