ANI a clasat dosarul ministrului Justiţiei Cătălin Predoiu

Verificările Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) în privinţa declaraţiei de avere a ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, au fost finalizate, acesta fiind informat că dosarul a fost clasat.

Urmărește
136 afișări
Imaginea articolului ANI a clasat dosarul ministrului Justiţiei Cătălin Predoiu

ANI a clasat dosarul ministrului Justiţiei Cătălin Predoiu

Verificările inspectorilor ANI au fost finalizate, neexistând elemente care să indice o încălcare a prevederilor legate de incompatibilitate.

Purtătorul de cuvânt al ministrului Justiţiei, Simona David, a confirmat, marţi, că Predoiu a fost informat cu privire la clasarea dosarului său de către ANI.

În 12 mai se anunţase că şapte miniştri ai Guvernului Boc sunt verificaţi de către Agenţia Naţională de Integritate (ANI), respectiv patru de dreapta, doi de stânga şi un independent. Aşa a aflat ministrul Predoiu că figurează pe lista ANI şi a susţinut atunci că nu a fost informat oficial.

În 23 iunie, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a susţinut, la Realitatea TV, că nu a primit încă informarea oficială cu privire la investigaţia ANI asupra averii deţinute, deşi a aflat indirect despre aceasta în contextul publicării unor informaţii referitoare la şapte miniştri verificaţi.

"Actele şi lucrările efectuate de către inspectorii de integritate din cadrul Agenţiei nu sunt publice, cu excepţia actului de constatare. După începerea verificării, persoana verificată are dreptul să fie înştiinţată despre declanşarea procedurii de verificare şi să ia cunoştinţă de actele şi lucrările dosarului, să fie asistată sau reprezentată de avocat şi să prezinte orice elemente justificative pe care le consideră necesare", se arată în alineatul 8 al articolului 4 din Legea ANI.

Alineatul 9 prevede că actele întocmite de inspectorii de integritate după începerea verificării fără ca persoana verificată să fie înştiinţată despre declanşarea procedurii de verificare sunt nule de drept.

Predoiu a susţinut că ANI constituie un obiectiv important pentru Comisia Europeană, iar activitatea agenţiei i-a determinat pe cei care sunt obligaţi să-şi declare averile şi conflictele de interes să fie mai riguroşi.

Reprezentanţii Comisiei Europene arată în proiectul de raport pe justiţie, obţinut de agenţia MEDIAFAX, că apreciază investigaţiile din oficiu ale ANI, pe care le aprobă, însă adevăratul impact al muncii ANI va putea fi cu adevărat evidenţiat în momentul în care primele cazuri de avere nejustificată, conflict de interese sau incompatibilităţi, "nefinalizate încă în cadrul structurilor judiciare sau disciplinare corespunzătoare", vor fi soluţionate.

La sfârşitul anului 2008, în declaraţia de avere a lui Cătălin Predoiu, figurau conturi bancare de aproximativ 480.000 de lei, iar în 2009 figurează aproximativ 197.000 de lei. Ministrul Justiţiei, potrivit noii declaraţii de avere, are mai multe bijuterii şi ceasuri. Astfel: bijuterii - 18.000 de euro, ceasuri - 15.000 de euro, icoane - 1.500 euro şi obiecte de artă - 40.000 de euro.

În declaraţia de la reînvestirea în funcţia de ministru, la sfârşitul lui 2008, acesta declara că deţine bijuterii în valoare de 16.000 de euro, ceasuri - 5.000 euro, icoane şi obiecte de aproximativ 35.000 de euro.

La capitolul datorii, Predoiu are un împrumut la Domenia Credit, de aproximativ 218.000 de euro, care apare şi în declaraţia anterioară de avere.

Potrivit declaraţiei de avere, Cătălin Predoiu are o casă de locuit cumpărată în 2007 împreună cu soţia sa în localitatea Voluntari şi un autoturism Toyota Corola. Faţă de declaraţia precedentă, ministrul Justiţiei a trecut două terenuri intravilane în localitatea Voluntari, care erau dobândite tot în anul 2007, terenuri aferente imobilelor pe care le declarase.

"Sunt terenurile aferente imobilului dobândit şi pe care l-am declarat şi în declaraţia de anul trecut. E vorba de terenurile pe care se află casa, în rest nu vreau să comentez", a declarat Predoiu, după ce a fost întrebat dacă aceste terenuri au fost omise în declaraţiile anterioare, deşi erau dobândite din anul 2007.

La capitolul venituri, Predoiu a obţinut de la CEC Bank, ca membru în consiliul de administraţie în ianuarie şi februarie 2008, până la investirea în funcţia de ministru al Justiţie, aproximativ 24.000 de lei. Ca ministru, aproximativ 49.000 lei, iar ca membru CSM, aproximativ 28.000 lei.

Ministrul Justiţiei a mai obţinut, de asemenea, ca venituri din investiţii aproape 182.000 lei, iar din alte surse aproximativ 660.000 de euro. Soţia sa a obţinut ca asistent manager la firma de avocatură Zamfirescu Racoţi-Predoiu, aproximativ 10.000 de lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici