- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ANI: Un alt ministru va fi deferit Parchetului în legătură cu declaraţia de avere
Şeful Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), Cătălin Macovei, a anunţat, miercuri seara, la Antena 3, că un alt ministru va fi deferit Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în legătură cu declaraţia de avere.
Preşedintele ANI, Cătălin Macovei(Imagine: Mediafax Foto)
În 19 iunie, Pro Tv informa că ministrul Bazac ar fi în vizorul ANI, astfel că lista agenţiei privind miniştri ar număra opt, în afară de Vasile Blaga, ministrul Dezvoltării, al cărui dosar a fost clasat.
În 12 mai, se anunţase că şapte miniştrii ai Guvernului Boc sunt verificaţi de către Agenţia Naţională de Integritate (ANI), respectiv patru de dreapta, doi de stânga şi un independent. Aşa a aflat ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, că figurează pe lista ANI şi a susţinut atunci că nu a fost informat oficial.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce trebuie să știi despre alegerile prezidențiale și referendumul din 24 noiembrie? Aproape 19.000 de secții de votare vor fi deschise pe teritoriul României începând cu ora 07:00
-
Adrian Sârbu: Votezi cu tine sau cu un om care te minte în fiecare zi? Duminică du-te şi pune ştampila pe alb!
-
Alegeri prezidenţiale. Peste 218.000 de români au votat în străinătate până la ora 22.00
-
Preşedintele AEP s-a întâlnit cu observatorii internaţionali acreditaţi la alegerile din România
Marţi seara, la Realitatea TV, Predoiu a recunoscut că nu a fost încă informat oficial despre investigaţia ANI şi că a verificat toate locaţiile unde ar fi putut fi înştiinţat.
"Actele şi lucrările efectuate de către inspectorii de integritate din cadrul Agenţiei nu sunt publice, cu excepţia actului de constatare. După începerea verificării, persoana verificată are dreptul să fie înştiinţată despre declanşarea procedurii de verificare şi să ia cunoştinţă de actele şi lucrările dosarului, să fie asistată sau reprezentată de avocat şi să prezinte orice elemente justificative pe care le consideră necesare", se arată în alineatul 8 al articolului 4 din Legea ANI.
Articolul 13 arată ce atribuţii are Agenţia, stipulând că acestea trebuie să se facă cu respectarea principiilor legalităţii, imparţialităţii, independenţei,
celerităţii, dreptului la apărare şi bunei administrări.
Prezent la emisiunea de la Realitatea TV de marţi seara, ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Victor Ponta, fost procuror, l-a întrebat pe secretarul general al ANI, Horia Georgescu, dacă înainte de a se face plângere la Parchet pentru fals, persoana vizată este chemată pentru lămuriri, răspunsul fiind negativ.
Potrivit Legii ANI, aceasta verifică declaraţiile de avere şi declaraţiile de interese; efectuează controlul depunerii la termen a declaraţiilor de avere şi a declaraţiilor de interese de către persoanele prevăzute de lege; constată că între averea dobândită pe parcursul exercitării funcţiei şi veniturile realizate în aceeaşi perioadă există o diferenţă vădită care nu poate fi justificată şi sesizează instanţa competentă pentru stabilirea părţii de avere dobândită sau a bunului determinat dobândit cu caracter nejustificat, a cărui confiscare o solicită; constată nerespectarea dispoziţiilor legale privind conflictul de interese şi regimul incompatibilităţilor; dispune clasarea sesizării, când diferenţa între averea dobândită şi veniturile realizate nu este vădită sau bunurile sunt justificate sau, după caz, când nu se dovedeşte conflictul de interese ori starea de incompatibilitate; sesizează organul de urmărire penală dacă există probe sau indicii temeinice privind săvârşirea unei fapte prevăzute de legea penală; aplică sancţiunile şi ia măsurile prevăzute de lege în competenţa sa sau, după caz, sesizează autorităţile ori instituţiile competente în vederea luării măsurilor şi aplicării sancţiunilor prevăzute de lege.
Sâmbătă, 20 iunie, preşedintele ANI, Cătălin Macovei, declara într-o emisiune, la Realitatea TV, că "foarte curând" ANI va cere anchetarea penală pentru fals a unui ministru din Cabinetul Boc, fără însă a nominaliza persoana vizată.
Marţi, 23 iunie, ANI a anunţat oficial că a sesizat Parchetul instanţei supreme cu privire la mMinistrul Mediului Nicolae Nemirschi, care a trecut în declaraţia de avere din 15 iunie o casă de vacanţă în comuna constănţeană Topalu, în suprafaţă de o sută de metri pătraţi.
Nemirschi notează în declaraţia de avere că a cumpărat-o în 2006, deşi nu a scris nimic în declaraţia anterioară, completată la începutul acestui an. În documentul datat luni, 15 iunie, mai apare şi un teren agricol, în suprafaţă de aproape două hectare, despre care Nemirschi menţionează că i-a fost donat soţiei sale în cursul anului 2009, deci după preluarea mandatului său în Executiv.
Ministerul Mediului a comunicat, marţi seara, că Agenţia Naţională de Integritate a încălcat flagrant chiar legea după care funcţionează în momentul în care a sesizat Parchetul instanţei supreme cu privire la posibilul fals în declaraţii care ar fi fost comis de ministrul Nemirschi. "Prin sesizarea făcută Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la data de 23 iunie 2009 în ceea ce îl priveşte pe domnul ministru Nicolae Nemirschi, ANI a încălcat flagrant propria lege, Legea 144 din 2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea ANI", se arată în comunicat.
Conform documentului, care invocă alineatul 3 al articolului11 din legea ANI, instituţia "nu putea declanşa procedurile legale decât după trecerea termenelor prevăzute la alineatul 1 al aceluiaşi articol".
"Ministrul a depus declaraţia de avere la data de 15 iunie 2009 şi are dreptul să revină asupra acesteia în termen de zece zile de la depunere, în vederea îndreptării eventualelor deficienţe, urmând ca, în alte 20 de zile, să rectifice declaraţia", apreciază reprezentanţii Ministerului Mediului, în documentul citat.
Pe de altă parte, Ministerul Mediului reclamă faptul că, deşi din comunicatul ANI referitor la Nemirschi reiese că acesta a fost înştiinţat despre declanşarea procedurii de verificare, ministrul "nu a luat la cunoştinţă oficial până la acest moment (marţi seară, n.r.) despre declanşarea acestei proceduri".
Potrivit articolul 24 din Constituţie, dreptul la apărare este garantat, în tot cursul procesului, părţile au dreptul să fie asistate de un avocat, ales sau numit din oficiu.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO