ANP a primit la rectificare 7,6 milioane de lei pentru reparaţii şi dotări în mai multe penitenciare

Ministerul Justiţiei a alocat Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, după rectificarea bugetară, 7,6 milioane de lei pentru lucrări de întreţinere şi reparaţii în mai multe penitenciare, precum şi pentru achiziţionarea de paturi, saltele şi recipiente pentru transportul hranei deţinuţilor.

Urmărește
176 afișări
Imaginea articolului ANP a primit la rectificare 7,6 milioane de lei pentru reparaţii şi dotări în mai multe penitenciare

ANP a primit la rectificare 7,6 milioane de lei pentru reparaţii şi dotări în mai multe penitenciare (Imagine: Adrian Stoicoviciu/Mediafax Foto)

Sumele acordate Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor cu ocazia rectificării bugetare permit şi achitarea integrală pentru angajaţi a restanţelor salariale şi a contravalorii drepturilor de echipament pentru anul 2015, arată marţi ANP, într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, prin îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie se urmăreşte aducerea acestora la standardele internaţionale şi, implicit, evitarea unor noi condamnări ale României la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

În acest an, programul de îmbunătăţire a condiţiilor de detenţie a fost început în martie, dată la care au fost alocate Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor fonduri suplimentare de două milioane de lei, din Fondul de rezervă bugetară, pentru efectuarea de lucrări de întreţinere şi reparaţii curente la patru unităţi de detenţie şi pentru realizarea a două studii de prefezabilitate în vederea construirii a două penitenciare noi în localităţile Caracal, judeţul Olt şi Berceni, judeţul Prahova.

Ministerul Justiţiei şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor intenţionează ca, până la sfârşitul anului, toate penitenciarele să fie cuprinse în programul de îmbunătăţire a condiţiilor de detenţie, se mai arată în comunicatul citat.

Directorul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, Cătălin Bejan, declara, în februarie, că există un deficit de 11.000 de locuri de cazare în penitenciare, gradul de ocupare fiind atunci de 157 la sută, în condiţiile asigurării standardului european de patru metri pătraţi pentru fiecare deţinut.

Bejan spunea că aceste condiţii de detenţie au dus la plângeri la CEDO, arătând că au fost plătite daune de un million de euro. Astfel, anterior anului 2011, au fost date de CEDO 33 de hotărâri pe neasigurarea standardelor medicale, cu daune de 239.000 de euro şi 10.000 de franci elveţieni, în 2011 au fost 19 hotărâri cu daune de 278.000 de euro, în 2012 au fost 10 hotărâri, suma achitată fiind de 119.000 euro, în 2013, 32 de hotărâri cu 222.000 de euro, în 2014, 29 hotărâri cu 196.000 de euro, iar totalul este de un milion de euro, plus 10.000 de franci elveţieni.

Bejan mai arăta că la CEDO au fost plângeri şi privind calitatea hranei, arătând că are la dispoziţie 3,75 lei fără TVA pe zi pentru majori şi 5,75 lei fără TVA pe zi pentru minori, ceea ce nu asigură o hrană la standardele de nutriţie. Directorul ANP preciza că din 1994 nu a mai fost o iniţiativă de corectare a valorii financiare a normei pentru hrană, dar că un proiect de lege în acest sens este în analiză.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici