- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (24.07.2013, 12:35)
- Laura Mitran
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ANI a constatat conflict de interese şi abuz în serviciu în cazul a doi primari din Cluj şi Neamţ
Un primar de comună din judeţul Cluj, care şi-a angajat şi promovat fiul la primărie, şi un altul din judeţul Neamţ, care a semnat contracte cu societăţi unde erau asociate soţia şi fiica sa, au intrat în vizorul Agenţiei Naţionale Anticorupţie (ANI) pentru conflict de interese şi abuz în serviciu.
Urmărește
342 afișări
ANI a constatat conflict de interese şi abuz în serviciu în cazul a doi primari din Cluj şi Neamţ (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)
ANI a constatat existenţa conflictului de interese de natură administrativă în cazul lui Petru Coldea, primarul comunei Mănăstireni, judeţul Cluj, şi conflict de interese penal în cazul lui Vasile Olaru, primarul comunei Girov, din judeţul Neamţ.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Coreea de Nord ar putea trimite şi mai multe trupe şi drone în Rusiei
-
Donald Trump a făcut o numire importantă în consiliul DOGE condus de Elon Musk
-
Avertismentul ministrului german al Apărării: Berlinul trebuie să fie pregătit pentru „războiul hibrid” al Rusiei
Petru Coldea a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese în materie administrativă, întrucât, în calitate de primar al Comunei Mănăstireni, a semnat atât dispoziţia de numire în funcţia de referent a fiului său, funcţie aflată până la data de 30 mai 2013 în subordinea directă a primarului, cât şi dispoziţiile de promovare a fiului său şi de acordare a gradaţiilor şi claselor de salarizare corespunzătoare tranşelor de vechime în muncă.
Astfel, Petru Coldea a încălcat dispoziţiile art. 76, alin. (1) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora primarii sunt obligaţi să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziţie, în exercitarea funcţiei, care produce un folos material pentru rudele sale de gradul I.
Vasile Olaru a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese în materie administrativă şi penală, întrucât, în calitate de primar al comunei Girov, a semnat o serie de contracte, acte adiţionale, documente de plată, încheiate cu SC Gabiancom SRL, societate în cadrul căreia soţia acestuia a deţinut calitatea de asociat, precum şi funcţia de administrator, şi SC Agricola Biosere SRL, societate în cadrul căreia fiica acestuia a deţinut calitatea de asociat.
Astfel, Vasile Olaru a încălcat atât dispoziţiile art. 76, alin. (1) din Legea nr. 161/2003, cât şi dispoziţiile art. 2531 din Codul Penal al României, potrivit cărora "fapta funcţionarului public care, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, îndeplineşte un act ori participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv, sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică pe durată maximă".
Agenţia Naţională de Integritate a mai constatat, în cazul lui Vasile Olaru, indicii privind posibila săvârşire a infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice (art. 132 din Legea nr. 78/2000 şi art. 248 din Codul Penal al României).
Astfel, ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bacău în vederea verificării indiciilor privind săvârşirea de către Vasile Olaru a infracţiunilor de conflict de interese şi abuz în serviciu contra intereselor publice.
Persoanele evaluate au fost informate despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiază - de a fi asistaţi sau reprezentaţi de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Ambele persoane au depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.
Potrivit legii, "fapta persoanei cu privire la care s-a constatat (…) încălcarea obligaţiilor legale privind conflictul de interese ori starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective".
Totodată, "persoana (…) faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică (…) pe o perioadă de trei ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de trei ani de la încetarea mandatului".
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe