- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (20.09.2013, 18:31)
- Catalina Cocolos
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ANP: Telefoanele sunt introduse în penitenciare de vizitatori sau de angajaţi ai unităţilor
Telefoanele mobile sunt introduse în închisori prin intermediul unor vizitatori, colaboratori sau angajaţi ai penitenciarelor, aparatele fiind ascunse în alimente, băuturi, haine sau maşini care au acces în închisori, potrivit reprezentanţilor Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP).
Urmărește
2361 afișări
ANP: Telefoanele sunt introduse în penitenciare de vizitatori sau de angajaţi ai unităţilor (Imagine: Shutterstock)
"Obiectele interzise au fost introduse sau s-a încercat introducerea lor în penitenciare prin diferite metode, cele mai uzitate fiind: disimularea acestora în bunurile primite prin sectorul vizită (alimente, băuturi, îmbrăcăminte, încălţăminte etc.), asupra persoanelor vizitatoare, asupra unor colaboratori persoane civile, persoane cu atribuţii oficiale sau asupra unor cadre ale unităţilor, aruncarea peste gardul unităţii, ascunderea în autovehiculele ce au acces în penitenciare (proprii sau civile)", se arată într-un răspuns al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP) la o solicitare formulată de MEDIAFAX.
ULTIMELE ȘTIRI
-
PNL o susține oficial pe Elena Lasconi în turul II, anunță Ilie Bolojan.
-
PNL o susţine pe Elena Lasconi în turul doi al alegerilor prezidenţiale
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
-
Elena Lasconi, mesaj către diaspora: „Vom construi o Românie în care să vă întoarceţi”
Reprezentanţii ANP au mai menţionat că au fost unele cazuri în care telefoanele au fost introduse în unităţi de către deţinuţi care se întorceau de la diverse activităţi efectuate în afara locului de deţinere, cum ar fi puncte de lucru, instanţe etc.
Cel mai recent caz în care au fost introduse telefoane mobile în închisoare este cel de la Penitenciarul Bacău. Octavian Balan, preotul închisorii, a fost prins, vineri dimineaţă, cu patru telefoane mobile pe care urma să le dea unor deţinuţi, acesta fiind dus la audieri şi reţinut în urma unor percheziţii la unitatea de detenţie, la locuinţa acestuia şi la alte adrese, potrivit unor surse judiciare.
Anchetatorii aveau informaţii că în Penitenciarul Bacău sunt introduse telefoane mobile pentru deţinuţi, astfel că au făcut, vineri, controale în celulele deţinuţilor, în capela bisericii din penitenciar, la casa preotului Octavian Balan şi la locuinţele unor agenţi de penitenciar, au precizat sursele citate.
Preotul a fost prins în flagrant, acesta având ascunse în şosete şi în autoturism patru telefoane mobile şi aproximativ 800 de lei, bani care ar fi fost primiţi ca mită de la familiile deţinuţilor.
Sursele citate au precizat că preotul Balan primea telefoanele de la familiile deţinuţilor, care îl contactau în afara penitenciarului şi îi plăteau între 200 şi 300 de lei pentru serviciile acestuia. Preotul introducea telefoanele mobile în penitenciar şi le dădea deţinuţilor la spovedanie, în capelă sau într-o cameră de lângă infirmerie, au mai arătat sursele citate. Dacă deţinuţii nu puteau veni la preotul Balan pentru a lua telefoanele, acestea erau transmise prin câţiva agenţi de penitenciar, conform aceloraşi surse.
Potrivit articolului 54 alienatul 2 din Regulamentul de aplicare a Legii 275/ 2006 privind executarea pedepselor, "sunt interzise deţinerea şi folosirea telefoanelor mobile, precum şi a altor dispozitive de comunicare la distanţă, de către persoanele private de libertate, cu excepţia situaţiilor prevăzute la art. 127 alineatul 7".
Conform Legii 275/2006 articolul 74 indice 2 alineatul 1"introducerea în mod ilicit în penitenciar a bunurilor şi obiectelor interzise a se afla în posesia persoanelor private de libertate, în scopul utilizării de către acestea, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 2 ani sau cu amendă"
De asemenea, alineatul 2 al aceluiaşi articol prevede că dacă obiectele interzise au fost introdus în închisori de "personalul din sistemul administraţiei penitenciare, la maximul pedepsei se poate adăuga un spor de până la 2 ani".
Ministerul Justiţiei a pus în dezbatere publică, în august, un proiect de lege privind utilizarea sistemelor destinate blocării ori întreruperii radiocomunicaţiilor în perimetrele unităţilor din subordinea administraţiei naţionale a penitenciarelor.
ANP vrea să dea între 5.000 şi 10.000 de euro pe lună pentru un sistem care blochează telefoanele mobile folosite de deţinuţi, potrivit proiectului de lege.
Potrivit unei statisici prezentate în documentul citat, din 2008 până în semestrul întâi din 2013, au fost descoperite, în penitenciarele din România, 56.249 de telefoane mobile, dintre care 11.908 au fost descoperite înainte să ajungă la deţinuţi.
De asemenea, odată cu intrarea în vigoare a modificărilor şi completărilor Legii 275/2006 prin Legea nr. 83/2010, în ceea ce priveşte introducerea infracţiunii de introducere de bunuri şi obiecte interzise în penitenciar, administraţiile penitenciarelor au sesizat organele de urmarire penală în 2591 de cazuri, pentru cercetarea acestei infracţiuni. Doar în primul semestru al acestui an, au fost sesizaţi anchetatorii pentru 444 astfel de cazuri, 11 dintre cei vizaţi făcând parte din personalul penitenciarului.
Citește pe alephnews.ro: Protest la Universitate, în București, față de Călin Georgescu: „Iubirea de țară nu e legionară”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este tânărul din România care a preluat conducerea imperiului de sute de milioane de euro construit de tatăl său
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
PROSPORT.RO
Ce înseamnă Clubul de la Roma, din care a făcut parte Călin Georgescu. Cu ce se ocupă această organizație, de fapt
CANCAN.RO
Cine e misteriosul bogătaș BOGPR care a făcut campania independentului Călin Georgescu: Regele TikTok-ului dă sute de mii de € la maneliști și nu vrea să i se dezvăluie chipul. Imagini în premieră absolută!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 21:23
PNL o susţine pe Elena Lasconi în turul doi al alegerilor prezidenţiale
-
astăzi, 21:21