Ani grei de puşcărie pentru mesaje scrise pe etichete din supermarketuri

Saşa Skocilenko este activista rusă arestată pentru că a scris fraze împotriva războiului pe etichetele supermarketurilor.

Urmărește
540 afișări
Imaginea articolului Ani grei de puşcărie pentru mesaje scrise pe etichete din supermarketuri

Activista rusă Saşa Skocilenko a fost condamnată definitiv la şapte ani într-o colonie penală, fiind găsită vinovată că a înlocuit etichetele preţurilor din supermarketuri cu mesaje împotriva războiului.

Artista din Sankt Petersburg, condamnată pentru „discreditarea armatei ruse” şi aflată în închisoare din aprilie anul trecut, a recunoscut că şi-a început activismul la scurt timp după începutul războiului.

Avocaţii fetei au cerut achitarea acesteia, argumentând că bolile cronice de care suferă riscă să o facă să moară în închisoare, transmite BBC.

„Pentru ce?”

La câteva săptămâni după invadarea Ucrainei de către Rusia, Skocilenko a început să protesteze prin înlocuirea etichetelor unui supermarket din Sankt Petersburg cu mesaje împotriva războiului, un mic gest susţinut de un colectiv feminist.

Pe etichetele înlocuite stă scris: „Forţele ruse au distrus 80% din Mariupol. Pentru ce?" şi: „Oamenii pe care îi cunosc se ascund de bombele ruseşti în metrou. Niciunul dintre ei nu este nazist. Opreşte războiul!”.

Povestea femeii este reconstruită de Amnesty International. Pe 31 martie 2022, când a trecut puţin peste o lună de când trupele Moscovei au intrat în Ucraina, „Saşa intră într-un supermarket din Sankt Petersburg şi înlocuieşte preţurile produselor de pe rafturi cu etichete care conţin numele victimelor lui Mariupol şi informaţii despre crime de război comise de forţele armate ruse”.

În acel moment, viaţa i-a luat o altă întorsătură. „După ce a fost părâtă de un client al unui supermarket, pe 11 aprilie a fost arestată şi audiată până la ora 3.00 a doua zi dimineaţă. Acuzaţia este de „diseminare în public a informaţiilor false cu bună ştiinţă despre utilizarea forţelor armate ale Federaţiei Ruse”, una dintre numeroasele formulări introduse pentru a incrimina pe cei care critică războiul”.

Suferă de boala celiacă

Plasată în arest preventiv până la 1 iunie, la sfârşitul lunii aprilie a fost transferată într-un centru de detenţie preventivă. De atunci, starea ei de sănătate fizică şi psihică s-a înrăutăţit.

„În timpul lunilor de închisoare, Saşa a suferit constant hărţuire şi presiune din partea colegilor de celulă şi a gardienilor închisorii. Nu poate conta pe sprijinul psihologic necesar pentru tratarea tulburării bipolare şi a depresiei şi nu primeşte alimente pentru a urma dieta fără gluten, care este necesară având în vedere că suferă de boala celiacă.

La această hărţuire se adaugă şi imposibilitatea de a-şi întâlni partenera Sonia, înscrisă în registrul martorilor, într-un climat care devine din ce în ce mai represiv faţă de persoanele LGBTQIA+ pe zi ce trece.

Pe 16 noiembrie 2023 a fost condamnată la şapte ani de închisoare, în temeiul articolului 207.3 din Codul Penal privind „discreditarea forţelor armate”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici