Angajaţii Oltchim Râmnicu Vâlcea au reluat protestele. Conflict între protestatari şi un grup de tineri cu pancarte cu mesajul "Oltchim nu e OTV". La sfârşitul mitingului, oamenii au spus că vor continua protestele

Aproximativ 600 de angajaţi ai Oltchim Râmnicu Vâlcea au reluat protestele, miercuri dimineaţă, în faţa pavilionului administrativ al unităţii, oamenii anunţând că vor renunţa la proteste doar în momentul în care va fi reluată producţia combinatului, iar ei îşi vor primi salariile restante. Un conflict a izbucnit în faţa combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea, între protestatari şi un grup de tineri care au ajuns acolo având mai multe pancarte cu mesajul "Oltchim nu e OTV" şi despre care protestatarii spun că nu sunt angajaţi ai societăţii.

Urmărește
1153 afișări
Imaginea articolului Angajaţii Oltchim Râmnicu Vâlcea au reluat protestele. Conflict între protestatari şi un grup de tineri cu pancarte cu mesajul "Oltchim nu e OTV". La sfârşitul mitingului, oamenii au spus că vor continua protestele

Angajaţii combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea au reluat protestele

Angajaţii au huiduit vechea conducere, scandând "Nu ne minţiţi!", "Hoţii, hoţii", "Să vină Roibu".

"Azi, se negociază la Ministerul Economiei contractul de privatizare între minister şi reprezentanţii lui Dan Diaconescu. Ministerul i-a solicitat să prezinte documente că deţine fondurile respective. Dacă nu le deţine, de luni, 1 octombrie, Oltchim va intra în administrare specială şi reorganizare judiciară. De luni, cei care au datorii, nu ne mai pot cere lichidarea. Se vor renegocia contractele cu societăţile care ne furnizează materie primă, energie, cu CFR. Băncile nu mai acumulează datoriile, iar sumele se vor cheltui pentru reluarea activităţii. Vom pleca la lucru fără datorii. Noi am fost aduşi în această situaţie din cauza măsurilor luate de stat. Nu că nu ne-am făcut noi datoria. Am venit la lucru şi am făcut ce ni s-a cerut. Nu am stat degeaba!", a spus liderul salariaţilor Corneliu Cernev.

El a mai spus că angajaţii Oltchim vor continua să protesteze şi în zilele următoare.

"Protestul muncitorilor la Oltchim va continua în fiecare zi, de la ora 8.00, în faţa pavilionului societăţii. Noi nu am ieşit la protest azi împotriva Ministerului Economiei sau Guvernului, care sper să rezolve problema Oltchim. Ce se se va întâmpla de luni încolo, data limita la care Dan Diaconescu trebuie să semneze contractul de privatizare, vom vedea. Dacă nu se rezolvă problemele, vom schimba atitudinea şi faţă de Guvern şi faţă de Ministerul Economiei. Aşteptăm ca domnul Diaconescu să semneze contractul de privatizare. Dacă nu-l va semna, îmi pare rău că s-a pierdut mult timp. După 1 octombrie, dacă situaţia nu se va rezolva, vom protesta şi la Bucureşti", a mai spus Corneliu Cernev.

Mitingul s-a încheiat după aproximativ patru ore, fără incidente.

O delegaţie a protestatarilor, condusă de Corneliu Cernev, din care fac parte trei angajaţi, se va întâlni, miercuri după-amiază, la Ministerul Economiei cu conducerea instituţiei.

Conflict între protestatari şi un grup de tineri cu pancarte cu mesajul "Oltchim nu e OTV"

De asemenea, jandarmii vâlceni au identificat 16 persoane din Ploieşti care fac parte din grupul care a încercat miercuri să protesteze alături de salariaţii Oltchim, acestea fiind în prezent audiate de poliţişti.

"Au încercat să protesteze, dar liderul protestatarilor, domnul Corneliu Cernev a sesizat că nu sunt salariaţi ai combinatului, iar jandarmii au intervenit. Este un grup din Ploieşti identificat de jandarmi pe plattforma Oltchim având asupra lor pancarte şi bannere cu scopul de a protesta. Au venit cu maşini la Râmnicu Vâlcea. Nu au putut să prezinte o dovadă că lucrează la Oltchim, sunt 16 persoane, sunt audiate acum de către poliţişti la IPJ Vâlcea pentru a se stabili în ce scop au venit de la Ploieşti la Râmnicu Vâlcea", a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratuului de Jandarmi Judeţean (IJJ) Vâlcea, căpitan Cosmin Cristian Iordache.

Incidentul a izbucnit în jurul orei 11.00, când cinci tineri au ajuns în zona în care protestează aproximativ 600 de angajaţi ai Oltchim. Între grupul de tineri şi protestatari a izbucnit un conflict după ce mulţuimea a cerut jandarmilor să îi legitimeze, susţinând că aceştia nu sunt angajaţi ai combinatului şi că au fost trimişi pentru a perturba manifestaţia.

Unii dintre salariaţi susţin că tinerii ar fi fost trimişi de liderul de sindicat Mihai Diculoiu, căruia protestatarii îi cer demisia.

Cei cinci tineri au fost scoşi din mulţime de către jandarmi şi duşi în pavilionul administrativ al combinatului, unde dau declaraţii jandarmilor.

Tinerii nu aveau la ei documente de identitate.

Pe de altă parte, înaintea acestui incident o delegaţie a protestatarilor a mers la discuţii cu managerii combinatului, care le-au promis salariaţilor că vor primi tichetele de masă pentru luna iulie şi avansul pentru luna august.

"Am avut discuţii cu managerul interimar al combinatului, Radu Olaru, care ne-a promis că tichetele de masă pe luna iulie vor fi acordate joi, iar până în 5 octombrie se va face plata avansului pe august. Nu avem un leu în buzunar şi dormim prin secţii deoarece nu avem bani pentru navetă. Dacă nu producem, vom muri cu toţii. Dacă va fi necesar, vom intra din nou în greva foamei, iar protestele nu vor înceta până când situaţia nu se va rezolva", a afirmat unul dintre protestatari.

El a precizat că o delegaţie formată din patru angajaţi a plecat la Bucureşti pentru noi discuţii cu ministrul Economiei.

"Am protestat până acum o săptămână, am intrat şi în greva foamei, au zis că ne ajuta, dar uitaţi-vă unde am ajuns. Vom rămâne să protestăm până când se va relua producţia. Mâine se încheie şi reviziile, curent electric nu mai avem, de lucrat nu se lucrează, iar noi aşteptăm banii pe august şi septembrie. Suntem disperaţi, sunt proteste pe termen nelimitat!", a afirmat un protestatar.

Liderul protestatarilor, Corneliu Cernev, spune că salariaţii de la Oltchim nu mai au încredere în guvernanţi şi că oamenii şi-au pierdut toate speranţele.

"Nu mai avem încredere nici în planurile lui Dan Diaconescu, nici în cei de la Guvern, care au spus că ne ajută cu fonduri, cu credite, cu salariile restante. Am reluat protestele pe platformă, vrem ca acest combinat să mai aibă viitor. Acum combinatul nu are niciuun viitor", a declarat Corneliu Cernev.

Oamenii spun că vor renunţa la proteste doar în momentul în care va fi reluată producţia combinatului, iar ei îşi vor primi salariile restante.

De asemenea, o parte dintre angajaţi iau în calcul varianta de a veni la Bucureşti pentru a protesta la Ministerul Economiei.

Dan Diaconescu a câştigat licitaţia pentru preluarea a 54,8% din acţiunile Oltchim, după ce a oferit 203 milioane de lei, cel mai mare preţ, pentru titlurile deţinute de stat.

Contractul nu a fost însă semnat, iar premierul Victor Ponta Ponta a anunţat că privatizarea Oltchim va fi reluată anul viitor, el spunând că, după ce se va constata că aşa-zisul câştigător nu a avut nici bani, nici intenţia de a deveni acţionar majoritar, statul va aproba un plan de măsuri pentru combinat.

În cursul zilei de luni, premierul s-a întâlnit cu ministrul Economiei şi şeful OPSPI pentru discuţii legate de situaţia Oltchim.

Premierul Victor Ponta a dat asigurări, luni, că angajaţii Oltchim îşi vor primi în continuare salariile, el arătând că "circul" privatizării companiei trebuie să înceteze şi că Guvernul va veni cu un plan pentru următoarele şase luni, astfel încât combinatul să fie salvat.

Întrebat dacă în aceste şase luni, până în primăvara anului viitor, când va fi reluată procedura de privatizare, angajaţii de la Oltchim îşi vor primi salariile, Ponta a răspuns afirmativ. "Deocamdată şi le-au primit de la noi salariile. Şi le vor primi în continuare, după ce s-au lămurit că salvatorul providenţial şi-a bătut joc de ei de fapt. Acum domnul Dan Diaconescu va găsi pretexte. El nu a avut niciodată şi nu are banii respectivi", a spus Ponta.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici