ANI: 78 de consilieri judeţeni şi locali, găsiţi în incompatibilitate sau în conflict de interese

ANI a constatat că 78 de consilieri judeţeni şi locali au fost în incompatibilitate sau în conflict de interese, după ce au încheiat în total peste 440 de contracte cu firme la care aceştia sau rudele lor deţin acţiuni sau părţi sociale, obţinând astfel beneficii de aproximativ 8,5 milioane de euro.

Urmărește
1236 afișări
Imaginea articolului ANI: 78 de consilieri judeţeni şi locali, găsiţi în incompatibilitate sau în conflict de interese

ANI: 78 de consilieri judeţeni şi locali, găsiţi în incompatibilitate sau în conflict de interese (Imagine: Laszlo Mihaly/Mediafax Foto)

"Lipsa de transparenţă a procesului decizional pe plan local, coroborată cu nivelul scăzut de acces la informaţii de interes public al majorităţii locuitorilor din mediul urban şi rural reprezintă factori destabilizatori la adresa societăţii româneşti. Unul dintre principalii factori corozivi ai imaginii autorităţilor locale şi a percepţiei acestora de către populaţie este reprezentat de nenumărate cazuri aduse la cunoştinţa opiniei publice de către mass-media, de aleşi locali care desfăşoară activităţi economice cu administraţia publică locală, exercitându-şi influenţa, formal sau informal, din calitatea de aleşi locali. Astfel, s-a ajuns la acceptarea generală de către opinia publică a ideii că aleşii locali se îmbogăţesc rapid prin dezvoltarea relaţiilor de natură comercială cu instituţiile în cadrul cărora îşi desfăşoara activitatea, cu încălcarea prevederilor legale referitoare la regimul juridic al conflictelor de interese şi al incompatibilităţilor. Această situaţie a condus la necesitatea abordării conflictelor de interese în plan preventiv", se arată într-un comunicat de presă de vineri al Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI).

Astfel, în urma unei analize a Agenţiei Naţionale de Integritate care a avut loc în perioada septembrie 2011 - februarie 2012, la nivelul administraţiei publice locale (89 de entităţi analizate), au fost începute procedurile de evaluare în cazul a 190 de consilieri judeţeni şi locali, în vederea verificării respectării regimului juridic al conflictelor de interese şi al incompatibilităţilor în mandatul 2008 - 2012.

La finalizarea verificărilor a fost identificată încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese în materie administrativă, penală şi al incompatibilităţilor în cazul a 78 de consilieri judeţeni şi locali.

Astfel, în urma evaluărilor începute în 13 martie 2012 au fost constatate: încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese şi incompatibilităţilor de către 37 de consilieri judeţeni şi 41 de consilieri locali; nouă cazuri privind încălcarea regimului juridic al conflictului de interese administrativ; 33 de cazuri privind existenţa indiciilor referitoare la posibila săvârşire a infracţiunii de conflict de interese; 75 de cazuri privind încălcarea regimului juridic al incompatibilităţilor; 16 cazuri privind existenţa indiciilor referitoare la posibila săvârşire a infracţiunii de fals în declaraţii; un caz privind existenţa indiciilor referitoare la posibila săvârşire a unor infracţiuni asimilate faptelor de corupţie.

Cei 78 de aleşi locali în cazul cărora s-a constatat încălcarea regimului juridic al conflictului de interese administrativ şi penal şi al incompatibilităţilor au încheiat, emis sau aprobat în total 654 de facturi de achiziţii directe şi 443 de contracte cu societăţile comerciale la care aceştia, soţul sau soţia lor deţin acţiuni sau părţi sociale.

"Valoarea totală a beneficiilor patrimoniale obţinute de către cei 78 consilieri judeţeni şi consilieri locali este de 37.952.350 lei (aproximativ 8.510.000 euro)", a precizat ANI.

În cazul celor 78 de consilieri judeţe şi locali, ANI a dispus sesizarea organelor judiciare cu privire la posibila săvârşire a infracţiunilor de conflict de interese, fals în declaraţii, precum şi a unor infracţiuni asimilate faptelor de corupţie.

Totodată, au fost începute demersurile în vederea anulării contractelor încheiate cu încălcarea prevederilor legale privind conflictul de interese.

"Complementar, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat nerespectarea regimului juridic al conflictului de interese sau al
incompatibilităţii constituie temei pentru eliberarea din funcţie, precum şi interdicţia de a mai ocupa o funcţie sau o demnitate publică pe o
perioadă de trei ani de la data rămânerii definitive a raportului, ori, după caz, constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit
reglementărilor aplicabile demnităţii şi funcţiei respective", a precizat ANI.

Potrivit articolului 90, alineatul 1 din Legea 161/2003, "consilierii locali şi consilierii judeţeni care au [...] calitatea de acţionar sau asociat la societăţile comerciale cu capital privat sau cu capital majoritar de stat ori cu capital al unei unităţi administrativ-teritoriale, nu pot încheia contracte comerciale de prestări de servicii, de executare de lucrări, de furnizare de produse sau contracte de asociere cu autorităţile administraţiei publice locale din care fac parte, cu instituţiile sau regiile autonome de interes local aflate în subordinea ori sub autoritatea consiliului local sau judeţean respectiv ori cu societăţile comerciale înfiinţate de consiliile locale sau consiliile judeţene respective".

Totodată, regimul juridic al conflictelor de interese aplicabil consilierilor judeţeni şi locali este stabilit de articolul 46 din Legea 215/2001 - Legea administraţiei publice locale, conform căruia "nu poate lua parte la deliberare şi la adoptarea hotărârilor consilierul local care, fie personal, fie prin soţ, soţie, afini sau rude până la gradul al patrulea inclusiv, are un interes patrimonial în problema supusă dezbaterilor consiliului local", iar "hotărârile adoptate de consiliul local cu încălcarea dispoziţiilor legale sunt nule de drept. Nulitatea se constată de către instanţa de contencios administrativ. Acţiunea poate fi introdusă de orice persoană interesată".

Conform dispoziţiilor articolului 2531 din Codul Penal, "conflictul de interese constă în îndeplinirea, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, a unui act ori participarea la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv".

Potrivit Legii 176/2010, "fapta persoanei cu privire la care s-a constatat că a emis un act administrativ, a încheiat un act juridic, a luat o decizie sau a participat la luarea unei decizii cu încălcarea obligaţiilor legale privind conflictul de interese ori starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici