ANM, avertizare pentru turişti: există risc însemnat de avalanşe în zonele de munte

Potrivit Administaţiei Naţionale de Meteorologie, este risc însemnat de avalanşe în munţii Făgăraş, Bucegi, Rodnei, Parâng-Şureanu, Ţarcu-Godeanu şi Călimani-Bistriţei-Ceahlău.

Urmărește
175 afișări
Imaginea articolului ANM, avertizare pentru turişti: există risc însemnat de avalanşe în zonele de munte

Meteorologii avertizează că de sâmbătă, de la ora 20.00, până luni, la ora 20.00, este risc însemnat de avalanşe în Carpaţii Meridionali şi Orientali.

În Munţii Făgăraş, s-a depus un strat instabil de zăpadă, ce depăşeşte pe alocuri 30-40 de centimetri, dar sunt şi numeroase plăci de vânt pe versanţii sudici, estici şi sud-estici, în zona crestelor. Pe văi şi în locurile adăpostite sunt depozite însemnate de zăpadă, care depăşesc 2 metri.

Stratul instabil poate ceda în special la supraîncărcări, oricât de mici, dar izolat şi în mod spontan, pe pantele cele mai înclinate, ducând la declanşări de avalanşe de dimensiuni medii şi izolat mari.

Riscul de avalanţă este însemnat, la fel ca în zonele de sub 1.800 de metri altitudine. La altitudini mai mici de 1.500 de metri, pe fondul vremii mai calde şi al precipitaţiilor mixte, stratul va continua să se topească lent. Pe pantele mai înclinate, la supraîncărcări mari, se pot declanşa izolat avalanşe de mici dimensiuni, în zonele cu depozite mai însemnate de zăpadă.

În Munţii Bucegi, pe versanţii sudici, estici şi sud-estici, în zona crestelor, sunt formate plăci recente de vânt, plăci depuse peste zăpada mai consistentă acumulată în perioada precedentă.

Stratul de zăpadă are dimensiuni importante pentru luna decembrie în zona înaltă, îndeosebi pe versanţii nordici, iar vântul puternic din perioada precedentă a transportat cantităţi importante de zăpadă pe văi, acolo unde riscul este mai crescut. Pe văi şi în locurile adăpostite sunt depozite însemnate, care depăşesc 2 metri.

Stratul instabil de la suprafaţă poate ceda mai ales la supraîncărcări, oricât de mici, dar izolat şi în mod spontan pe pantele cele mai înclinate, ducând la declanşări de avalanşe de dimensiuni medii şi izolat mari. Riscul este însemnat, la fel ca în zonele de sub 1.800 de metri. Sub 1.500 de metri, stratul va înregistra scăderi, pe fondul vremii mai calde, însoţite de precipitaţiile mixte.

În Munţii Rodnei a nins în ultimele două zile, iar stratul de zăpadă a crescut semnificativ. În zona de creastă sunt plăci de vânt pe versanţii sudici, estici şi sud-estici. La peste 1.800 de metri, este un strat de zăpadă relativ recentă, ce depăşeşte pe alocuri 40-50 centimetri şi care va mai creşte în zilele următoare. În zonele adăpostite şi pe văi se găsesc depozite mai însemnate de zăpadă. Mai ales la supraîncărcări, dar izolat şi în mod spontan pe pantele cele mai înclinate, se pot declanşa avalanşe de dimensiuni medii şi izolat mari. Va continua să ningă şi sub 1.800 de metri, iar în condiţii de supraîncărcare a stratului se pot declanşa avalanşe de dimensiuni mici şi izolat medii în zonele cu depozite mai consistente, în special în etajul altitudinal 1500-1800 m.

Şi în Munţii Parâng-Şureanu a nins slab în zona înaltă, iar stratul a mai crescut cu 5-10 cm. Vântul puternic a creat multiple plăci de vânt în zona de creastă, pe versanţii estici, sudici şi sud-estici. De asemenea, în zonele adăpostite şi pe văi se găsesc depozite însemnate de zăpadă. La supraîncărcări se pot declanşa avalanşe de dimensiuni medii, pe pantele cele mai înclinate, riscul fiind dat în principal de numeroasele plăci de vânt prezente în apropierea crestelor. Sub 1.800 de metri stratul are dimensiuni mai reduse şi este umezit puternic, iar în condiţii de supraîncărcare se pot declanşa avalanşe de dimensiuni mici, pe pantele mai înclinate.

În Munţii Ţarcu-Godeanu, stratul de zăpadă este parţial stabilizat, dar precipitaţiile însemnate din următoarea perioadă vor aduce un strat consistent de zăpadă proaspătă. În zona crestelor sunt plăci de vânt, iar depozite mai consistente de zăpadă se întâlnesc pe văi. La supraîncărcări se pot declanşa avalanşe de dimensiuni mici şi izolat medii, pe pantele cele mai înclinate. Sub 1.800 de metri, stratul are dimensiuni mai reduse, dar în condiţii de supraîncărcare se pot declanşa avalanşe de dimensiuni mici şi izolat medii.

Ninsori moderate au fost în ultimele zile şi în Munţii Călimani-Bistriţei-Ceahlău, iar vântul puternic a dus la formarea de noi plăci de vânt şi a transportat zăpada pe văi. Ninsori importante sunt aşteptate şi în zilele următoare, iar stratul va continua să crească. La supraîncărcări se pot declanşa avalanşe de dimensiuni mici şi medii, pe pantele cele mai înclinate, riscul fiind dat atât de plăcile de vânt prezente, cât şi de stratul de zăpadă recentă, care depăşeşte pe alocuri 30-40 centimetri şi care va continua să crească.

În munţii Vlădeasa-Muntele Mic, riscul de avalanşe este moderat.

Potrivit ANM, cel mai gos strat de zăpadă, de 173 cm, se înregistrează sâmbătă la Bâlea-Lac.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici