- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ANI: Rectorul UMF Iaşi Vasile Astărăstoae este incompatibil
Agenţia Naţională de Integritate a stabilit că Vasile Astărăstoae, rectorul UMF Iaşi, preşedinte al Colegiului Medicilor din România, preşedinte al Colegiului Medicilor din Iaşi, preşedinte al Comisiei Centrale de Arbitraj din cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, este incompatibil.
ANI: Rectorul UMF Iaşi Vasile Astărăstoae este incompatibil (Imagine: Elvira Gheorghita/Mediafax Foto)
Săptămâna trecută, directorul Institutului de Medicină Legală Iaşi şi rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie "Gr. T. Popa" din Iaşi, Vasile Astărăstoae, a fost reclamat la parchet de către Agenţia Naţională de Integritate pentru conflict de interese şi abuz în serviciu contra intereselor publice.
Agenţia Naţională de Integritate a constatat, în urma procedurilor de evaluare, încălcarea regimului juridic al incompatibilităţilor de către Vasile Astărăstoae, rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie "Gr. T. Popa" din Iaşi, Director al Institutului de Medicină Legală Iaşi, Preşedinte al Colegiului Medicilor din România, preşedinte al Colegiului Medicilor din Iaşi, preşedinte al Comisiei Centrale de Arbitraj din cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi Membru în Comisia Superioară de Medicină Legală din cadrul Institutului Naţional de Medicină Legală "Mina Minovici".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Sub aspect procedural, au fost îndeplinite cerinţele Legii nr. 176/2010, referitoare la înştiinţarea persoanelor evaluate, Vasile Astărăstoae fiind informat, prin adresa nr. 115978/G/I.I./26.10.2011 (confirmare de primire din data de 02.11.2011), despre declanşarea procedurii de evaluare. Prin intermediul adresei nr. 123025/G/I.I./29.11.2011 (confirmare de primire din data de 02.12.2011), lui Vasile Astărăstoae i-au fost aduse la cunoştinţă elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiază - de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. La data de 16.12.2011, Vasile Astărăstoae a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere.
În urma evaluărilor demarate la data de 24.10.2011, s-au constatat următoarele: începând cu data de 13.01.2011 şi până în prezent, Vasile Astărăstoae se află în stare de incompatibilitate, întrucât exercită, simultan, atât calitatea de Rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie "Gr. T. Popa" din Iaşi, cât şi funcţiile publice de conducere de Director al Institutului de Medicină Legală Iaşi, Preşedinte al Colegiului Medicilor din România, Preşedinte al Colegiului Medicilor din Iaşi, Preşedinte al Comisiei Centrale de Arbitraj din cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi membru în Comisia Superioară de Medicină Legală din cadrul Institutului Naţional de Medicină Legală "Mina Minovici", încălcând, astfel, dispoziţiile art. 215, alin. 3 din Legea nr. 1/2011 - Legea Educaţiei Naţionale - şi prevederile art. 441, alin. 1 din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii.
La data de 27.03.2008, Vasile Astărăstoae a fost numit, pentru perioada 2008 - 2012, în funcţia de Rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie "Gr. T. Popa" din Iaşi.
Începând cu anul 2001 şi până în prezent, Vasile Astărăstoae exercită şi funcţia de conducere de Director al Institutului de Medicină Legală Iaşi.
Vasile Astărăstoae a fost numit, la data de 21.12.2007, în funcţia de Preşedinte al Colegiului Medicilor din România, pentru perioada 2007-2011.
Începând cu data de 16.12.2003, Vasile Astărăstoae deţine funcţia de Preşedinte al Colegiului Medicilor din Iaşi.
Începând cu data de 04.05.2006, Vasile Astărăstoae deţine funcţia de Preşedinte al Comisiei Centrale de Arbitraj din cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.
Începând cu data de 26.04.2007, Vasile Astărăstoae deţine funcţia de membru în Comisia Superioară de Medicină Legală din cadrul Institutului Naţional de Medicină Legală "Mina Minovici".
În perioada ianuarie 2007 - decembrie 2010, Vasile Astărăstoae a desfăşurat activităţi didactice la Universitatea "Al. I. Cuza" din Iaşi.
Astfel, au fost identificate elemente în sensul încălcării legislaţiei privind regimul juridic al incompatibilităţilor, deoarece, conform dispoziţiilor art. 215, alin. 3, din Legea nr. 1/2011 - Legea Educaţiei Naţionale -, "persoanele care ocupă o funcţie de conducere sau de demnitate publică nu pot exercita funcţia de rector pe perioada îndeplinirii mandatului", iar, potrivit prevederilor art. 441, alin 1 din legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, "nu pot primi sau exercita mandatul de membru al organelor de conducere ale colegiului medicilor din România, atât la nivel naţional cât şi teritorial, medicii care deţin funcţii de conducere în cadrul Ministerului Sănătăţii Publice, (…), al structurilor deconcentrate ale acestora, ori în cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. De asemenea, medicii pentru care în timpul mandatului de membru al organelor de conducere a intervenit situaţia de incompatibilitate sunt suspendaţi din funcţie".
Persoana faţă de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică, cu excepţia celor electorale, pe o perioadă de 3 ani.
În 14 decembrie, ANI a dispus sesizarea organelor judiciare competente cu privire la posibila săvârşire de către Vasile Astărăstoae, rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie "Gr. T. Popa" din Iaşi şi Director al Institutului de Medicină Legală Iaşi, a infracţiunilor de conflict de interese şi abuz în serviciu contra intereselor publice.
În acest caz, Agenţia Naţională de Integritate va iniţia şi demersurile prevăzute de art. 22, alin. (2) din Legea 176/2010, în vederea anulării contractelor încheiate cu încălcarea prevederilor legale privind conflictul de interese.
Complementar, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat nerespectarea regimului juridic al conflictului de interese constituie temei pentru eliberarea din funcţie, precum şi interdicţia de a mai ocupa o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data rămânerii definitive a raportului, ori, după caz, constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementărilor aplicabile demnităţii şi funcţiei respective.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36