- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (27.05.2014, 16:30)
- Madalina Cerban
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Angajaţii TVR continuă greva japoneză pe parcursul săptămânii şi iau în calcul un marş de protest
Angajaţii TVR vor continua pe parcursul întregii săptămâni greva japoneză în care au intrat marţi, în semn de protest faţă de decizia Comitetului Director de reducere a timpului de lucru al salariaţilor şi a câştigurilor salariale ale acestora, luând în calcul şi organizarea unui marş de protest.
Urmărește
509 afișări
Angajaţii TVR continuă greva japoneză pe parcursul săptămânii şi iau în calcul un marş de protest (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
"Oamenii vor continua greva japoneză până în momentul în care vom reuşi să îi convingem pe cei care au puterea de decizie în TVR că reducerea salariilor cu 20% nu este o soluţie", a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX Dragoş Bocanaciu, preşedintele Sindicatului pentru Unitatea Salariaţilor TV din TVR (SPUSTV), principalul sindicat din Societatea Română de Televiziune (SRTv).
El a reamintit că greva japoneză a început marţi dimineaţă, iar oamenii au purtat banderole albe pe braţe.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Trump cere Curții Supreme din SUA să suspende legea ce ar interzice TikTok-ul
-
Ucraina vrea să deschidă mai bine de 150 de şcoli subterane până în toamna anului 2025
-
Se întoarce obligativitatea purtării măştilor în mai multe spitale din Ţara Galilor
-
Războiul din Ucraina, ziua 1039. Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / SUA trimite noi ajutoare militare Ucrainei / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână
"Eu cred că a fost o dovadă de solidaritate. Chiar au fost mulţi oameni care au purtat banderola, oamenii s-au purtat mai mult decât civilizat, chiar dacă au fost şi prin curte (curtea televiziunii publice, n.r.). Nu au fost în niciun caz incidente, lucru pentru care le mulţumesc membrilor de sindicat şi nu numai lor. Oamenii şi-au continuat activitatea, dar în pauză au ieşit să stea de vorbă în curte, să afle ce noutăţi mai sunt, dar comportamentul lor a fost impecabil şi, indiferent daca sunt sau nu membri de sindicat sau angajaţi ai TVR, eu le mulţumesc tuturor celor care au aderat la greva noastră japoneză şi s-au comportat impecabil", a spus Bocanaciu. El a spus că respectă şi decizia celor care din diferite motive nu au purtat banderola, precizând însă că aceştia ar trebui să înţeleagă faptul că este foarte uşor să mandatezi pe cineva să îţi apere interesele, dar ar trebui să îl şi susţii pe cel pe care îl pui să te reprezinte.
Totodată, Dragoş Bocanaciu a spus că formele de protest vor continua pe parcursul întregii săptămâni, inclusiv miercuri când este programată o şedinţă a Consiliului de Administraţie al CA.
"Continuăm şi mâine această formă de protest, pentru că este un mod fără a încălca în vreun fel legea şi este un mod civilizat de a protesta şi de a ne exprima nemulţumirea faţă de preconizata decizie", a spus Dragoş Bocanaciu.
El a spus că proteste mai serioase vor avea loc în funcţie de cum vor evolua evenimentele. "Spre deosebire de anumite conduceri ale Televiziunii Române, nouă ne place să respectăm legea. Şi, în funcţie de evoluţia evenimentelor, vom încerca să obţinem aprobare pentru un eventual marş de protest şi pentru pichetare, dacă va fi cazul, a instituţiilor statului care au o anumită forţă în a lua decizii în ceea ce priveşte Televiziunea Română", a spus Dragoş Bocanaciu.
Întrebat dacă a discutat cu Stelian Tănase, directorul general interimar al TVR, cu privire la acest subiect, Dragoş Bocanaciu a spus: "Am vorbit cu domnul Tănase, am expus punctele noastre de vedere, sperăm să îl convingem şi sperăm să îi convingem şi pe ceilalţi factori de decizie din Televiziunea Română că nu este cea mai bună soluţie".
Dragoş Bocanaciu a declarat, luni, pentru MEDIAFAX că, începând de marţi, angajaţii TVR vor intra în grevă japoneză, aceştia protestând, printre altele, faţă de decizia de reducere a timpului de lucru de la 8 la 6 ore.
"Nu vrem să se apeleze la acea decizie avizată favorabil de Comitetul Director, adică de reducere a timpului de lucru şi automat a câştigurilor salariale. Este o măsură care probabil că urmează să fie discutată şi, să sperăm noi, respinsă în Consiliul de Administraţie care este programat miercuri. Aceasta este principala solicitare, pentru că o astfel de decizie nu poate fi luată decât după nişte consultări cu sindicatul, potrivit legii. Aceste consultări încă nu au fost făcute", a spus acesta.
Pe de altă parte, Bocanaciu a precizat luni pentru MEDIAFAX că angajaţii TVR solicită renunţarea "total, fără nicio excepţie" la contractele de colaborare, drepturi de autor, convenţii civile şi PFA-uri. "Pentru că noi nu suntem ca alte instituţii media ca să apelăm la aceste contracte de muncă «mascate», cum le numesc eu, care sunt foarte des folosite în alte instituţii de presă", a mai precizat acesta.
În acest context, preşedintele SPUSTV a spus că TVR are "atâţia angajaţi de valoare", subliniind că nu înţelege de ce mai este nevoie de a păstra colaboratori. "Eu cred că avem suficienţi de mulţi oameni şi capabili să facă emisiuni, şi să meargă pe teren şi să facă reportaje, iar, dacă tot discutăm despre instituţie în dificultate, întâi şi întâi, ca manager, mă gândesc eu, în momentul în care ai de luat nişte măsuri, primele măsuri pe care le iei este să opreşti hemoragia banilor în exterior şi de-abia după aceea te îndrepţi în interior, spre reducerea cheltuielilor", a spus Dragoş Bocanaciu.
El a precizat că invitaţia de a participa la greva japoneză este adresată tuturor angajaţilor din TVR, indiferent de sindicatul din care fac parte. "A venit un moment destul de complicat în istoria TVR în care cred eu că oamenii trebuie să lupte (...), să reacţioneze, pentru că, până la urmă, discutăm despre locurile lor de muncă, discutăm despre salariul lor şi câştigurile lor salariale. Cred că trebuie să ne trezim un pic. Nu avem cum să nu reacţionăm", a completat acesta.
Conducerea Societăţii Române de Televiziune vrea să reducă timpul de lucru al angajaţilor instituţiei de la 8 la 6 ore pe zi şi câştigurile salariale ale acestora cu 25%, au declarat, pentru MEDIAFAX, pe 14 mai, surse din TVR.
Contactat atunci de MEDIAFAX, Dragoş Bocanaciu a confirmat că există o astfel de idee în TVR, care, "din punct de vedere al calităţii, este foarte păguboasă".
În anul 2013, TVR a fost marcat de procesul de concediere colectivă. Astfel, în urma selecţiei de personal din 2012, la începutul anului 2013 au fost concediaţi 619 angajaţi.
Într-o conferinţă de presă din 5 martie, Stelian Tănase, directorul general interimar al TVR, a declarat că numărul de angajaţi înainte de restructurarea care s-a făcut anul trecut în Societatea Română de Televiziune era de 3.149 (număr de posturi 3.236).
Stelian Tănase a mai spus că, după restructurare, TVR a avut 2.535 de angajaţi (2.450 de posturi).
Pe lângă concedierea colectivă din TVR, din televiziunea publică au mai ieşit angajaţi în mod "natural", pensionându-se sau părăsind instituţia din propria voinţă.
Însă, în urma restructurării, TVR este implicat în circa 300 de procese cu foşti angajaţi, din care 15% s-au pierdut în prima instanţă. "Toate sunt în recurs, nu avem sentinţe definitive (în aceste procese, n.r.)", a spus Stelian Tănase.
Restructurarea s-a făcut în timpul fostului consiliu de administraţie al TVR, care era condus la momentul respectiv de fostul preşedinte-director general Claudiu Săftoiu.
Stelian Tănase, care a fost numit director general interimar al TVR pe 20 decembrie 2013, a spus că nu are în vedere să facă alte concedieri în Televiziunea Română.
Pe de altă parte, potrivit raportului de activitate al TVR pe anul trecut, SRTv a cheltuit cu personalul 182,9 milioane de lei în 2013, această sumă fiind cu 2,71% mai mică faţă de anul 2012.
Citește pe alephnews.ro: Specialiștii britanici au realizat un plan alimentar pentru ultimele zile din an. Cum rămâi fresh până în 2025?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
BREAKING! Încă o dramă pentru familia celor trei români morți pe E85! Din păcate, este vorba despre tatăl bărbatului
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 12:05
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1039. Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / SUA trimite noi ajutoare militare Ucrainei / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână
-
astăzi, 11:44
Ţigări în valoare de 66.600 de lei, descoperite la Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu-Ruse