Angajaţii Spitalului Caritas protestează faţă de transformarea unităţii în cămin de bătrâni

Peste 100 de angajaţi ai Spitalului Caritas au reluat, luni, protestul faţă de propunerea Ministerului Sănătăţii de transformare a unităţii sanitare în cămin de bătrâni, ei reclamând că nici reprezentanţii MS şi nici cei ai Primăriei Capitalei nu au venit să discute cu ei despre această decizie.

Urmărește
11 afișări

Angajaţii de la Spitalul Caritas care participă la protest îi cer primarului Capitalei, Sorin Oprescu, să vină să discute cu ei despre propunerea de transformare a unităţii în cămin de bătâni.

Ei sunt nemulţumiţi că nici municipalitatea şi nici Ministerul Sănătăţii nu le-a spus ce se va întâmpla cu cei 480 de salariaţi ai spitalului după transformarea acestuia în cămin de bătrâni.

Liderul sindical Nicolae Constantin a spus că angajaţii spitalului vor continua protestul început în 7 februarie şi în continuare aşteaptă un răspuns de la Ministerul Sănătăţii şi de la Primăria Capitalei.

În urmă cu o săptămână, o parte dintre angajaţii Spitalului Caritas din Capitală au protestat timp de două ore în curtea unităţii sanitare.

Managerul Spitalului Caritas, Bogdan George Jansen, declara că la acţiunea de protest au participat angajaţii care au lucrat în serviciul de noapte.

Jansen spunea că este surprins de decizia ministrului Sănătăţii de transformare a spitalului în centru de îngrijire a bătrânilor, în condiţiile în care până acum nu s-a pus niciodată această problemă.

"Mă surprinde această decizie pentru că până acum nu s-a pus problema transformării spitalului în azil de bătrâni. Probabil ulterior va fi transformat în cimitir. Ce facem însă cu oamenii? Mă refer atât la angajaţi, dar şi la cei care se adresează Spitalului Caritas, care de cele mai multe ori sunt oameni amărâţi. Caritas este ca un spital al săracilor, este un spital tampon care deserveşte majoritar populaţia feminină a Sectorului 3. Cea mai mare problemă în acest moment este desfinţarea maternităţii, unde vin anual peste 2.000 de femei", spunea atunci managerul Spitalului Caritas.

Potrivit acestuia, situaţia Spitalului Caritas, care aparţine Fundaţiei "Caritatea", membră a Federaţiilor Comunităţilor Evreieşti şi care are un contract de închiriere cu Fundaţia Caritatea până în 2015, este cunoscută autorităţilor de mulţi ani.

"Deşi situaţia este cunoscută, până acum autorităţile nu au găsit o soluţie privind soarta celor 470 de angajaţi ai spitalului în cazul în care această unitate va trebui închisă în 2015. Toţi suntem de acord că în 2015 va trebui să ne mutăm. Până acum nu au existat locuri unde să fim transferaţi nici măcar pe bucăţele. Mai mult decât atât, potrivit legislaţiei în vigoare, locurile sunt blocate şi greu poate fi angajată o persoană. Mă întreb cine poate angaja dintr-o dată 450 de medici, asistente şi infirmiere", mai spunea Bogdan Jansen.

El a mai susţinut că singura clădire care aparţine statului din întregul spaţiu ocupat acum de Spitalul Caritas este secţia medicală, unde sunt internate şi lăuze şi nou-născuţi, care are 80 de paturi şi care a fost construită de către stat în 1977 şi dată în folosinţă în 1978.

Spitalul Caritas are 430 de paturi şi 470 de angajaţi şi, potrivit conducerii spitalului, anual în această unitate sunt internaţi 19.500-20.000 de bolnavi. În unitatea sanitară se nasc anual aproximativ 2.500 de copii.

Clădirea spitalului Caritas din Bucureşti este retrocedată de peste şase ani Fundaţiei Caritatea, doar un pavilion şi câteva anexe aparţin municipalităţii, care în prezent reorganizează alte spitale pentru preluarea clinicilor din Caritas.

"Spitalul Caritas are o echipă de profesionişti care desfăşoară un act medical de calitate. Din nefericire însă, spitalul este retrocedat de peste şase ani Fundaţiei Caritatea. În prezent din toată suprafaţa pe care se află spitalul Caritas, un singur pavilion şi câteva anexe care însumează 44.161 metri pătraţi aparţin municipalităţii, restul de peste 12.000 metri pătraţi aparţin Fundaţiei. Este adevărat, există un contract de inchiriere până în 2015, dar pentru o chirie de 4.000 de euro pe lună, nevalidat de proprietar. Fundaţia Caritatea ne-a solicitat încă din 2010 majorarea chiriei de la 4.000 de euro la 64.000 de euro", declara directorul general al Administraţiei Spitalelor şi Servicii Medicale Bucureşti (ASSMB), Marius Savu.

Potrivit directorului ASSMB, un alt aspect foarte important este acela că, fiind vorba despre o clădire retrocedată, municipalitatea nu poate face nicio reparaţie majoră, imobilele fiind într-o stare avansată de degradare.

Personalul Spitalului Caritas va fi mutat în funcţie de secţii la spitalele Panduri, Malaxa şi "Carol Davila", iar aparatura va fi distribuită clinicilor cărora le aparţin, niciun angajat din unităţile sanitare comasate sau reprofilate nefiind disponibilizat, declara primarul Capitalei, Sorin Oprescu.

"Clădirile şi spitalele care nu au performanţă şi sunt retocedate nu aveau un viitor fericit. Şi atunci, am hotărât reorganizarea acestora. Astfel, clinica medicală de la Caritas se va întoarce la Spitalul Panduri şi tot acolo va fi organizată o secţie mare de oncologie", a precizat Oprescu.

El a mai spus că maternitatea de la Caritas va fi trasferată la Spitalul Malaxa într-o secţie cu peste 60 de paturi şi tot acolo va fi mutată clinica de ATI. Odată cu transferul clinicilor din Caritas va fi trasferată toată aparatura aferentă acestora. În plus, Clinica de chirugie a Spitalului Caritas va fi transferată la Spitalul "Carol Davila".

Închiderea Maternităţii Caritas nu va crea probleme femeilor din Sectorul 3 Bucureşti, întrucât Spitalul Malaxa este situat la graniţa dintre sectorul 2 şi sectorul 3, a arătat Oprescu.

Mai mult, edilul şef al Capitalei ţinut să precizeze că doreşte foarte mult ca în pavilionul rămas liber la Caritas şi care aparţine municipalităţii să organizeze o "casă de retragere civilizată" pentru persoanele vârstnice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici