ANI: Doi primari din judeţele Giurgiu şi Vaslui, în conflict de interese administrativ şi penal

Agenţia Naţională de Integritate cere procurorilor să facă verificări în cazul primarului oraşului Mihăileşti, judeţul Giurgiu, şi a edilului comunei Dragomireşti, judeţul Vaslui, pentru conflict de interese.

Urmărește
476 afișări
Imaginea articolului ANI: Doi primari din judeţele Giurgiu şi Vaslui, în conflict de interese administrativ şi penal

ANI: Doi primari din judeţele Giurgiu şi Vaslui, în conflict de interese administrativ şi penal

Potrivit Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), Mihai Dobre, primar al oraşului Mihăileşti, şi Aurel Turcu, edil al comunei Dragomireşti, au fost în conflict de interese de natură administrativă şi penală.

Mihai Dobre, în calitate de primar al oraşului Mihăileşti, judeţul Giurgiu, a încheiat şi semnat, în 10 februarie 2010, un contract de prestări servicii, pază, protecţie, ordine şi control cu o societate comercială la care fiica, respectiv nora sa au avut calitatea de asociat unic, arată ANI, într-un comunicat de presă transmis marţi agenţiei MEDIAFAX.

ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Bolintin Vale să facă verificări pentru conflict de interese în cazul lui Mihai Dobre, primar al oraşului Mihăileşti din 18 iunie 2008.

În cazul lui Aurel Turcu, ANI a constatat că, în 8 ianuarie 2006, acesta a semnat contractul individual de muncă privind angajarea fiului său în aparatul de specialitate al primarului, precum şi opt acte adiţionale la contractul de muncă.

"În perioada 2008 - 2013, fiul persoanei evaluate a obţinut de la Primăria Comunei Dragomireşti venituri salariale, în cuantum de 67.247 lei", a precizat ANI.

Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Vaslui să verifice indiciile privind săvârşirea de către Aurel Turcu a infracţiunii de conflict de interese, prevăzută de articolul 301 din Codul Penal.

ANI a precizat că cei doi primari au încălcat dispoziţiile articolul 76, alineatul 1 din Legea 161/2003, potrivit cărora "primarii (…) sunt obligaţi să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziţie, în exercitarea funcţiei, care produce un folos material pentru sine, pentru soţul său ori rudele sale de gradul I", şi ale articolului 75, litera a) din Legea 393/2004, potrivit cărora "aleşii locali au un interes personal într-o anumită problemă, dacă au posibilitatea să anticipeze că o decizie a autorităţii publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru: soţ, soţie, rude sau afini până la gradul al doilea inclusiv".

Conform articolului 301, alineatul 1 din Codul Penal, "fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică".

Potrivit prevederilor legale, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat încălcarea obligaţiilor legale privind conflictul de interese constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective. Persoana faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de trei ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de trei ani de la încetarea mandatului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici