ANI: Europarlamentarii români trebuie să-şi declare averea la agenţie în 15 zile de la validare
Europarlamentarii români sunt obligaţi să-şi declare averea şi interesele la Agenţia Naţională de Integritate (ANI) în cel mult 15 zile de la validarea mandatelor, conform modificărilor aduse Legii 33/2007 privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European, susţine agenţia.
Articolul 7 din Legea 33/2007 a fost completat cu cinci noi alineate (4 - 8), informează ANI sâmbătă, într-un comunicat.
"În cel mult 15 zile de la validarea mandatelor, membrii din România în Parlamentul European sunt obligaţi să îşi declare averea şi interesele la Agenţia Naţională de Integritate, folosind formularele prevăzute de anexa la Legea nr. 115/1996 pentru declararea şi controlul averii demnitarilor, magistraţilor, a unor persoane cu funcţii de conducere şi de control şi a funcţionarilor publici, cu modificările si completările ulterioare, şi de anexa la Hotărârea Guvernului nr. 506/2003 privind stabilirea modelului Registrului declaraţiilor de interese, cu modificările ulterioare. Declaraţiile de avere şi de interese se afişează pe pagina de internet a Agenţiei Naţionale de Integritate şi se actualizează anual", potrivit alineatului 6.
ANI mai precizează că normele legale referitoare la activitatea instituţiei se completează cu dispoziţiile Legii nr. 115/1996, ale Legii nr. 188/1999, ale Legii nr. 53/2003, ale Codului de procedură civilă, ale Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001, ale Legii nr. 554/2004, precum şi cu dispoziţiile altor acte normative, dacă acestea nu sunt contrare prezentei legi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Novak Djokovic susține că a fost „otrăvit” înainte de expulzarea sa din Australia în 2022. Djokovic: „Analizele au indicat un nivel foarte ridicat de plumb și mercur”
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Curtea Supremă a SUA semnalează că va menţine interdicţia asupra TikTok din motive de securitate naţională
-
INSP, despre Metapneumovirusul uman: Două cazuri confirmate şi unul în curs de validare
Agenţia Naţională de Integritate (ANI) s-a autosesizat în urma unui material de presă dat publicităţii în urmă cu câteva zile şi a început verificarea averii europarlamentarului Corneliu Vadim Tudor, ancheta fiind în stadiu incipient.
"Sunt anumite aspecte legate de dividende presupus nedeclarate. Mai există şi informaţii despre anumite cadouri valoroase primite, dar care nu se regăsesc în declaraţia de avere, însă urmează să facem verificări şi să vedem exact ce probleme vom găsi, dacă vom găsi", au declarat, pentru MEDIAFAX, surse din ANI.
Potrivit declaraţiei de interse depuse de Corneliu Vadim Tudor la Parlamentul European în 2009, singura declaraţie care se depune la această instituţie, liderul PRM nu are activităţi profesionale, nu deţine funcţii şi nu desfăşoară activităţi renumerate, nu a primit ajutoare financiare, sub formă de personal sau sub formă materială în activităţile politice.
Publicaţia Kamikaze a scris, recent, că un contract încheiat în august 2009, între Editura Speranţa SRL şi T Dancor Romconstruct SRL, în valoare de 200.000 de lei, nu apare în declaraţia de interese a acestuia.
După apariţia informaţiei privind verificările ANI asupra averii lui Corneliu Vadim Tudor, jurnalistul de la Kamikaze Cătălin Prisăcariu a menţionat, pe blogul său, că articolul a vizat doar acest contract, apreciind că, cel mai probabil, autosesizarea ANI se referă la nedeclararea, de către liderul PRM, a acţiunilor la Editura Speranţa SRL şi la nedeclararea dividendelor de la această editură, nicidecum la nedeclararea contractului.
Preşedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, a ameninţat, vineri, într-o conferinţă de presă, că va iniţia acţiuni în instanţă împotriva publicaţiei Kamikaze şi împotriva conducerii ANI, cerându-le fiecăreia daune în valoare de 10 miliarde de lei vechi.
Legat de cercetarea ANI, europarlamentarul PRM a spus că, potrivit legii ANI, europarlamentarii nici măcar nu figurează printre categoriile de demnitari care sunt obligate să depună declaraţii de avere şi interese.
Preşedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, a declarat, vineri, că nu era obligat să treacă în declaraţia sa de avere contractul de publicitate pe care îl investighează ANI, precizând că acel contract nu era semnat de el şi susţinând că cercetarea ANI este "o răfuială ordinară pusă la cale de Băsescu".
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO