- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ANP: Sindicaliştii au semnat Acordul Colectiv
Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) susţine că Acordul Colectiv - una din revendicările principale la declanşarea conflictului de muncă de către angajaţii din sistem - a fost semnat în 26 iunie de organizaţiile sindicale, astfel că protestul organizat miercuri nu are fundament obiectiv.
ANP: Sindicaliştii au semnat Acordul Colectiv (Imagine: Mediafax Foto)
Potrivit ANP, semnarea Acordului Colectiv a reprezentat una dintre revendicările principale la declanşarea conflictului de muncă la sfârşitul lunii iunie, documentul fiind însă semnat în 26 iunie de către organizaţiile sindicale, Ministerul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor.
"Pe această cale facem apel la colegii din sistemul penitenciar să înţeleagă constrângerile de natură financiară la care este supusă întreaga societate românească, să contribuie la depăşirea acestei etape, asigurându-i că echipa managerială a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi Ministerul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti depune eforturi pentru soluţionarea problemelor cu care se confruntă sistemul penitenciar", se arată într-un comunicat remis, marţi seară, agenţiei MEDIAFAX.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Ordonanţa-trenuleţ nu va rezolva nimic. Bugetul României e o cutie neagră urât mirositoare. Deciziile importante ale României vor fi votate de UDMR
-
Banii negri din campanie: ANAF verifică modul în care a fost finanţată campania lui Georgescu
-
SUA sancţionează CPI pentru susţinerea Israelului
-
Barna: Nu luăm în calcul majorarea TVA, Nu modificăm impozitul pe salarii
Potrivit ANP, conducerea instituţiei a luat act de solicitările sindicaliştilor şi caută soluţii pentru rezolvarea problemelor din sistemul penitenciar, dar apreciază că revendicarea privind suplimentarea bugetului actual al instituţiei nu se raportează, în mod realist, la dificultăţile financiare cu care se confruntă întreg sistemul public.
"Facem precizarea că bugetul total al ANP este de 744.639.000 lei, reprezentând circa 92% din bugetul executat în 2008 şi acoperă, în procent de 96%, necesarul de finanţare pentru anul în curs. Drepturile salariale cuvenite personalului din sistemul penitenciar sunt prevăzute în bugetul pe anul 2009. Plata orelor suplimentare a fost eliminată prin legea bugetului de stat pentru toţi ordonatorii de credite, această măsură nefiind impusă abuziv de către conducerea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor" se arată în comunicatul citat.
În ce priveşte rezolvarea problemei personalului insuficient, ANP susţine că a identificat ca soluţie organizarea de concursuri pentru ocuparea posturilor vacante, acestea fiind în derulare.
De asemenea, reprezentanţii ANP precizează că politica investiţională pentru perioada 2009 - 2013 are ca obiectiv modernizarea infrastructurii existente concomitent cu asigurarea logisticii necesare derulării activităţilor specifice. Astfel, în 2009 au fost realizate lucrări pentru asigurarea utilităţilor în penitenciarele Bacău, Galaţi, Mărgineni, Focşani, Poarta Albă, Slobozia, Colibaşi, Drobeta-Turnu Severin, Pelendava, Ploieşti şi Târgşor.
În ce priveşte condiţiile de muncă, conducerea ANP arată că a luat măsuri pentru reducerea riscurilor de îmbolnăvire a angajaţilor şi asigurarea asistenţei medicale de urgenţă la locul de muncă.
De asemenea, reprezentanţii instituţiei susţin că reorganizarea ANP, adoptarea statelor de funcţii şi modificarea programului de lucru sunt în derulare, iar organizaţiile sindicale au fost consultate pe parcursul acestora.
Structurile propuse a fi înfiinţate în cadrul procesului de reorganizare a aparatului central al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor nu au impact financiar asupra bugetului pe anul 2009, precizează ANP.
În ce priveşte Direcţia Prevenirea Criminalităţii şi Terorismului, ANP precizează că aceasta îşi desfăşoară activitatea în baza Ordinului Ministrului Justiţiei nr.1540/C/2006, având ca atribuţie principală identificarea şi prevenirea acţiunilor specifice criminalităţii, criminalităţii organizate terorismului şi corupţiei, a faptelor sau evenimentelor cu consecinţe periculoase pentru siguranţa detenţiei, precum şi a oricăror situaţii sau împrejurări din care pot rezulta asemenea pericole.
De asemenea, Direcţia mai are obligaţia de a informa prompt conducerea ANP sau, după caz, pe ministrul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti, atunci când sunt descoperite indicii referitoare la săvârşirea de abateri disciplinare de către personalul ANP sau cu privire la săvârşirea de infracţiuni de către acesta, indiferent de calitatea persoanei.
Aproximativ o mie de angajaţi din penitenciare sunt aşteptaţi să participe, miercuri, la un miting de protest la Ministerul Justiţiei, sindicaliştii cerând suplimentarea bugetului ANP, îmbunătăţirea condiţiilor de muncă şi demiterea conducerii sistemului penitenciar.
Mitingul de protest din faţa sediului Ministerului Justiţiei este organizat de Sindicatul Naţional al Lucrătorilor din Penitenciare (SNLP) şi Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor.
Potrivit SNLP, angajaţii din penitenciare sunt nemulţumiţi de "lipsa de implicare, incompetenţa şi agresivitatea conducerii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP)".
Sindicaliştii cer suplimentarea bugetulului ANP cu suma necesară funcţionării sistemului şi finanţarea unui program de investiţii în infrastructură şi logistică, demiterea conducerii sistemului penitenciar şi desfiinţarea serviciului secret, care ar fi organizat acţiuni de intimidare a liderilor de sindicat.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO