ANP: 130 de deţinuţi nu s-au mai întors în penitenciare pentru ispăşirea pedepselor

Numărul deţinuţilor care nu au revenit la închisoare după ce au beneficiat de întreruperea executării pedepsei este de 130, ultimele date incluzând alte şapte cazuri, între care şi un condamnat la 12 ani de închisoare pentru omor, informează, luni, Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP).

Urmărește
389 afișări
Imaginea articolului ANP: 130 de deţinuţi nu s-au mai întors în penitenciare pentru ispăşirea pedepselor

ANP: 130 de deţinuţi nu s-au mai întors în penitenciare pentru ispăşirea pedepselor

"Precizez că la situaţia statistică se adaugă şapte deţinuţi de la Penitenciarul Oradea care nu s-au prezentat din întreruperea executării pedepsei, dar se răgasesc în «topul» penitenciarelor. În total, sunt 130 de deţinuţi care nu s-au prezentat, dintre cei şapte de la Oradea, o persoana este condamnată la 12 ani pentru omor", se arată în comunicatul ANP.

Cei mai mulţi deţinuţi care au beneficiat de întreruperea pedepsei din motive medicale şi nu s-au mai întors în închisoare sunt de la Penitenciarul Craiova, iar unul dintre condamnaţii eliberaţi de la Timişoara este dat în urmărire generală de aproximativ zece ani, a declarat, luni, directorul ANP, Ioan Băla.

Băla a precizat că pentru 250 de deţinuţi s-a decis întreruperea pedepsele, iar 123 dintre aceştia nu s-au prezentat la timp înapoi în penitenciar, fiind informate organele de poliţie şi daţi în urmărire generală. Dintre aceştia 15 deţinuţi aveau pedepse de peste 15 ani, toţi fiind condamnaţi pentru omor, 47 aveau pedepse între cinci şi 15 ani, pentru omor, tâlhărie, tentativă de omor, înşelăciuni, proxenetism sau lovituri cauzatoare de moarte.

Cei mai mulţi deţinuţi care nu s-au întors sunt de la Penitenciarul din Craiova (19), 11 sunt de la Jilava, 10 din Galaţi, câte nouă de la Târgu Jiu şi Timişoara, şapte de la Oradea, şase de la Botoşani şi Târgşor, cinci din Miercurea-Ciuc, câte patru de la Rahova, Giurgiu, Iaşi şi Târgu Mureş, câte trei de la Vaslui, Baia Mare, Codlea şi Slobozia, câte doi de la Aiud, Bacău, Severin şi Gherla şi câte unu de la Arad, Colibaşi, Satu Mare, Deva, Focşani, Ploieşti şi Târgu Ocna.

Un deţinut de la Penitenciarul din Timişoara, Toader Timiş, este dat în urmărire din 1998, aceasta fiind cea mai lungă perioadă de când este căutat un deţinut eliberat din motive medicale. Toader Timiş a fost condamnat la patru ani de închisoare pentru furt, a precizat Băla.

"Doar la Vaslui nu a fost informată poliţia decât după o lună de la expirarea termenului. ANP verifică acest caz", a mai spus Băla.

Acesta a adăugat că, anul trecut, 4.858 de deţinuţi au fost învoiţi din penitenciar, iar 24 dintre ei au întârziat să se prezinte, însă pe o perioadă scurtă, până la câteva ore.

Citeşte şi

Doi angajaţi ai Penitenciarului Craiova, verificaţi în cazul lui Gorbunov

Gorbunov s-ar fi aflat la antrenament în momentul jafului

Judecarea cererii lui Gorbunov de întrerupere a pedepsei, verificată de CSM

IML Craiova: Afecţiunile lui Gorbunov nu puteau fi tratate în reţeaua ANP

IML Craiova dă vina pe un medic din ANP în cazul Gorbunov

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici