Angajaţii români, tot mai nemulţumiţi la serviciu. 6 din 10 români sunt afectaţi în viaţa personală

  • Nemulţumirea la locul de muncă atinge cote record în România, iar efectele se răsfrâng tot mai mult asupra vieţii personale a angajaţilor.
  • Un sondaj dezvăluie o realitate îngrijorătoare: doar unul din trei angajaţi mai găseşte satisfacţie în muncă.
Urmărește
1506 afișări
Imaginea articolului Angajaţii români, tot mai nemulţumiţi la serviciu. 6 din 10 români sunt afectaţi în viaţa personală

Angajaţii români, tot mai nemulţumiţi la serviciu. 6 din 10 români sunt afectaţi în viaţa personală

Satisfacţia la locul de muncă rămâne în continuare un subiect central pentru angajatori şi angajaţi, iar conform sondajului bestjobs, doar 32% dintre angajaţi se declară mulţumiţi de jobul actual în timp ce aproape jumătate (49%) se declară nemulţumiţi şi foarte nemulţumiţi de jobul lor, în creştere faţă de 2023 (37%) şi 2022 (32%).

În plus, 6 din 10 angajaţi spun că satisfacţia scăzută la job le afectează negativ viaţa personală. Acest impact ridică întrebări legate de echilibrul muncă-viaţă personală, mai ales că 42% dintre angajaţi se declară foarte nemulţumiţi de acest aspect, iar 34% reuşesc cu greu să menţină o formă de echilibru.

Creşterea veniturilor reprezintă principala nevoie a angajaţilor, afectaţi de instabilitatea economică şi de efectele tot mai puternice ale inflaţiei, 55% dintre aceştia considerând că o majorare salarială le-ar aduce mai multă satisfacţie la locul de muncă.

Alte aspecte importante includ un program mai flexibil (11%), posibilitatea de a lucra remote (10%) şi aprecierea din partea şefilor (10%).

„Rezultatele sondajului arată clar că angajaţii îşi doresc mai mult sprijin financiar. Doar 6% dintre angajaţi prioritizează promovarea profesională, vizibilitatea sau reputaţia, rezultatele evidenţiind că siguranţa financiară este mai importantă decât dezvoltarea profesională pentru mulţi dintre aceştia”, declară Ana Vişian, Marketing Manager la platforma citată.

Faptul că salariile reprezintă un subiect sensibil pentru mulţi angajaţi o întăreşte convingerea pe care o au 60% dintre angajaţi, aceştia considerând că veniturile lor sunt sub media pieţei, în timp ce doar 20% le percep ca fiind corecte în raport cu valoarea şi expertiza lor. În ceea ce priveşte creşterile salariale, 59% dintre respondenţi nu au beneficiat de nicio majorare în ultimul an, în timp ce 26% au primit o creştere de 10-15%.

În privinţa beneficiilor extrasalariale primite la job, cele mai frecvente sunt bonurile de masă (61%), abonamentele la clinici medicale private (24%), bonusurile de performanţă (24%), decontarea transportului (20%) şi posibilitatea de a lucra remote (18%). Totuşi, angajaţii îşi exprimă dorinţa pentru mai multe zile de concediu (29%), vouchere de vacanţă (24%) şi o extindere a bonusurilor de performanţă (21%).

Incertitudinile şi temerile angajaţilor alimentează nivelul de stres şi burnout-ul la job. Printre principalele motive de stres se numără volumul de muncă tot mai crescut (15%), îngrijorările legate de starea de sănătate (15%) şi teama de concediere (13%). În plus, 42% dintre angajaţi se confruntă cu simptome de burnout, ceea ce subliniază nevoia de strategii eficiente pentru reducerea stresului şi sprijinirea echipelor într-un mod sustenabil.

Sondajul a fost realizat în luna noiembrie, pe un eşantion de 1.215 de utilizatori de internet.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici