- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (01.08.2017, 08:28)
- Andreea Traicu
Angajaţii din penitenciare anunţă GREVĂ: Începând cu 1 august, aceştia refuză orele suplimentare/ Sorin Dumitraşcu, preşedintele Federaţia Sindicatelor din ANP: Doar luni, au fost înregistrate peste două sute de cereri de pensionare
Federaţia Sindicatelor din ANP anunţă că începând de marţi, 1 august, angajaţii din penitenciare refuză să mai efectueze ore suplimentare şi alte atribuţii în afara celor specifice funcţiilor ocupate. Ulterior, oamenii vor picheta sediile ANM, Ministerului Justiţiei şi Guvernului României.
Urmărește
1529 afișări
Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor anunţă proteste: Începând cu 1 august, angajaţii din închisori refuză orele suplimentare (Imagine: Marian Ilie/ Mediafax Foto)
"Angajaţii din penitenciare declanşează proteste pe durata nedeterminată în toate unităţile subordonate Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor ca reacţie la lipsa de interes a Guvernului în ceea ce priveşte rezolvarea problemelor din penitenciare. La fiecare penitenciar vor fi organizate pichetari şi fiecare angajat va acţiona în justiţie, în faţa instanţelor naţionale şi internaţionale de jurisdicţie a muncii, Guvernul României pentru obligarea acestuia la aplicarea unor măsuri concrete privind asigurarea unor condiţii de muncă decente", transmite Federaţia.
Sindicaliştii anunţă că dacă autorităţile nu le vor rezolva problemele, protestele se vor muta la ANM, Ministerul Justiţiei şi Guvernul României.
"Protestele angajatilor din penitenciare sunt motivate de faptul căa Guvernul Romaniei refuză să facă investiţii pentru îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, blochează concursurile de ocupare a funcţiilor vacante, întarzie nepermis aplicarea unor măsuri de protecţie a angajaţilor şi adoptă legi care restrâng drepturi salariale şi scad pensii", susţin sindicatele.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Lasconi anunţă o întâlnire cu Nicuşor Dan: Nu văd cum aş putea să mă răzgândesc
-
Vladimir Ciorbă, patronul Nordis, reacţie la implicarea sa în reţinerea primarului din Sinaia/ „Încă din vara anului trecut am depus numeroase sesizări către DNA şi alte organe competente"
-
Daniel David: Avem o problemă foarte mare cu numărul de profesori
Sindicaliştii susţin că bugetul ANP a fost redus cu 127 de milioane de lei şi că alte 57 de milioane urmează a fi tăiate la următoarea rectificare. "
"Sunt aproape 8.000 de funcţii vacante în sistemul penitenciar şi se înregistrează peste 700.000 de ore suplimentare. 1 angajat din 6 a părăsit sistemul penitenciar în ultimii 2 ani, iar Guvernul a blocat angajările. Condiţiile din penitenciare sunt la fel de improprii pentru personal pe cât sunt pentru deţinuţi, iar Parlamentul la propunerea Guvernului a recunoscut prin lege aceasta situaţie de fapt. Diferenţa fiind ca personalul din penitenciare lucrează în medie 23 de ani în aceste condiţii improprii, în vreme ce deţinuţii execută în medie câte 4 ani de pedeapsă", mai transmite FSANP.
De asemenea, oamenii sunt nemulţumiţi şi de ordonanţa de urgenţă de modificare a legii pensiilor.
Dumitraşcu, FSANP: Doar luni, au fost înregistrate peste două sute de cereri de pensionare
Sorin Dumitraşcu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din ANP, a declarat pentru MEDIAFAX, că peste două sute de cereri de pensionare au fost înregistrate luni, după anunţul privind adoptarea unei ordonanţe de urgenţă de modificare a legii pensiilor speciale.
"Doar ieri s-au înregistrat peste două sute de cereri de pensionare în sistemul pensionar. În ultimii doi ani, un angajat din şase a părăsit sistemul. Am încercat să reluăm discuţiile cu ministrul Justiţiei, însă refuză dialogul", a declarat Sorin Dumitraşcu pentru MEDIAFAX.
Cererile vin după ce, luni, sindicatele din ANP au primit proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea legii pensiilor speciale. Potrivit proiectului, se va lua în calcul media soldelor lunare/salariilor de funcţii din 12 luni din ultimii 5 ani, la alegere. În prezent, se calculează media veniturilor brute din şase luni consecutive din ultimii 5 ani, la alegere, cu un spor de până la 15%.
Potrivit proiectului prezentat de FSANP, militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, cu vechime cumulată de cel puţin 25 de ani, beneficiază, la împlinirea vârstei prevăzute de lege, de pensie de serviciu, în cuantum de 65% din baza de calcul prezentată anterior. Cuantumul prevăzut de legea în vigoare este de 80%.
Prevederea potrivit căreia pentru fiecare an care depăşeşte vechimea, la cuantumul pensiei se adaugă câte 1% din baza de calcul, fără a se putea depăşi venitul brut utilizat la calculul pensiei la data deschiderii dreptului la pensii se abrogă, potrivit documentului.
De asemenea, se abrogă şi articolul care prevede că procentele corespunzătoare pentru activitatea desfăşurată în condiţii deosebite, speciale sau alte condiţii, respectiv în grupa I şi/sau a II-a de muncă, se acordă militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special care au lucrat efectiv cel puţin 20 de ani în condiţii deosebite sau 15 ani în condiţii speciale sau alte condiţii.
În proiect este modificat şi articolul care prevede actualizarea pensiilor. Astfel, "cuantumul pensiilor militare de stat se actualizează, din oficiu, în fiecare an, cu rata medie anuală a inflaţiei, indicator definitiv, cunoscut în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul Naţional de Statistică. Dacă în urma actualizării rezultă o pensie mai mică, se păstrează pensia aflată în plată".
În prezent, "cuantumul pensiilor militare de stat se indexează anual cu 100% din rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat".
Articolul care prevede ca pensiile să se actualizeze în funcţie de creşterea salariului se abrogă, potrivit proiectului de OUG.
Citeşte şi: Ministerul Educaţiei : Peste 270 de licee vor primi până la 152.000 de euro pentru reducerea abandonului şcolar
Citeşte şi: DOCUMENT | Cu cât au crescut pensiile speciale în ultimii ani. O pensie de 6.000 lei a ajuns la 20.000 lei/ Scrisoare deschisă adresată liderului PSD Liviu Dragnea de către militari: „Ce nu ştie Lia Olguţa Vasilescu”
Citește pe www.zf.ro: Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Cu ultimii bani şi-a cumpărat o mină abandonată care nu părea să aibă niciun viitor. Acum are o avere colosală de 200 de milioane de dolari
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Noua regulă pentru românii care nu locuiesc la ADRESA din buletin. Ce e obligatoriu să faci din ianuarie 2025 și de ce acte ai nevoie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:54
Live text Războiul din Ucraina, ziua 1065. Pentagonul confirmă că suspendarea ajutorului extern de către Trump nu afectează sprijinul militar pentru Ucraina / Şeful NATO cere SUA să continue înarmarea Ucrainei şi promite sprijin financiar european / Zelenski: „Trump trebuie să iasă victorios în încheierea războiului din Ucraina”
-
ieri, 22:44
Imaginile din satelit arată construcţii militare israeliene în zona demilitarizată de lângă Siria