ANM: -15 grade C ziua şi -20 grade C noaptea, în Capitală/ Serviciul de ambulanţă, suprasolicitat: peste 1.700 de apeluri în fiecare zi

Administraţia Naţională de Meteorologie avertizează că, în următoarele zile, în Bucureşti, temperaturile vor scădea până la -15 grade pe timpul zilei şi până la -20 de grade noaptea, urmând ca de marţi după-amiaza să rămână în vigoare codul portocaliu de ger. Recomandările Ministerului Sănătăţii, pentru populaţie, în zilele cu GER, sunt ca oamenii să evite deplasările în spaţii deschise. Managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti, Alis Grasu, a declarat că numărul solicitărilor a crescut până la 1.700, în fiecare zi, depăşindu-se astfel capacitatea de intervenţie, chiar dacă, zilnic, se suplimentează numărul de echipaje.

Urmărește
1966 afișări
Imaginea articolului ANM: -15 grade C ziua şi -20 grade C noaptea, în Capitală/ Serviciul de ambulanţă, suprasolicitat: peste 1.700 de apeluri în fiecare zi

ANM: -15 grade C ziua şi -20 grade C noaptea, în Capitală/ Serviciul de ambulanţă, suprasolicitat cu peste 1.700 de apeluri în fiecare zi

"Temperaturile vor fi coborâte, apropiate de extremele specifice acestei perioade până în dimineaţa zilei de joi, 1 martie. Rămâne în vigoare, după expirarea avertizării cod galben şi cod portocaliu de vânt şi ninsoare, avertizarea cod portocaliu de ger cel puţin până joi, 1 martie, pentru că acest val de frig va persista la cote de -15, -16, posibil, în cursul nopţilor, la -18,-20 de grade în Bucureşti, cu valori termice în cursul zilei cu valori la -8,-10 grade, temperaturi asociate cu intensificările puternice de vânt", a explicat meteorologul Gabriela Băncilă.

De asemenea, în timpul nopţii de duminică spre luni, va începe să ningă şi se va depune un strat de până la 30 de cm de zăpadă.

"Astăzi (duminică - n.r.), ANM a emis un al doilea mesaj care vizează ninsorile asociate cu intensificări susţinute ale vântului, temporar, intervale cu viscol puternic ce va intra în vigoare începând cu mâine dimineaţa şi pentru zona Bucureşti, de la ora 10.00 până marţi după-amiază, la ora 14.00. În mod concret, în cursul nopţii ce urmează, va începe să ningă în Capitală, mâine, ninsoarea va deveni abundentă şi vântul se va intensifica până la viteze de 60-65 de km pe oră. Astfel, grosimea stratului de zăpadă pe parcursul zilei de marţi se va încadra, în general, între 15 şi 30 de centimetri", a adăugat meteorologul.

Reprezentantul ANM a precizat că, în Capitală, intensitatea maximă a acestor fenomene va fi luni seara şi în prima parte a nopţii de luni către marţi, urmând ca treptat, marţi dimineaţă, în prima parte a zilei, aceste fenomene să fie în diminuare.

Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie, de luni, de la ora 04.00 până marţi la ora 20.00, în sudul Banatului, în Oltenia, Muntenia, Dobrogea şi sudul Moldovei este cod galben de ninsori însemnate cantitativ, intensificările ale vântului şi viscol.

În aceste zone, ninsorile vor fi moderate şi local însemnate cantitativ şi se va depune strat de zăpadă consistent; vântul va avea intensificări cu viteze de 45-55 km/h, iar în partea de sud-est a teritoriului peste 60-65 km/h, viscolind şi spulberând zăpada. De asemenea, vizibilitatea va fi diminuată.

Luni, între orele 07.00 şi 23.00 va fi fi cod portocaliu de ninsori abundente, temporar viscolite în judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt şi Teleorman, unde se va depune şi un strat consistent de zăpadă, local de peste 30-40 cm, iar vântul va avea intensificări cu viteze în general de 45-55 km/h, temporar viscolind ninsoarea.

De asemenea, în Municipiul Bucureşti şi în judeţele Giurgiu, Ilfov, Călăraşi, Ialomiţa, Buzău, Brăila, Constanţa şi Tulcea, luni, de la ora 10 până marţi, la ora 14 va fi cod portocaliu de vreme rea.

În aceste zone, vântul va avea intensificări susţinute, cu rafale de 55-65 km/h, local peste 70 km/h şi vor fi perioade de timp cu ninsoare puternic viscolită, determinând scăderea vizibilităţii sub 50 de metri.

Recomandările Ministerului Sănătăţii, pentru populaţie, în zilele cu GER: Oamenii să evite deplasările în spaţii deschise

Serviciul de ambulanţă, suprasolicitat în Bucureşti: Peste 1.700 de apeluri

"Parcul auto, cu mare dificultate, este păstrat în condiţii operative. Din păcate, numărul solicitărilor la SABIf este constant crescut. Vorbim despre 1.500 de solicitări, în fiecare zi, cu vârf de până la 1.700 de cazuri pe care acest serviciu le efectuează apeluri zilnic. Se fac eforturi foarte mari de păstrare în condiţii bune a ambulanţelor (...) Reuşim să suplimentăm capacitatea de intervenţie cu 5-10 echipaje zilnic pentru a putea face faţă tuturor solicitărilor. Numărul solicitărilor fiind mult mai mare decât capacitatea de intervenţie, trebuie făcută o prioritizare a urgenţelor cu protejarea celei de cod roşu, acea urgenţă cu risc vital imediat", a declarat Alis Grasu, în cadrul comandamentului de iarnă organizat de Primăria Capitalei.

Aceasta e explicat că în aceste nopţi, când se vor înregistra temperaturi foarte scăzute, SABIF încearcă să găsească oamenii străzii şi să îi ducă la adăposturi.

"Încă de noaptea trecută, am luat măsuri împreună cu voluntarii SABIF de la periferia oraşului. Ei merg în zonele cele mai frecventate de oamenii fără adăpost, astfel că şi azi noapte au fost identificate patru persoane fără adăpost. Întâmpinăm dificultăţi pentru că aceste persoane nu înţeleg necesitatea de a pleca cu ambulanţa la aceste adăposturi, iar dacă sunt persoane cu probleme de sănătate să fie transportate la spitalele de urgenţă. Am avut două-trei echipaje care au stat blocate 40 de minute încercând să ia persoane fără adăpost şi pentru că aceste persoane au refuzat, a trebuit să apelăm la sprijinul poliţiei”, a adăugat managerul SABIF.

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunţat, duminică, la şedinţa comandamentului de iarnă, că, având în vedere avertizarea cod portocaliu de ger sub care se va afla Bucureştiul, şcolile vor fi închise în zilele de luni şi marţi.

O atenţionare cod portocaliu de ger, care vizează şi Capitala, va intra în vigoare luni dimineaţă, la ora 03.00 şi va expira pe 1 martie, la ora 10.00.

Recomandările Ministerului Sănătăţii, pentru populaţie, în zilele cu GER: Oamenii să evite deplasările în spaţii deschise

În zilele cu ger, Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei să evite deplasările în spaţii deschise şi expunerea prelungită la frig, să respecte regulile de igienă pentru evitarea îmbolnăvirilor prin viroze respiratorii şi să consume alimente bogate în proteine, fructe şi legume.

În cazul în care este necesară deplasarea în spaţii deschise, este recomandată folosirea mijloacelor de protecţie adecvate – căciuli, mănuşi etc.

Trebuie evitată expunerea prelungită a mâinilor şi picioarelor la temperaturi scăzute pentru a se feri de degerături. De asemenea, în cazul simptomelor de răceală, trebuie evitată automedicaţia şi este recomandată consultarea medicului.

Specialiştii de sănătate publică din Ministerul Sănătăţii recomandă ca, persoanele vârstnice, în special cele cu afecţiuni cardiace şi respiratorii, să evite deplasările şi frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele decompensării în condiţii de temperaturi scăzute.

CITEŞTE CONTINUAREA

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici