Anglia oferă gratuit cetăţenilor 1 milion de kit-uri de ţigări electronice pentru a încuraja renunţarea la fumat (P)

O nouă iniţiativă a guvernului britanic are ca scop stimularea populaţiei fumătoare în vederea reducerii riscurilor asociate cu fumatul clasic. În acest sens, în următorul an, aproape 1 din 5 fumători, printre care şi viitoare mame, vor primi un kit de vapat, alături de sprijin comportamental, pentru a fi ajutaţi să renunţe la fumat.

Urmărește
167 afișări
Imaginea articolului Anglia oferă gratuit cetăţenilor 1 milion de kit-uri de ţigări electronice pentru a încuraja renunţarea la fumat (P)

Anglia oferă gratuit cetăţenilor 1 milion de kit-uri de ţigări electronice pentru a încuraja renunţarea la fumat (P)

Programul de pionierat „swap to stop” (alege schimbarea ca să te opreşti), conceput pentru a îmbunătăţi sănătatea naţiunii şi pentru a reduce procentul de fumători, a fost primit cu succes atât de către stat şi industria locală de producători de produse de vaping, cât şi de societatea civilă. Scopul este implementarea cu succes a strategiei “ţară fără fumători până în 2030”, adică reducerea ratei acestora la 5% sau mai puţin. Autorităţile locale vor fi invitate să ia parte la un program consultativ în cursul acestui an, iar fiecare va concepe o schemă care să se plieze pe nevoile consumatorilor şi care să stabilească care categorii de populaţie au prioritate. În plus, femeilor însărcinate li se vor oferi, de asemenea, stimulente financiare şi consiliere psihologică pentru a le ajuta să renunţe, ca parte a unui pachet amplu de măsuri ce vizează renunţarea la fumatul clasic.

Şi pe plan local se fac o serie de eforturi menite să armonizeze toate părţile implicate şi să legifereze domeniul vapingului. Reglementările propuse doresc să învingă pasivitatea statului şi să îndrepte fumătorul adult către deciziile corecte.

“Iniţiativa celor din Anglia este salutară în condiţiile în care multe ţări din Europa şi din lume îşi doresc reducerea prevalenţei fumătorilor de ţigări clasice, care au un impact devastator asupra sănătăţii. Statul Roman trebuie să învingă pasivitatea, sa lucreze cu toate părţile implicate, să urmeze modele de succes din alte ţări, să devină un arbitru în aceste discuţii despre ţigările electronice şi să orienteze fumătorul adult, prin educaţie şi mesaje clare, pe un traseu care să îl ajute să facă trecerea de la ţigările clasice la produse cu risc redus, cum ar fi tigările electronice care intr-un final pot duce la eliminarea totală a adicţie.
Din păcate, în ţara noastră, numărul de fumători este pe un trend ascendent prin comparaţie cu alte ţări unde politicile de combatere a fumatului de tip harm-reduction sunt mult mai bine puse la punct şi implementate eficient. Numărul fumătorilor din România este undeva la peste 5 milioane, adică peste 30% din populaţia adultă, în timp ce numărul de utilizatori de ţigări electronice nu depăşeşte 5% din totalul fumătorilor. Prin comparaţie, în alte ţări europene precum Franţa, procentul persoanelor ce vapează a depăşit 25% din numărul fumătorilor. Aceste cifre ne plasează în topul fumătorilor din UE, în timp ce segmentul ţigărilor electronice, deşi în creştere, ne situează la polul opus în statisticile europene.”, susţine Ciprian Boboi, preşedintele cofondator al Asociaţiei Industriei de Vaping din România şi fondator al asociaţiei Pan-Europene Independent European Vape Alliance.

Alte cifre care vin să susţină bunele practici din Anglia arată că prevalenţa fumatului a fost de 13% în 2021, faţă de 27% în 2012, cea mai scăzută rată înregistrată datorită măsurilor precum dublarea taxei la ţigări din 2010 şi finanţarea continuă a serviciilor locale de stopare a fumatului. Din 2021 până în 2022, 68 de milioane de lire sterline din grantul de sănătate publică finanţat de către stat au fost cheltuiţi de către autorităţile locale pentru servicii de renunţare la fumat, iar aproape 100.000 de persoane au renunţat cu sprijinul unui serviciu alternativ de renunţare la fumat.

Aşadar, este foarte important ca şi Ministerul Sănătăţii şi instituţiile de reglementare din România să ţină cont în luarea deciziilor de reglementare cruciale pentru sănătatea fumătorilor şi în lupta împotriva fumatului, de adevărul ştiinţific şi de bunele practici din domeniu şi nu de prejudecăţile şi alarmismul diverselor organizaţii care au o abordare radicală, extremistă de tipul Quit Or Die (te laşi sau mori). Asociaţia Industriei de Vaping stă în continuare la dispoziţia instituţiilor statului român pentru găsirea celor mai bune soluţii de reglementare a produselor de vapat.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici