Anomalii la creier la 6 luni de la recuperare după COVID - studiu
- Coronavirusul dă complicaţiile grave pe termen lung, chiar şi la câteva luni după vindecare.
- Cercetătorii au găsit anomalii la creier la 6 luni de la recuperare.
Simptomele neurologice asociate includ dificultăţi de gândire sau de concentrare, dureri de cap, probleme de somn, ameţeli, senzaţie de înţepături, alterarea simţului olfactiv sau gustativ, depresie sau anxietate.
Cercetătorii au folosit un tip special de imagistică prin rezonanţă magnetică pe 46 de pacienţi vindecaţi de virus şi 30 de pacienţi sănătoşi, notează agenţia ANSA.
RMN-urile au fost efectuate în termen de 6 luni de la recuperare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Vicepremierul Poloniei anunţă că a identificat un grup rus care ar fi urmărit să influenţeze alegerile prezidenţiale
-
Jandarmeria: protest ilegal în zona CCR. Traficul e blocat pe Calea 13 Septembrie
În rândul pacienţilor cu COVID lung, cele mai des raportate simptome au fost oboseala, dificultăţile de somn, lipsa de atenţie şi problemele de memorie. Rezultatele RMN au arătat că pacienţii vindecaţi prezentau anomalii la nivelul lobului frontal şi al trunchiului cerebral în comparaţie cu cei sănătoşi.
„Aceste regiuni ale creierului sunt legate de oboseală, insomnie, anxietate, depresie, dureri de cap şi probleme cognitive”, au spus cercetătorii.
Lobul frontal este, de asemenea, legat de înţelegerea şi producerea limbajului, de atenţie, de inhibiţia motorie şi de imaginaţie, precum şi de procesele cognitive sociale.
Cecetătorii au constatat, de asemenea, o diferenţă semnificativă în regiunea diencefalică a trunchiului cerebral. Această regiune este asociată cu multe funcţii corporale esenţiale, inclusiv coordonarea cu sistemul endocrin pentru eliberarea de hormoni, transmiterea semnalelor senzoriale şi motorii către cortexul cerebral şi reglarea ritmurilor circadiene (ciclul somn-veghe).
„Studiul evidenţiază complicaţiile grave pe termen lung care pot fi provocate de coronavirus, chiar şi la câteva luni după recuperarea după infecţie”, au spus aceiaşi cercetători.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO