ANOSR face "un ultim apel" către Avocatul Poporului să sesizeze la CC modificarea Legii Educaţiei

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) face "un ultim apel" către Avocatul Poporului (AP) să sesizeze la Curtea Constituţională modificarea Legii Educaţiei.

Urmărește
312 afișări
Imaginea articolului ANOSR face "un ultim apel" către Avocatul Poporului să sesizeze la CC modificarea Legii Educaţiei

ANOSR face "un ultim apel" către Avocatul Poporului să sesizeze la CC modificarea Legii Educaţiei (Imagine: Mediafax Foto)

ANOSR îi scrie Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, exprimându-şi dezamăgirea faţă de lipsa acestuia de reacţie la problemele semnalate de alianţă, împreună cu alţi reprezentanţi ai societăţii civile, în ceea ce priveşte "aspectele de neconstituţionalitate ale Ordonanţei de Urgenţă nr. 49/2014 care modifică Legea Educaţiei Naţionale".

"Prin intermediul acestei adrese, facem un ultim apel la buna dumneavoastră credinţă pentru a vă asuma real şi activ rolul pe care vi-l atribuie calitatea de Avocat al Poporului - acela de apărător al drepturilor, libertăţilor şi intereselor cetăţenilor. Ne declarăm consternaţi de faptul că, de la mai bine de o lună şi jumătate de la întâlnirea care a avut loc între dumneavoastră, reprezentanţii ANOSR şi reprezentanţi ai Alianţei pentru o Românie Curată, în cadrul cărei ne-aţi asigurat că analiza aspectelor de neconstituţionalitate ale OUG-ului mai sus menţionat este într-o fază avansată, nu există niciun răspuns sau vreo acţiune din partea dumneavoastră", îi scriu lui Ciorbea reprezentanţii ANOSR.

Aceştia mai spun că "lipsa de resursă umană specializată, lipsa de timp sau lipsa de orice alt tip de resurse nu mai pot reprezenta pretexte credibile la tăcerea şi pasivitatea" Avocatului Poporului.

"Cererea noastră nu este susţinută doar de numeroasele reacţii ale organizaţiilor neguvernamentale din sectorul educaţional sau a experţilor din educaţie pe tema neconstituţionalităţii documentului, ci şi de prevederile Constituţiei care specifică faptul că «Avocatul Poporului îşi exercită atribuţiile din oficiu sau la cererea persoanelor lezate în drepturile şi în libertăţile lor, în limitele stabilite de lege» (Art. 59 (1))", mai scriu reprezentanţii ANOSR, amintind că mai sunt doar câteva zile până la începerea anului şcolar şi aproximativ trei săptămâni până la începerea anului universitar, "motiv pentru care nu mai e loc de nicio amânare nejustificată a unei reacţii" din partea AP.

Ei îi mai transmit lui Ciorbea că îi stau la dispoziţie pentru a îi oferi sprijinul, dacă acţiunile premergătoare unei reacţii necesită investiţii de timp, cunoştinţe şi energie de care nu dispune în această perioadă.

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, anunţa, în 10 iulie, că i s-a solicitat de către Traian Băsescu, Raluca Turcan, precum şi de Societatea Academică din România şi Alianţa pentru o Românie Curată să sesizeze Curtea Constituţională privind OUG 49/2014 şi analizează dacă sunt respectate condiţiile pentru aceasta.

La sfârşitul lunii iulie, Traian Băsescu i-a trimis o scrisoare Avocatului Poporului prin care i-a solicitat să reanalizeze posibilitatea de a sesiza Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a OUG nr. 49/2014.

Tot atunci, Avocatul Poporului spunea că se va pronunţa asupra criticilor de neconstituţionalitate privind OUG nr. 49/2014, după ce va primi şi punctele de vedere ale Federaţiei Sindicatelor din Învăţământ "Spiru Haret" şi Federaţiei Educaţiei Naţionale.

Universitatea Bucureşti a cerut, în 11 iulie, Ministerului Educaţiei rediscutarea modificărilor la Legea educaţiei, criticând prevederile legate, între altele, de durata mandatului de rector şi de formula de reorganizare a învăţământului postliceal, dar şi pe cea care "creează premisele eliminării incompatibilităţilor".

Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 49/26 iunie 2014 privind instituirea unor măsuri în domeniul educaţiei, cercetării ştiinţifice şi pentru modificarea unor acte normative a fost publicată în Monitorul Oficial pe 30 iunie 2014.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici