- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ANI cere cercetarea deputatului PSD Anghel Stanciu după ce şi-a angajat fiul şi nora la biroul parlamentar
Inspectorii ANI au sesizat Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) pentru a-l cerceta pentru conflict de interese pe deputatul PSD Anghel Stanciu, care şi-a angajat fiul şi nora la Biroul Parlamentar din Iaşi, din decembrie 2008, aceştia câştigând aproximativ 12.500 de euro.
Anghel Stanciu (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax foto)
Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a constatat, în urma evaluării începute în 28 iunie, încălcarea de către deputatul PSD Anghel Stanciu a regimului juridic privind conflictul de interese în materie administrativă şi indicii referitoare la posibila săvârşire a infracţiunii de conflict de interese.
ANI îl acuză pe Anghel Stanciu că a propus angajarea şi a avizat contractele individuale de muncă privind angajarea fiului şi norei sale, Anghel Cătălin Stanciu şi Eleonora Maria Stanciu. Aceştia sunt angajaţi ca referenţi în cadrul Biroului Parlamentar - Circumscripţia electorală nr. 24 Iaşi, din 15 decembrie 2008 şi până în prezent, perioadă în care ar fi obţinut beneficii de 53.868 de lei (aproximativ 12.500 de euro).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Astfel, ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la posibila săvârşire de către Anghel Stanciu a infracţiunii de conflict de interese. De asemenea, au fost făcute "demersuri în vederea anulării contractelor încheiate cu încălcarea prevederilor legale privind conflictul de interese".
"Complementar, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat nerespectarea regimului juridic al conflictului de interese constituie temei pentru eliberarea din funcţie, precum şi interdicţia de a mai ocupa o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data rămânerii definitive a raportului, ori, după caz, constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementărilor aplicabile demnităţii şi funcţiei respective", a precizat ANI.
Agenţia Naţională de Integritate menţionează că a mai sesizat Parchetul instanţei supreme privind săvârşirea infracţiunii de conflict de interese în cazul altor 14 membri ai Parlamentul.
"Beneficiul patrimonial total obţinut de rudele celor 14 membri ai Parlamentul României, în urma angajării prin nerespectarea regimului juridic al conflictului de interese, este de 501.983 lei (aproximativ 118.700 euro)", a precizat ANI.
Potrivit Codului Penal, "conflictul de interese constă în îndeplinirea, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, a unui act ori participarea la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv".
Conform prevederilor Legii 161 din 19 aprilie 2003, "prin conflict de interese se înţelege situaţia în care persoana ce exercită o demnitate publică sau o funcţie publică are un interes personal de natură patrimonială, care ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate a atribuţiilor care îi revin potrivit Constituţiei şi altor acte normative".
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36