- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Angajaţii spitalelor din patru judeţe ar putea primi stimulente financiare pentru performanţă
Medicii şi asistenţii medicali din spitalele aflate în subordinea autorităţilor locale din judeţele Bihor, Brăila, Hunedoara şi Satu Mare vor putea beneficia de venituri suplimentare, dacă îndeplinesc criteriile de performanţă, în cadrul unui program pilot care va fi lansat în vară.
Ministerul Sănătăţii a anunţat, joi, că lansează în această vară un program pilot de stimulare financiară a personalului din unităţile sanitare publice aflate în reţeaua autorităţilor administraţiei publice locale.
Proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru aprobarea programului pilot a fost pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătăţii. Iniţiatorii proiectului propun organizarea unei faze-pilot pentru testarea şi evaluarea impactului soluţiilor propuse pentru autorităţile administraţiei publice locale din judeţele Bihor, Brăila, Hunedoara şi Satu Mare. Perioada desfăşurării fazei-pilot va fi pâna la 31 decembrie 2011.
Astfel, personalul medico-sanitar din unităţile sanitare administrate de autorităţile locale din cele patru judeţe care au acceptat să participe la proiectul Ministerului Sănătăţii vor putea beneficia, lunar sau trimestrial, de venituri suplimentare în bani de la bugetul autorităţii locale, potrivit proiectului de ordonanţă de urgenţă.
Aceste stimulente financiare se vor acorda în baza unor criterii de performanţă stabilite de către Ministerul Sănătăţii, la care se pot adăuga altele ale autorităţilor publice locale. Printre criteriile stabilite de Ministerul Sănătăţii se numără comportamentul personalului medico-sanitar faţă de pacienţi prin chestionarea acestora, rezultatele obţinute de medic la creşterea raportului bolnavi trataţi ambulator şi în regim de spitalizare comparativ cu pacienţii internaţi în regim de spitalizare continuă sau timpul de aşteptare a pacienţilor programaţi la ambulatoriile de specialitate, se mai arată în proiectul de ordonanţă de urgenţă.
Ministerul Sănătăţii a anunţat, în 1 martie, că va iniţia un program pilot de finanţare suplimentară a medicilor din spitalele aflate în subordinea autorităţilor locale. Instituţia a transmis atunci o solicitare structurilor asociative ale administraţiei publice locale de a comunica dacă există autorităţi locale interesate să susţină un astfel de program. Până în prezent au răspuns acestei solicitări Primăria municipiului Oradea, Consiliul judeţean Brăila, Consiliul Local al municipiului Hunedoara şi Consiliul Judeţean Satu Mare.
"În perioada dezbaterii publice, aşteptăm şi alte autorităţi locale interesate de a accesa programul iniţiat de Ministerul Sănătăţii", a declarat ministrul Cseke Attila.
După finalizarea fazei-pilot, Ministerul Sănătăţii, după consultarea autorităţilor administraţiei publice locale din judeţele Bihor, Brăila, Hunedoara şi Satu Mare, poate propune Guvernului aprobarea prin hotărâre a menţinerii posibilităţii acordării stimulentelor personalului de specialitate medico-sanitar şi auxiliar sanitar din unităţile sanitare publice care au desfăşurat faza pilot şi, după caz, extinderea acestuia şi la alte autorităţi ale administraţiei publice locale.
"În ultimii ani şi mai ales de la începutul anului 2011 se constată exodul continuu al medicilor în afara graniţelor ţării. În aceste condiţii, se poate ajunge în situaţia ca România să nu mai aibă specialişti în domeniul sanitar care să asigure servicii medicale corespunzătoare populaţiei ţării.(...) În aceste condiţii, se impune crearea cadrului legal pentru acordarea unor venituri suplimentare personalului de specialitate medico-sanitar, pentru a evita exodul acestora în afara ţării, prin stimularea financiară", se arată în nota de fundamentare a proiectului de ordonanţă de urgenţă pentru aprobarea Programului pilot de stimulare financiară a personalului din unităţile sanitare publice din reţeaua autorităţilor administraţiei publice locale.
Ministerul Sănătăţii arată că aceste elemente vizează interesul general public şi constituie situaţii de urgenţă şi extraordinare, ceea ce impune adoptarea unei ordonanţe de urgenţă care să reglementeze stimularea financiară a personalului de specialitate medico-sanitar.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Alegerile prezidenţiale au fost contestate la CCR. Se cere anularea primului tur
-
CCR se reuneşte joi pentru a decide în privinţa cererilor de anulare a prezidenţialelor
-
Trupele israeliene au deschis focul în Liban la câteva ore după începerea armistiţiului
-
Fostul ministru de externe din Ucraina: nicio speranţă că Trump va obţine un acord de pace
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO