ANOFM: Cele mai mari rate ale şomajului sunt în regiunile de dezvoltare Sud - Vest şi Sud - Muntenia
Cele mai mari rate ale şomajului sunt înregistrate în regiunile de dezvoltare Sud-Vest - 9,4% şi Sud-Muntenia - 9,8%, iar judeţele cu cei mai mulţi şomeri sunt Mehedinţi, Vaslui şi Teleorman, a declarat, marţi, la lansarea unui proiect european, Elena Baboi, director în cadrul ANOFM.
ANOFM: Cele mai mari rate ale şomajului sunt în regiunile de dezvoltare Sud - Vest şi Sud - Muntenia (Imagine: Remus Suciu/Mediafax Foto)
Directorul direcţiei Analiza pieţei muncii, din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), Elena Baboi, a precizat că, pe regiuni de dezvoltare, rata şomajului înregistrează cele mai mari valori în Sud-Vest (9,4 la sută), Sud Muntenia (8,9 la sută), Nord Est şi Centru (câte 8 la sută) şi Sud Est (7,7 la sută).
Rate ale şomajului sub şapte la sută sunt înregistrate în regiuniule de dezvoltare Vest şi Nord Vest (câte 6,2 la sută) şi în Bucureşti - Ilfov (2,7 la sută).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Vicepremierul Poloniei anunţă că a identificat un grup rus care ar fi urmărit să influenţeze alegerile prezidenţiale
-
Jandarmeria: protest ilegal în zona CCR. Traficul e blocat pe Calea 13 Septembrie
Elena Baboi a precizat că acestea sunt cifrele înregistrate oficial şi a explicat că o rată redusă a şomajului nu înseamnă neapărat că zona respectivă este fără probleme.
Reprezentanta ANOFM a mai spus că anul 2009 a fost un an de creştere a ratei şomajului, vârful fiind atins în luna martie a acestui an când rata şomajului ajunsese la 8,4 la sută.
"Din aprilie a fost un reviriment, dar prezint descreşterea ratei şomajului cu o oarecare reţinere pentru că acest indicator, fără o creştere a ocupării, nu înseamnă nimic", a mai spus Baboi.
Pe de altă parte, ea a tras atenţia că la nivelul agenţiilor de ocupare există probleme cauzate de cei pe care ar trebui să-i ajute să-şi găsească un loc de muncă, deoarece aceştia refuză, motivând că diferenţa existentă între indemnizaţia de şomaj şi salariul oferit este nesemnificativă.
"Nu avem pârghii să-i obligăm, iar ei ar trebui să înţeleagă că trebuie să muncească. (...) Chiar şi în condiţiile unei rate ridicate a şomajului, oamenii din mediul rural refuză angajarea. Pe de altă parte, patronii ar trebui să aibă grijă de forţa de muncă", a mai spus Baboi.
Comparativ cu anii 2007, 2008 când cei mai mulţi şomeri erau neindemnizaţi, din 2009, când a crescut numărul de restructurări, a crescut şi numărul persoanelor indemnizate.
Blocul Naţional Sindical (BNS) a lansat, marţi, un proiect european în cadrul căruia 250 de şomeri din Bucureşti, Mangalia, Brăila şi Reşiţa vor urma cursuri de calificare, de specializare sau vor fi consiliaţi să-şi dezvolte o afacere.
Proiectul "Consilierea şi instruirea şomerilor" prevede consilierea şi motivarea şomerilor în vederea integrării pe piaţa muncii sau dezvoltării unei afaceri, organizarea de cursuri de calificare şi de specializare.
Proiectul este co-finanţat prin Fondul Social European.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO